Smakosze.pl
mleko skondensowane

canva/OlegMalyshev

Przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u. Prawdziwy rarytas

1 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pamiętasz jeszcze przysmak ze zdjęcia? Mamy przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u. Ten prawdziwy rarytas zrobisz z dwóch składników. Kilka łyżeczek zjesz ze smakiem na osłodę, resztę wykorzystasz do przygotowania wyśmienitych ciast i deserów.

W PRL-u niełatwo było o rarytasy, a tym bardziej o słodkości. Jednak dzięki kreatywności powstało wiele przysmaków, które cieszą podniebienia do dziś. Tak właśnie było z mlekiem skondensowanym. Powstało z mleka, które było długo gotowane z cukrem.

Sanepid pilnie wycofuje ją ze sprzedaży

Sanepid pilnie wycofuje pastę migdałową. Znamy szczegóły

CZYTAJ DALEJ

Im dłużej było gotowane, tym miało większą gęstość i ciemniejszy kolor. Można je było jeść łyżeczką lub wykorzystać do przygotowania niepowtarzalnych naleśników, gofrów i ciast. Przekonajcie się, jak łatwo zrobić mleko skondensowane.

Przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u

Składniki:

  • 750 ml mleka

  • 25 dag cukru

Przygotowanie mleka skondensowanego

Mleko wlej do rondla lub na patelnię (im większa powierzchnia parowania, tym lepiej), dodaj cukier. Zagotuj na niedużym ogniu.

Potem zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze 30-50 minut. Mleko zamieszaj co kilka minut, by się nie przypaliło.

Naczynie z mlekiem skondensowanym zdejmij z ognia. Mleko przelej do słoiczka, zakręć, wystudź. Możesz je przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Wskazówka:

Po schłodzeniu mleko mocno zgęstnieje. By nadać mu rzadszą konsystencję, wystarczy je podgrzać.

W naszym serwisie znajdziesz przepis na ciasto z powidłami i masą krówkową, a także recepturę na domowe krówki.

naleśniki z mlekiem skondensowanym

naleśniki z mlekiem skondensowanym

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: justynadragan, mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >