Zdrowszą alternatywą dla smażenia jest gotowanie na parze. Okazuje się, że jajecznicę również można przygotować w ten sposób. Wychodzi delikatna i smakowita. Jest lekkostrawna, więc, jeśli jej nie posolimy, będzie dobra nawet dla bardzo małych dzieci. Dajcie się skusić i spróbujcie już dziś.
Jajecznicę na parze zrobicie równie szybko, jak klasyczną. Jest lekka, bo nie dodajemy tłuszczu. Do przygotowania natomiast wystarczą zaledwie 3 składniki. Fani maślanego posmaku potrawy mogą oczywiście dorzucić do gotowego dania odrobinę masła. Nie pozostanie to jednak bez wpływu na wartość energetyczną posiłku.
Nowa wersja sałatki jarzynowej. Zapomnij o gotowaniu warzyw
CZYTAJ DALEJPrzepis na delikatną jajecznicę na parze
Składniki:
2 jaja
1 łyżeczka mleka chudego
szczypta soli
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Jaja myjemy, wbijamy do miski. Roztrzepujemy widelcem w misce. Dodajemy mleko i sól, a następnie mieszamy. Naczynie z masą jajeczną umieszczamy nad gotującą się wodą.
Masę mieszamy, aż jaja się zetną. Podajemy obsypane świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem. Doskonale smakuje z kromką chrupiącego chleba. Smacznego.
Wskazówka: jeśli przed gotowaniem jaj rozdzielicie białko od żółtka, mieszając je z pozostałymi składnikami, a żółtko dodając dopiero nad parującą wodą, potrawa wyjdzie jeszcze bardziej puszysta.
Na naszej stronie znajdziecie też inne patenty na pyszne śniadaniowe jaja. W tym artykule piszemy jak przygotować smaczną pastę jajeczną z dodatkiem sera. Ten natomiast zdradza jak przyrządzić jajecznicę z lubczykiem — ziołem uznawanym za afrodyzjak.
Roztrzep jajka, a jajecznica wyjdzie bardziej puszysta
Źródło zdjęcia: canva/halfpoint
NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków
Slajd 1 z 6
ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE
Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekko pikantna surówka z marchewki, jabłka, chrzanu i śmietany
Ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej
Źródło: mojegotowanie, ofeminin
Zapraszamy na nasz Instagram