Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszna domowa kiełbasa ze słoika
canva/sitriel, Getty Images

Obłędnie pyszna domowa kiełbasa ze słoika

26 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Własnoręczne przygotowanie klasycznej kiełbasy wcale nie jest tak proste, jakby się mogło wydawać - dlatego prezentujemy przepis na wersję ze słoika. Do jej zrobienia nie potrzeba jelita, jest prosta i można ją długo przechowywać. Za smak w kiełbasie odpowiada połączenie majeranku i czosnku, które doskonale komponuje się z mięsem wieprzowym.

Kiełbasa ze słoika idealnie sprawdza się w przypadku braku możliwości zrobienia zwykłej wędliny, do której często wymagana jest wędzarnia. Domowa wędlina ze słoika jest znacznie prostsza, a także tańsza i wytrzymalsza.

Podstawową zasadą uzyskania przyjemnej konsystencji kiełbasy jest długie wyrabianie masy mięsnej. Po takiej obróbce zmielone mięso zaczyna przypominać konsystencją ciasto, co w czasie jedzenia jest pożądane przez wielu smakoszy.

Przepis na kiełbasę ze słoika

Składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej

  • 600 g boczku

  • szklanka wody

  • 3 łyżki majeranku

  • 2 łyżki czosnku suszonego

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka cukru

Zacznij od odkrojenia z mięsa ścięgien, żyłek i błonek, a następnie zmielenia go w maszynce do mięsa. Dodaj do niego wszystkie przyprawy i wymieszaj dłońmi, cały czas dolewając zimną wodę. Płyn powinien zostać wchłonięty w całości.

Czyste i wyparzone słoiki wypełnij mięsem w taki sposób, aby od górnej krawędzi zostały 2 cm wolnej przestrzeni. Zakręć je szczelnie i włóż do garnka z wodą sięgającą poniżej wysokości zakrętek słoików.

Gotuj wodę przez 2 godziny na niewielkim ogniu - woda powinna jedynie lekko bulgotać. Po wstępnej pasteryzacji słoiki można przechowywać maksymalnie miesiąc w lodówce. Jeśli chcesz utrzymać dłuższy termin przydatności do spożycia, powtórz pasteryzowanie w ciągu następnych dwóch dni jeszcze dwa razy. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, jak wybierać wędlinę w sklepie spożywczym.

Kiełbasa ze słoika

Źródło zdjęcia: canva/PhotoLightRoom, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy