Najpyszniejsza pod słońcem pasta z tuńczyka na kanapki
Smarowidła do pieczywa to coś o wiele smaczniejszego niż tradycyjna szynka czy plaster żółtego sera. Mają niepowtarzalny, pełny smak, który łatwo można modyfikować. Dziś przygotujemy najpyszniejszą pod słońcem pastę z tuńczyka. Jest idealna na kanapki.
Pasty na kanapki są zazwyczaj bardzo proste do przygotowania. Wystarczy wymieszać kilka składników, doprawić je do smaku i gotowe. Smarowidło do pieczywa można zrobić np. z jajek, twarogu, pieczonych warzyw.
Doskonałą podstawą pasty jest też ryba. Może być wędzona albo z puszki. Bez problemu rozdrobnisz jej mięso, które najlepiej będzie wymieszać z majonezem. Majonez zresztą jest chyba jednym z najlepszych dodatków do past. Nie tylko dodaje im kremowej konsystencji, ale też wyrazistego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na najpyszniejszą pod słońcem pastę z tuńczyka na kanapki
Składniki:
1 puszka fileta z tuńczyka w oleju
1 jajko ugotowane na twardo
1-2 łyżki majonezu
sok z cytryny
sól, pieprz
koperek, szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie pasty z tuńczyka
Tuńczyka odsącz z zalewy, pozostawiając 1-2 łyżki oleju. Mięso ryby rozdrobnij przy użyciu widelca.
Jajko obierz ze skorupek, drobno posiekaj. Dodaj do tuńczyka razem z majonezem, dobrze wymieszaj.
Pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połącz z drobno posiekaną zieleniną.
Gotową pastę przechowuj w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Wcześniej umieść ją w zamykanym pojemniku, bo łatwo chłonie obce zapachy i sama jest dość aromatyczna.
Więcej pomysłów na pyszne pasty do pieczywa znajdziesz na naszej stronie. Wśród nich jest niezwykła pasta z cukinii, a także pożywna pasta z fasoli.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/ratmaner
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: madameedith