Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
Dziś zapraszamy na obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Gwarantujemy, że lepszych nie jadłeś. Ich przygotowanie jest bardzo proste — wystarczy, że wymieszasz dwa popularne sosy i zanurzysz w nich mięso. Kotlety zyskają na smaku i soczystości.
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi kotletów schabowych. Zachęcają bowiem wyglądem, urzekają też smakiem. A jeszcze lepsze będą, gdy mięso zamarynujesz wcześniej w ketchupie i musztardzie. Te dwa popularne sosy dodadzą kotletom wyraźnego smaku, a także zwiększą ich soczystość. Poznaj dokładny przepis na ten specjał.
Obłędnie soczyste kotlety schabowe
Składniki:
-
4 plastry schabu
-
1 jajko
-
2 łyżki musztardy
-
2 łyżki ketchupu
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do obtoczenia
-
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięso rozbij równomiernie, z dwóch stron kuchennym tłuczkiem. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jajko wybij do miseczki. Dodaj musztardę, ketchup i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszaj.
Kotlety zanurz najpierw w przygotowanej mieszance sosów, a potem obtocz z dwóch stron w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kładź na nią kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą równomiernie rumiane. Więcej inspiracji na kotlety schabowe znajdziesz w naszym serwisie. Sprawdź, jak przygotować kotlety schabowe w panierce bez jajka , a także, jak zrobić schabowy po góralsku .
Źródło zdjęcia: canva/Lcc54613
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku