Obłędnie pyszne jogurtowe racuchy według Karola Okrasy
Racuchy niejednokrotnie wybierane są jako klasyczny deser po obiedzie, czy jako samodzielnie danie. Aby nadać im nowego smaku, Karol Okrasa podaje je z sosem na bazie soku pomarańczowego i imbiru. Dzięki temu racuszki stają się wyjątkowo orzeźwiające, a ich smak jest jeszcze intensywniejszy.
Racuchy nie są skomplikowanym w przygotowaniu daniem, dlatego nie dziwne, że często goszczą na naszych stołach. Ich delikatne wnętrze, słodki smak i chrupiąca skórka sprawiają, że ciężko odmówić kolejnego placka.
Karol Okrasa poszedł o krok dalej i zrezygnował z jedzenia racuchów ze zwykłym cukrem - zamiast niego stawia na swój pyszny cytrusowy sos. Sok pomarańczowy, imbir, limonka oraz likier kokosowy pysznie podkreślają smak delikatnych racuchów.
Przepis na racuchy Karola Okrasy
Składniki:
-
500 g jogurtu
-
szklanka mąki
-
2 jajka
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
3 łyżki oleju
-
500 ml soku pomarańczowego
-
2 limonki
-
2 cm imbiru
-
100 ml likieru kokosowego
-
pół kostki masła
-
kolendra
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do żółtek wsyp łyżkę cukru i utrzyj je, aż podwoją swoją objętość. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, olej oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Białka utrzyj na sztywną pianę z drugą łyżką cukru. Przełóż ją do ciasta i delikatnie szpatułką wmieszaj w nie pianę. Na rozgrzanej patelni umieść nieco tłuszczu i smaż na niej placki z obu stron na złoty kolor.
Na osobnej patelni umieść sok pomarańczowy, startą skórkę z limonki, imbir oraz likier kokosowy i zredukuj płyn przynajmniej o połowę. Pod koniec dodaj zimne masło, sok z limonki oraz kolendrę. Polej gotowym sosem racuszki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnialidla