Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami
Screen z filmu na kanale Prosty przepis na na YouTube

Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami

5 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wyjątkowe ciasto bez pieczenia zawiera w sobie składnik o intensywnym smaku. Mowa oczywiście o chałwie, która nadaje treści całemu smakołykowi. Gdy tylko podasz go do stołu, wszyscy westchną z podziwem. Deser zachwyca smakiem i wyglądem.

Ciasto bez pieczenia stanowi świetną alternatywę dla klasycznych wypieków, które często wymagają sporego nakładu pracy oraz czasu. Tym razem zdradzamy, jak przygotować przysmak o smaku chałwy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienite ciasto bez pieczenia momentalnie zniknie z talerzy

Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia jest idealną propozycją deserową dla osób, które nie lubią dużego natłoku pracy w kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na smakołyk z galaretką . Godne uwagi jest także owocowe ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone .

Chałwa jest stosunkowo niedocenionym specjałem, który ma wyjątkowo intensywny smak oraz ciekawą fakturę. Ten deser będzie dobrze sprawdzał się jako prosta przekąska do kawy, a także uhonorowanie wykwintnej kolacji.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka

  • 1.5 łyżki mąki pszennej

  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1 żółtko

  • 200 g masła

  • 300 g chałwy waniliowej

Biszkopty:

  • 300 ml kawy

  • 100 ml amaretto

  • 2 łyżki syropu czekoladowego

  • 100 g herbatników

  • 300 g długich biszkoptów

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Przepis na ciasto bez pieczenia z chałwą

Zacznij od odlania 2/3 mleka i wymieszania go z mąkami, cukrem i żółtkiem. Resztę mleka zagotuj i wlej do niego odlaną część, cały czas mieszając. Gotowy budyń ostudź. Masło ubij na krem, dodaj chałwę oraz budyń. Wymieszaj i odstaw na bok.

Zaparz kawę, dodaj alkohol, wymieszaj z syropem i odstaw do ostudzenia. Na dnie formy wysmarowanej masłem wyłóż herbatniki, posmaruj cienką warstwą kremu, połóż biszkopty zanurzone w kawie i posyp łyżeczką kawy rozpuszczalnej.

Na kawę wyłóż połowę kremu, kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, posyp je kawą i wyłóż resztę kremu. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc . Przed podaniem posyp ciasto startą czekoladą. Smacznego. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Prosty przepis na. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Chałwa

Źródło: canva/Darya Fedorova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy