Ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej
Gołąbki są pyszne, jednak jest przy nich trochę pracy. Niektórych zniechęca samo sparzenie kapusty. I tu mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie przygotować ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej. Jej główka bez problemu da się podzielić na pojedyncze liście, wystarczy je chwilę sparzyć i już można zawijać w nie farsz.
Przygotowanie gołąbków składa się z kilku etapów. Pierwszym jest parzenie liści kapusty, tak by stały się elastyczne i dało się w niej zawijać farsz. Drugim jest przygotowanie samego farszu, trzecim formowanie gołąbków, ostatnim ich gotowanie lub pieczenie.
Pierwszy etap robienia gołąbków zwykle jest najtrudniejszy i najbardziej zniechęcający. Główkę kapusty trzeba bowiem kilkakrotnie sparzać i ściągać z niej elastyczne liście. Tu niestety łatwo się oparzyć, a czynność zajmuje trochę czasu. Jeśli zaś sięgniesz po kapustę pekińską, ominą cię największe wyzwania przy robieniu gołąbków. A potrawa wyjdzie tak samo smaczna.
Ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej
Składniki:
1 duża główka kapusty pekińskiej
200 g ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju
60 dag mielonej wieprzowiny
mały słoik koncentratu pomidorowego
150 ml śmietany 18 proc.
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie ekspresowych gołąbków
Kapustę oczyść z brzydkich liści, opłucz. Podziel na pojedyncze liście. W garnku zagotuj sporą ilość wrzątku, wrzuć do niego liście kapusty i blanszuj ok. 2 minuty, aż staną się elastyczne. Liście wyjmij, osącz, wystudź.
Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Przemieszaj widelcem, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na patelni z olejem. Do mielonego mięsa dodaj ryż, podsmażoną cebulę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Z liści kapusty możesz usunąć twarde końcówki i zgrubienia. Na tak przygotowanie liście kładź porcje farszu i formuj z nich gołąbki. Ułóż je ciasno w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu.
Pozostały koncentrat pomidorowy rozmieszaj ze śmietaną i szklanką ziemnej wody. Dopraw solą i pieprzem. Sosem polej gołąbki. Piecz je ok. godzinę w 200 st. C.
Wskazówka: Gołąbki możesz też ugotować. Dno garnka wyłóż wtedy kilkoma liśćmi, by gołąbki do niego nie przywierały. Gołąbki zalej sosem — możesz dodać do niego trochę więcej wody lub bulionu, bo i tak się wygotuje.
Jeśli szukasz inspiracji na inne, pyszne gołąbki, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na gołąbki bez zawijania, a także na gołąbki z ziemniakami wg Magdy Gessler.
Źródło zdjęcia: canva/Naked King
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekko pikantna surówka z marchewki, jabłka, chrzanu i śmietany
Staropolskie patenty na idealny rosół - koniecznie zapamiętaj
Źródło: dogarow Zapraszamy na nasz Instagram