Smakosze.pl Przepisy Obłędnie soczysta biała kiełbasa z piekarnika. Zdradzamy najlepszy przepis
canva/4kodiak

Obłędnie soczysta biała kiełbasa z piekarnika. Zdradzamy najlepszy przepis

16 kwietnia 2022

Biała kiełbasa zagości na wielu wielkanocnych stołach. Zapiekany specjał warto wcześniej przez chwilę parzyć. Dzięki temu stanie się wyjątkowo soczysty i doskonale wchłonie marynatę. Tak smacznego dania dawno nie jedliście. Koniecznie podajcie taką kiełbasę na Święta bliscy będą zachwyceni.

Biała kiełbasa skradnie serca wielu smakoszy w te Święta. Jeśli nie podajecie jej w żurku , polecamy wam pyszny przepis na soczysty specjał z pieca. Aromatyczna marynata sprawi, że parzony specjał nabierze charakteru i będzie niezwykle soczysty oraz chrupiący. Skusicie się?

Przepis na soczystą białą kiełbasę z pieca

Składniki:

  • 800 g białej kiełbasy

  • 1 spora cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • 3/4 szklanki wody

Przyprawy:

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki majeranku

  • pół łyżeczki rozmarynu

  • ⅓ łyżeczki tymianku

  • ⅓ łyżeczki pieprzu

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Białą kiełbasę nacinamy w kilku miejscach i parzymy we wrzątku z dodatkiem soli przez 5-10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. W misce łączymy ze sobą olej, sok z cytryny oraz przyprawy.

Odrobiną marynatą smarujemy naczynie żaroodporne, a następnie układamy w nim parzoną białą kiełbasę. Resztą smakowitej kompozycji przypraw pokrywamy wyrób. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ja w piórka. Układamy warzywo na kiełbasie.

Czosnek miażdżymy, pozbawiamy go łupiny i wtykamy między mięsne specjały . Całość podlewamy wodą tak, aby biała kiełbasa w niej nie pływała. Pieczemy około 30 minut, aż się zrumieni. Podajemy z chrzanem i świeżym pieczywem.

Wskazówka : aby biała kiełbasa nie była sucha, warto podlewać ja wodą w czasie pieczenia. Wtedy wyjdzie naprawdę soczysta.

Przyprawy nadadzą pieczonej białej kiełbasie charakteru
Przyprawy nadadzą pieczonej białej kiełbasie charakteru

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kulinarneprzeboje, beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy