Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszne jogurtowe racuchy według Karola Okrasy
TRICOLORS/East News; canva/TheMalni, Getty Images

Obłędnie pyszne jogurtowe racuchy według Karola Okrasy

18 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Racuchy niejednokrotnie wybierane są jako klasyczny deser po obiedzie, czy jako samodzielnie danie. Aby nadać im nowego smaku, Karol Okrasa podaje je z sosem na bazie soku pomarańczowego i imbiru. Dzięki temu racuszki stają się wyjątkowo orzeźwiające, a ich smak jest jeszcze intensywniejszy.

Racuchy nie są skomplikowanym w przygotowaniu daniem, dlatego nie dziwne, że często goszczą na naszych stołach. Ich delikatne wnętrze, słodki smak i chrupiąca skórka sprawiają, że ciężko odmówić kolejnego placka.

Karol Okrasa poszedł o krok dalej i zrezygnował z jedzenia racuchów ze zwykłym cukrem - zamiast niego stawia na swój pyszny cytrusowy sos. Sok pomarańczowy, imbir, limonka oraz likier kokosowy pysznie podkreślają smak delikatnych racuchów.

Przepis na racuchy Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 g jogurtu

  • szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki oleju

  • 500 ml soku pomarańczowego

  • 2 limonki

  • 2 cm imbiru

  • 100 ml likieru kokosowego

  • pół kostki masła

  • kolendra

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do żółtek wsyp łyżkę cukru i utrzyj je, aż podwoją swoją objętość. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, olej oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Białka utrzyj na sztywną pianę z drugą łyżką cukru. Przełóż ją do ciasta i delikatnie szpatułką wmieszaj w nie pianę. Na rozgrzanej patelni umieść nieco tłuszczu i smaż na niej placki z obu stron na złoty kolor.

Na osobnej patelni umieść sok pomarańczowy, startą skórkę z limonki, imbir oraz likier kokosowy i zredukuj płyn przynajmniej o połowę. Pod koniec dodaj zimne masło, sok z limonki oraz kolendrę. Polej gotowym sosem racuszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy