Najpyszniejsza pod słońcem pasta z tuńczyka na kanapki
![pasta z tuńczyka](https://images.iberion.media/images/1920/1h_Pisc_EM_Vcwqc_Liu_R_Eio_Er_Projekt_bez_tytulu_2021_09_30_T173924_549_bdda50a27e.jpg)
Smarowidła do pieczywa to coś o wiele smaczniejszego niż tradycyjna szynka czy plaster żółtego sera. Mają niepowtarzalny, pełny smak, który łatwo można modyfikować. Dziś przygotujemy najpyszniejszą pod słońcem pastę z tuńczyka. Jest idealna na kanapki.
Pasty na kanapki są zazwyczaj bardzo proste do przygotowania. Wystarczy wymieszać kilka składników, doprawić je do smaku i gotowe. Smarowidło do pieczywa można zrobić np. z jajek, twarogu, pieczonych warzyw.
Doskonałą podstawą pasty jest też ryba. Może być wędzona albo z puszki. Bez problemu rozdrobnisz jej mięso, które najlepiej będzie wymieszać z majonezem. Majonez zresztą jest chyba jednym z najlepszych dodatków do past. Nie tylko dodaje im kremowej konsystencji, ale też wyrazistego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na najpyszniejszą pod słońcem pastę z tuńczyka na kanapki
Składniki:
1 puszka fileta z tuńczyka w oleju
1 jajko ugotowane na twardo
1-2 łyżki majonezu
sok z cytryny
sól, pieprz
koperek, szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie pasty z tuńczyka
Tuńczyka odsącz z zalewy, pozostawiając 1-2 łyżki oleju. Mięso ryby rozdrobnij przy użyciu widelca.
Jajko obierz ze skorupek, drobno posiekaj. Dodaj do tuńczyka razem z majonezem, dobrze wymieszaj.
Pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połącz z drobno posiekaną zieleniną.
Gotową pastę przechowuj w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Wcześniej umieść ją w zamykanym pojemniku, bo łatwo chłonie obce zapachy i sama jest dość aromatyczna.
Więcej pomysłów na pyszne pasty do pieczywa znajdziesz na naszej stronie. Wśród nich jest niezwykła pasta z cukinii, a także pożywna pasta z fasoli.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
![kanapki z pastą](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/6IiEdaoKlFxkXogyPqokKE/c42b31778737eacf9f2dddbe22f19d2c/Projekt_bez_tytu_u_-_2021-09-30T174634.405.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/ratmaner
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: madameedith
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![mus czekoladowy z awokado](https://images.iberion.media/images/origin/deser_6386fcabb8.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Sanatorium](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_12_T074223_661_a233cf189e_01d2bb6c62.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)