Obłędnie pyszna, zachwycająca pasta jajeczna od Ani Starmach
Śniadanie nie musi być nudne. Dziś, zamiast kanapek z wędliną czy serem, proponujemy kanapki z pastą. Zrobisz ją w kilka minut, a wszyscy będą się nią zajadać. Oto jak przygotować obłędnie pyszną, zachwycającą pastę jajeczną od Ani Starmach. Jej sekretem jest dodatek musztardy.
Pasty na kanapki są doskonałym urozmaiceniem codziennych posiłków. Pastę możesz zrobić z twarogu, wędzonej ryby czy szynki. My jednak postawiliśmy na jajka. Wystarczy ugotować je na twardo, rozdrobnić, wymieszać z kilkoma składnikami i gotowe.
Obłędnie pyszna, zachwycająca pasta jajeczna od Ani Starmach
Składniki:
-
4 jajka
-
1 łyżka gęstej śmietany
-
2 łyżki majonezu
-
1 łyżeczka musztardy
-
szczypiorek lub cebulka dymka (może też być mała cebula)
-
opcjonalnie kilka rzodkiewek
-
sól, pieprz
Przygotowanie pasty jajecznej
Jajka ugotuj na twardo, gotując je ok. 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody z jajkami.
Jajka wystudź, obierz ze skorupek. Drobno posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj śmietanę, majonez i musztardę, wymieszaj.
Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do pasty. Jeśli lubisz rzodkiewkę, też możesz dodać ją po uprzednim starciu na dużych oczkach lub drobnym pokrojeniu.
Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaruj nią chleb lub bułki, oczywiście już bez uprzedniego smarowania pieczywa masłem. Smacznego!
Więcej przepisów na pyszne pasty do pieczywa znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie, jak przygotować pastę z tuńczyka , a także jak zrobić pastę z mięsa po rosole .
Źródło zdjęcia: canva/olejx
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: