Smakosze.pl Przepisy Obłędnie soczyste kotlety mielone z tartymi pieczarkami
canva/Денис Безобразов

Obłędnie soczyste kotlety mielone z tartymi pieczarkami

22 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mielone kotlety stwarzają wiele możliwości odmieniania ich smaku. Wystarczy dodać nowy składnik, inną przyprawę, a już powstaje zupełnie nowa potrawa. Tak właśnie zrobimy dzisiaj, przygotowując kotlety mielone z tartymi pieczarkami. Wychodzą obłędnie soczyste i pełne aromatu.

Do kotletów mielonych można dorzucić różne dodatki. Trochę startej marchewki, cukinii, posiekanej papryki czy zieleniny. Zmieni się nie tylko smak, konsystencja, ale i wygląd potrawy. Jednak dodatek grzybów jest czymś wyjątkowym. Grzyby mają bowiem niezwykle silny aromat. Za jego sprawą kotlety nabierają pełnego smaku.

Obłędnie soczyste kotlety mielone z tartymi pieczarkami

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki

  • 1 kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 15 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju lub masła

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • pieprz ziołowy

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Kajzerkę namocz w mleku. Gdy już napęcznieje, dość dobrze ją odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Pieczarki opłucz, osusz, zetrzyj na dużych oczkach.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj starte pieczarki, przesmaż, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje cały płyn. Wystudź.

Pieczarki i cebulę dodaj do mielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, koncentratem pomidorowymi i przyprawami. Dokładnie wyrób masę.

Z mięsnej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Jeśli szukasz innych pomysłów na odmienienie smaku kotletów, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na kotlety mielone z majonezem , a także na mielone z piekarnika .

pieczarki
pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/Nastco

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy