Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatna i rozpływająca się w ustach jajecznica na parze

Delikatna i rozpływająca się w ustach jajecznica na parze

Jajecznica na parze
canva/Tatiana Volgutova

Zdrowszą alternatywą dla smażenia jest gotowanie na parze. Okazuje się, że jajecznicę również można przygotować w ten sposób. Wychodzi delikatna i smakowita. Jest lekkostrawna, więc, jeśli jej nie posolimy, będzie dobra nawet dla bardzo małych dzieci. Dajcie się skusić i spróbujcie już dziś.

Jajecznicę na parze zrobicie równie szybko, jak klasyczną. Jest lekka, bo nie dodajemy tłuszczu. Do przygotowania natomiast wystarczą zaledwie 3 składniki. Fani maślanego posmaku potrawy mogą oczywiście dorzucić do gotowego dania odrobinę masła. Nie pozostanie to jednak bez wpływu na wartość energetyczną posiłku.

Przepis na delikatną jajecznicę na parze

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1 łyżeczka mleka chudego

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Jaja myjemy, wbijamy do miski. Roztrzepujemy widelcem w misce. Dodajemy mleko i sól, a następnie mieszamy. Naczynie z masą jajeczną umieszczamy nad gotującą się wodą.

Masę mieszamy, aż jaja się zetną. Podajemy obsypane świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem. Doskonale smakuje z kromką chrupiącego chleba. Smacznego.

Wskazówka: jeśli przed gotowaniem jaj rozdzielicie białko od żółtka, mieszając je z pozostałymi składnikami, a żółtko dodając dopiero nad parującą wodą, potrawa wyjdzie jeszcze bardziej puszysta.

Na naszej stronie znajdziecie też inne patenty na pyszne śniadaniowe jaja. W tym artykule piszemy jak przygotować smaczną pastę jajeczną z dodatkiem sera. Ten natomiast zdradza jak przyrządzić jajecznicę z lubczykiem — ziołem uznawanym za afrodyzjak.

Jajka w misce
Roztrzep jajka, a jajecznica wyjdzie bardziej puszysta

Źródło zdjęcia: canva/halfpoint

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie, ofeminin Zapraszamy na nasz Instagram