Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszna, zachwycająca pasta jajeczna od Ani Starmach
canva/wideonet

Obłędnie pyszna, zachwycająca pasta jajeczna od Ani Starmach

27 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Śniadanie nie musi być nudne. Dziś, zamiast kanapek z wędliną czy serem, proponujemy kanapki z pastą. Zrobisz ją w kilka minut, a wszyscy będą się nią zajadać. Oto jak przygotować obłędnie pyszną, zachwycającą pastę jajeczną od Ani Starmach. Jej sekretem jest dodatek musztardy.

Pasty na kanapki są doskonałym urozmaiceniem codziennych posiłków. Pastę możesz zrobić z twarogu, wędzonej ryby czy szynki. My jednak postawiliśmy na jajka. Wystarczy ugotować je na twardo, rozdrobnić, wymieszać z kilkoma składnikami i gotowe.

Obłędnie pyszna, zachwycająca pasta jajeczna od Ani Starmach

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 łyżka gęstej śmietany

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • szczypiorek lub cebulka dymka (może też być mała cebula)

  • opcjonalnie kilka rzodkiewek

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty jajecznej

Jajka ugotuj na twardo, gotując je ok. 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody z jajkami.

Jajka wystudź, obierz ze skorupek. Drobno posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj śmietanę, majonez i musztardę, wymieszaj.

Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do pasty. Jeśli lubisz rzodkiewkę, też możesz dodać ją po uprzednim starciu na dużych oczkach lub drobnym pokrojeniu.

Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaruj nią chleb lub bułki, oczywiście już bez uprzedniego smarowania pieczywa masłem. Smacznego!

Więcej przepisów na pyszne pasty do pieczywa znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie, jak przygotować pastę z tuńczyka , a także jak zrobić pastę z mięsa po rosole .

pasta jajeczna
pasta jajeczna

Źródło zdjęcia: canva/olejx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy