Przepis na idealny sernik kokosowy - pyszny i delikatny
Sernik jest jednym z ulubionych ciast wielu smakoszy. Klasyka jednak z czasem się nudzi. Warto spróbować przyrządzić masę serową w nieco odmienny sposób. Dostępne w każdym sklepie wiórki kokosowe zamienią tradycyjny wypiek w egzotyczny smakołyk. Dajcie się skusić i przygotujcie ten wyjątkowy sernik, a smak was pozytywnie zaskoczy.
Proponowaliśmy wam już wcześniej smaczne desery z dodatkiem kokosa. Znane z czasów dzieciństwa kokosanki czy pyszne Rafaello bez pieczenia to jednak nie koniec możliwości, jakie daje niedrogi i pyszny składnik, jakim są wiórki koksowe. Dziś proponujemy wam przyrządzenie sernika z tym dodatkiem. Smak będzie zachwycająco delikatny, a goście z pewnością poproszą o dokładkę.
Przepis na smaczny i delikatny sernik kokosowy
Składniki na ciasto:
1 kg twarogu na sernik
4 jaja
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 szklanka mleka
5 łyżek wiórków kokosowych
Składniki na posypkę:
6 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem. Stopniowo, nie przerywając mieszania, dodajemy porcje twarogu. Wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy, aż do połączenia składników.
Budynie rozprowadzamy w mleku, wlewamy je do sernika i ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy do niej masę. Sernik wstawiamy do piekarnika na około 60 minut.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wrzucamy 5 łyżek wiórków kokosowych oraz cukier wanilinowy. Delikatnie rumienimy je na średnim ogniu, uważając, by się nie spaliły. Pod koniec wsypujemy cukier wanilinowy, jeśli go używamy. MożemyMożemy delikatnie podlać je odrobina wody.
Upieczony sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wierzch obsypujemy podsmażonymi wiórkami kokosowymi. Całość posypujemy pozostałą łyżką wiórków suchych. Smacznego.
Wskazówka: jeśli chcecie uzupełnić słodycz wypieku, podajcie sernik z odrobiną musu z mango. W znanym z azjatyckich deserów połączeniu smak kokosa staje się bardziej wyrazisty. Sięgnijcie po pulpę z puszki, która na pewno będzie przyrządzona z dojrzałego owocu.
Źródło zdjęcia: canva/A_Lein
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domowe masło orzechowe? Jest 2 razy tańsze od sklepowego
Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem warzyw, sera i majonezu
Źródło: przepisy Zapraszamy na nasz Instagram