Obłędnie soczyste kotlety mielone z tartymi pieczarkami
Mielone kotlety stwarzają wiele możliwości odmieniania ich smaku. Wystarczy dodać nowy składnik, inną przyprawę, a już powstaje zupełnie nowa potrawa. Tak właśnie zrobimy dzisiaj, przygotowując kotlety mielone z tartymi pieczarkami. Wychodzą obłędnie soczyste i pełne aromatu.
Do kotletów mielonych można dorzucić różne dodatki. Trochę startej marchewki, cukinii, posiekanej papryki czy zieleniny. Zmieni się nie tylko smak, konsystencja, ale i wygląd potrawy. Jednak dodatek grzybów jest czymś wyjątkowym. Grzyby mają bowiem niezwykle silny aromat. Za jego sprawą kotlety nabierają pełnego smaku.
Obłędnie soczyste kotlety mielone z tartymi pieczarkami
Składniki:
-
50 dag mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki
-
1 kajzerka
-
1 szklanka mleka
-
15 dag pieczarek
-
1 cebula
-
2 łyżki oleju lub masła
-
1 ząbek czosnku
-
1 jajko
-
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
pieprz ziołowy
-
słodka mielona papryka
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do obtoczenia
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów
Kajzerkę namocz w mleku. Gdy już napęcznieje, dość dobrze ją odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Pieczarki opłucz, osusz, zetrzyj na dużych oczkach.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj starte pieczarki, przesmaż, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje cały płyn. Wystudź.
Pieczarki i cebulę dodaj do mielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, koncentratem pomidorowymi i przyprawami. Dokładnie wyrób masę.
Z mięsnej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Jeśli szukasz innych pomysłów na odmienienie smaku kotletów, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na kotlety mielone z majonezem , a także na mielone z piekarnika .
Źródło zdjęcia: canva/Nastco
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram