Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Największe błędy podczas przygotowywania kawy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.11.2021 01:00

Największe błędy podczas przygotowywania kawy

kawa
canva/nikkimeel

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Najlepiej dobrej kawy, aromatycznej, niezbyt kwaśnej i niezbyt gorzkiej. A wiesz, jakie są największe błędy podczas przygotowania kawy? Mogą one spowodować, że twój ulubiony napój nie będzie tak smaczny, jak lubisz. Koniecznie przeczytaj nasze rady i już za każdym razem parz pyszną kawę.

Jedni lubią małą czarną, drudzy kawę z mlekiem czy cappuccino. Jednak podstawą każdego kawowego napoju jest napar czarnej kawy. Może to być espresso przygotowane w ekspresie czy kawa parzona w sposób tradycyjny. Jeśli ten napar będzie smaczny, cały napój też będzie wyborny. Zobacz, na co warto zwrócić uwagę, parząc kawę.

Największe błędy podczas przygotowywania kawy

Częstą przyczyną niezbyt smacznego naparu kawy jest nieodpowiednia woda. Może być ona zbyt twarda lub zbyt miękka, co nie pozwoli wydobyć z naparu pożądanego smaku. Zbyt miękka woda powoduje, że kawa jest kwaśna w smaku. Natomiast za twarda woda nie pozwala wydobyć z kawy pełnego aromatu. Warto wtedy wydłużyć czas parzenia kawy.

Przyczyną niesmacznego naparu kawy może też być nieodpowiedni stopień zmielenia ziaren. Ze zbyt grubo zmielonej kawy trudno jest wydobyć pełen aromat. Natomiast zbyt miałka kawa przepala się w ekspresie, wskutek czego wychodzi zbyt kwaśna i gorzka.

Mieląc kawę, warto też wziąć pod uwage rodzaj ekspresu, jakiego będziemy używać. Zasada jest taka, że im dłużej będziemy parzyć kawę, tym powinna być ona grubiej zmielona. Za krótkie parzenie grubo zmielonej kawy da nam kwaśny napój. Natomiast długo parzona, drobna kawa spowoduje, że otrzymamy gorzki napar.

Warto też zwrócić uwagę na temperaturę wody używaną do parzenia kawy. Do przygotowania espresso potrzebujemy wody o temperaturze 95 st. C. Temperatura wody może być też niższa, ale nie mniejsza niż 88 st. C. Wtedy bowiem kawa nie zaparzy się do końca i będzie kwaśna. Zalewając zaś kawę wrzątkiem, musimy się liczyć z faktem, że może wyjść zbyt gorzka i mało aromatyczna.

Częstą przyczyną mało smacznej kawy jest jej rozwodnienie. Nie otrzymamy dobrej jakości naparu, jeśli małą ilość zmielonych ziaren zalejemy zbyt dużą ilością gorącej wody. Taka kawa będzie miała słaby smak i aromat.

Jak poprawić jakość naparu z kawy?

Jeśli masz w domu zbyt twardą wodę, możesz ją zmiękczyć, używając filtrów. Z takim problemem spotykają się najczęściej mieszkańcy Gdańska, Poznania i Lublina.

Jeżeli masz wątpliwości co do temperatury wody używanej do parzenia kawy możesz zaopatrzyć się w specjalny termometr. Ten prosty sprzęt pomoże ci określić temperaturę wody. Możesz też zaopatrzyć się w czajnik ze wskaźnikiem temperatury.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować pyszną kawę, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na kawę z dodatkiem imbiru i cynamonu. Dowiedz się też, dlaczego lepiej nie dodawać mleka do kawy.

kawa
kawa

Źródło zdjęcia: canva/lincolnone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: decofire Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kawa