Przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u. Prawdziwy rarytas
Pamiętasz jeszcze przysmak ze zdjęcia? Mamy przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u. Ten prawdziwy rarytas zrobisz z dwóch składników. Kilka łyżeczek zjesz ze smakiem na osłodę, resztę wykorzystasz do przygotowania wyśmienitych ciast i deserów.
W PRL-u niełatwo było o rarytasy, a tym bardziej o słodkości. Jednak dzięki kreatywności powstało wiele przysmaków, które cieszą podniebienia do dziś. Tak właśnie było z mlekiem skondensowanym. Powstało z mleka, które było długo gotowane z cukrem.
Im dłużej było gotowane, tym miało większą gęstość i ciemniejszy kolor. Można je było jeść łyżeczką lub wykorzystać do przygotowania niepowtarzalnych naleśników, gofrów i ciast. Przekonajcie się, jak łatwo zrobić mleko skondensowane.
Przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u
Składniki:
750 ml mleka
25 dag cukru
Przygotowanie mleka skondensowanego
Mleko wlej do rondla lub na patelnię (im większa powierzchnia parowania, tym lepiej), dodaj cukier. Zagotuj na niedużym ogniu.
Potem zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze 30-50 minut. Mleko zamieszaj co kilka minut, by się nie przypaliło.
Naczynie z mlekiem skondensowanym zdejmij z ognia. Mleko przelej do słoiczka, zakręć, wystudź. Możesz je przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Wskazówka:
Po schłodzeniu mleko mocno zgęstnieje. By nadać mu rzadszą konsystencję, wystarczy je podgrzać.
W naszym serwisie znajdziesz przepis na ciasto z powidłami i masą krówkową, a także recepturę na domowe krówki.
Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto Leniwej Synowej bez pieczenia. Hitowy przepis zrobisz w kwadrans
Najszybsze na świecie placuszki z kukurydzy z puszki. Wyborne na obiad i kolację
Kiedy należy wysiać rzeżuchę przed Wielkanocą? Znamy konkretną datę
Źródło: justynadragan, mniammniam