Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami
Wyjątkowe ciasto bez pieczenia zawiera w sobie składnik o intensywnym smaku. Mowa oczywiście o chałwie, która nadaje treści całemu smakołykowi. Gdy tylko podasz go do stołu, wszyscy westchną z podziwem. Deser zachwyca smakiem i wyglądem.
Ciasto bez pieczenia stanowi świetną alternatywę dla klasycznych wypieków, które często wymagają sporego nakładu pracy oraz czasu. Tym razem zdradzamy, jak przygotować przysmak o smaku chałwy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyśmienite ciasto bez pieczenia momentalnie zniknie z talerzy
Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia jest idealną propozycją deserową dla osób, które nie lubią dużego natłoku pracy w kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na smakołyk z galaretką . Godne uwagi jest także owocowe ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone .
Chałwa jest stosunkowo niedocenionym specjałem, który ma wyjątkowo intensywny smak oraz ciekawą fakturę. Ten deser będzie dobrze sprawdzał się jako prosta przekąska do kawy, a także uhonorowanie wykwintnej kolacji.
Składniki na krem:
-
500 ml mleka
-
1.5 łyżki mąki pszennej
-
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1/3 szklanki cukru
-
1 żółtko
-
200 g masła
-
300 g chałwy waniliowej
Biszkopty:
-
300 ml kawy
-
100 ml amaretto
-
2 łyżki syropu czekoladowego
-
100 g herbatników
-
300 g długich biszkoptów
-
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przepis na ciasto bez pieczenia z chałwą
Zacznij od odlania 2/3 mleka i wymieszania go z mąkami, cukrem i żółtkiem. Resztę mleka zagotuj i wlej do niego odlaną część, cały czas mieszając. Gotowy budyń ostudź. Masło ubij na krem, dodaj chałwę oraz budyń. Wymieszaj i odstaw na bok.
Zaparz kawę, dodaj alkohol, wymieszaj z syropem i odstaw do ostudzenia. Na dnie formy wysmarowanej masłem wyłóż herbatniki, posmaruj cienką warstwą kremu, połóż biszkopty zanurzone w kawie i posyp łyżeczką kawy rozpuszczalnej.
Na kawę wyłóż połowę kremu, kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, posyp je kawą i wyłóż resztę kremu. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc . Przed podaniem posyp ciasto startą czekoladą. Smacznego. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Prosty przepis na. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Źródło: canva/Darya Fedorova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia smaku