Smakosze.pl
Jajecznica na parze

canva/Tatiana Volgutova

Delikatna i rozpływająca się w ustach jajecznica na parze

4 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zdrowszą alternatywą dla smażenia jest gotowanie na parze. Okazuje się, że jajecznicę również można przygotować w ten sposób. Wychodzi delikatna i smakowita. Jest lekkostrawna, więc, jeśli jej nie posolimy, będzie dobra nawet dla bardzo małych dzieci. Dajcie się skusić i spróbujcie już dziś.

Jajecznicę na parze zrobicie równie szybko, jak klasyczną. Jest lekka, bo nie dodajemy tłuszczu. Do przygotowania natomiast wystarczą zaledwie 3 składniki. Fani maślanego posmaku potrawy mogą oczywiście dorzucić do gotowego dania odrobinę masła. Nie pozostanie to jednak bez wpływu na wartość energetyczną posiłku.

Sałatka jarzynowa

Nowa wersja sałatki jarzynowej. Zapomnij o gotowaniu warzyw

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatną jajecznicę na parze

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1 łyżeczka mleka chudego

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Jaja myjemy, wbijamy do miski. Roztrzepujemy widelcem w misce. Dodajemy mleko i sól, a następnie mieszamy. Naczynie z masą jajeczną umieszczamy nad gotującą się wodą.

Masę mieszamy, aż jaja się zetną. Podajemy obsypane świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem. Doskonale smakuje z kromką chrupiącego chleba. Smacznego.

Wskazówka: jeśli przed gotowaniem jaj rozdzielicie białko od żółtka, mieszając je z pozostałymi składnikami, a żółtko dodając dopiero nad parującą wodą, potrawa wyjdzie jeszcze bardziej puszysta.

Na naszej stronie znajdziecie też inne patenty na pyszne śniadaniowe jaja. W tym artykule piszemy jak przygotować smaczną pastę jajeczną z dodatkiem sera. Ten natomiast zdradza jak przyrządzić jajecznicę z lubczykiem — ziołem uznawanym za afrodyzjak.

Jajka w misce

Roztrzep jajka, a jajecznica wyjdzie bardziej puszysta

Źródło zdjęcia: canva/halfpoint

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie, ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Leczo z boczniakami

Przepisy

Bezmięsne leczo z boczniakami. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >