Gołąbki są pyszne, jednak jest przy nich trochę pracy. Niektórych zniechęca samo sparzenie kapusty. I tu mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie przygotować ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej. Jej główka bez problemu da się podzielić na pojedyncze liście, wystarczy je chwilę sparzyć i już można zawijać w nie farsz.
Przygotowanie gołąbków składa się z kilku etapów. Pierwszym jest parzenie liści kapusty, tak by stały się elastyczne i dało się w niej zawijać farsz. Drugim jest przygotowanie samego farszu, trzecim formowanie gołąbków, ostatnim ich gotowanie lub pieczenie.
Pierwszy etap robienia gołąbków zwykle jest najtrudniejszy i najbardziej zniechęcający. Główkę kapusty trzeba bowiem kilkakrotnie sparzać i ściągać z niej elastyczne liście. Tu niestety łatwo się oparzyć, a czynność zajmuje trochę czasu. Jeśli zaś sięgniesz po kapustę pekińską, ominą cię największe wyzwania przy robieniu gołąbków. A potrawa wyjdzie tak samo smaczna.
Ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej
Składniki:
1 duża główka kapusty pekińskiej
200 g ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju
60 dag mielonej wieprzowiny
mały słoik koncentratu pomidorowego
150 ml śmietany 18 proc.
majeranek
sól, pieprz
Niezwykły, nietypowy przepis Anny Lewandowskiej na kopytka bez ziemniaków
CZYTAJ DALEJPrzygotowanie ekspresowych gołąbków
Kapustę oczyść z brzydkich liści, opłucz. Podziel na pojedyncze liście. W garnku zagotuj sporą ilość wrzątku, wrzuć do niego liście kapusty i blanszuj ok. 2 minuty, aż staną się elastyczne. Liście wyjmij, osącz, wystudź.
Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Przemieszaj widelcem, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na patelni z olejem.
Do mielonego mięsa dodaj ryż, podsmażoną cebulę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Z liści kapusty możesz usunąć twarde końcówki i zgrubienia. Na tak przygotowanie liście kładź porcje farszu i formuj z nich gołąbki. Ułóż je ciasno w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu.
Pozostały koncentrat pomidorowy rozmieszaj ze śmietaną i szklanką ziemnej wody. Dopraw solą i pieprzem. Sosem polej gołąbki. Piecz je ok. godzinę w 200 st. C.
Wskazówka: Gołąbki możesz też ugotować. Dno garnka wyłóż wtedy kilkoma liśćmi, by gołąbki do niego nie przywierały. Gołąbki zalej sosem — możesz dodać do niego trochę więcej wody lub bulionu, bo i tak się wygotuje.
Jeśli szukasz inspiracji na inne, pyszne gołąbki, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na gołąbki bez zawijania, a także na gołąbki z ziemniakami wg Magdy Gessler.
parzenie liści kapusty
Źródło zdjęcia: canva/Naked King
NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków
Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekko pikantna surówka z marchewki, jabłka, chrzanu i śmietany
Staropolskie patenty na idealny rosół - koniecznie zapamiętaj
Źródło: dogarow
Zapraszamy na nasz Instagram