Smakosze.pl
gołąbki

canva/zefirchik06

Ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej

7 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Gołąbki są pyszne, jednak jest przy nich trochę pracy. Niektórych zniechęca samo sparzenie kapusty. I tu mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie przygotować ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej. Jej główka bez problemu da się podzielić na pojedyncze liście, wystarczy je chwilę sparzyć i już można zawijać w nie farsz.

Przygotowanie gołąbków składa się z kilku etapów. Pierwszym jest parzenie liści kapusty, tak by stały się elastyczne i dało się w niej zawijać farsz. Drugim jest przygotowanie samego farszu, trzecim formowanie gołąbków, ostatnim ich gotowanie lub pieczenie.

Pierwszy etap robienia gołąbków zwykle jest najtrudniejszy i najbardziej zniechęcający. Główkę kapusty trzeba bowiem kilkakrotnie sparzać i ściągać z niej elastyczne liście. Tu niestety łatwo się oparzyć, a czynność zajmuje trochę czasu. Jeśli zaś sięgniesz po kapustę pekińską, ominą cię największe wyzwania przy robieniu gołąbków. A potrawa wyjdzie tak samo smaczna.

Ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty pekińskiej

  • 200 g ryżu

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 60 dag mielonej wieprzowiny

  • mały słoik koncentratu pomidorowego

  • 150 ml śmietany 18 proc.

  • majeranek

  • sól, pieprz

Kopytka

Niezwykły, nietypowy przepis Anny Lewandowskiej na kopytka bez ziemniaków

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ekspresowych gołąbków

Kapustę oczyść z brzydkich liści, opłucz. Podziel na pojedyncze liście. W garnku zagotuj sporą ilość wrzątku, wrzuć do niego liście kapusty i blanszuj ok. 2 minuty, aż staną się elastyczne. Liście wyjmij, osącz, wystudź.

Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Przemieszaj widelcem, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na patelni z olejem.

Do mielonego mięsa dodaj ryż, podsmażoną cebulę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Z liści kapusty możesz usunąć twarde końcówki i zgrubienia. Na tak przygotowanie liście kładź porcje farszu i formuj z nich gołąbki. Ułóż je ciasno w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu.

Pozostały koncentrat pomidorowy rozmieszaj ze śmietaną i szklanką ziemnej wody. Dopraw solą i pieprzem. Sosem polej gołąbki. Piecz je ok. godzinę w 200 st. C.

Wskazówka: Gołąbki możesz też ugotować. Dno garnka wyłóż wtedy kilkoma liśćmi, by gołąbki do niego nie przywierały. Gołąbki zalej sosem — możesz dodać do niego trochę więcej wody lub bulionu, bo i tak się wygotuje.

Jeśli szukasz inspiracji na inne, pyszne gołąbki, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na gołąbki bez zawijania, a także na gołąbki z ziemniakami wg Magdy Gessler.

parzenie liści kapusty

parzenie liści kapusty

Źródło zdjęcia: canva/Naked King

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dogarow


Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak zrobić idealny smażony bób?

Przepisy

Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę

Czytaj więcej >
Najdoskonalszy sok warzywny

Przepisy

Najdoskonalszy sok warzywny. Smaczna porcja witamin

Czytaj więcej >
Kultowy coleslaw z kalafiora

Przepisy

Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki

Czytaj więcej >
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy

Przepisy

Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >