Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszne i proste kokosowe ciasto bounty
canva/renvema

Obłędnie pyszne i proste kokosowe ciasto bounty

26 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i smaczne ciasto na weekend, podrzucamy ci gotowy przepis. Przygotuj obłędnie pyszne i proste ciasto bounty. Zrobisz je w kwadrans, upieczesz w 20 minut. A efekt zaskoczy ciebie i twoich bliskich. Ciasto w mig zniknie z talerzyków.

Wiórki kokosowe są łatwo dostępnym składnikiem, który momentalnie potrafi odmienić smak ciasta czy deseru. Nadają słodkościom egzotycznej nuty smakowej, a także przyjemnej chrupkości. Naprawdę warto sięgnąć po ten tani dodatek.

Obłędnie pyszne i proste ciasto bounty

Składniki:

na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki ciemnego kakao

  • 250 g masła

  • 1 szklanka cukru drobnego

  • 5 jajek

  • 5 łyżek mleka

  • polewa czekoladowa

na masę:

  • 2 szklanki mleka

  • 200 g masła

  • 7 łyżek kaszy manny

  • 1 szklanka cukru

  • ok. 200 g wiórków kokosowych

Przygotowanie ciasta bounty

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło zmiksuj z cukrem. Dalej miksuj, dodając do niego po jednym jajku.

Do puszystej masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a także mleko. Całość krótko zmiksuj.

Średniej wielkości blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piecz je ok. 25 min w 180 st. C. Ciasto wystudź, przekrój w poprzek na dwa blaty.

Na masę mleko zagotuj. Dodaj do niego opłukaną kaszę mannę i masło. Wymieszaj, gotuj, aż kasza zgęstnieje. Masę wymieszaj z cukrem i wiórkami kokosowymi.

Gorącą masą przełóż blaty ciasta. Wierzch ciasta posmaruj polewą czekoladową. Ciasto wystudź, a potem schłodź w lodówce.

Wskazówka: Polewę możesz przygotować też, rozpuszczając 2 tabliczki gorzkiej czekolady w 100 ml śmietanki kremówki 30 proc. Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych przepisów na pyszne i efektowne ciasta z dodatkiem kokosa. Sprawdź, jak przygotować ciasto Rafaello , a także jak zrobić sernik kokosowy .

wiórki kokosowe
wiórki kokosowe

Źródło zdjęcia: canva/KarinaUrmantseva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy