Obłędny patent na zupę pomidorową, dodatek zaskoczy każdego
Dobrze przygotowana zupa pomidorowa potrafi wprawić nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Nie bez powodu smakosze sięgają po nią tak często. Przeważnie pomidorową serwuje się z makaronem lub ryżem. Dziś postawimy na dodatek w postaci kaszy jaglanej. Efekt powala na łopatki.
Wyśmienita zupa pomidorowa niejednokrotnie wywoływała u nas szczery zachwyt. Wśród smakoszy można natknąć się zarówno na zwolenników specjału z makaronem, jak i wielbicieli tego dania z ryżem. Mało kto pomyślałby, że zupa pomidorowa może wiele zyskać dzięki kaszy jaglanej.
Zupa pomidorowa w niecodziennej odsłonie
Bez wątpienia zupa pomidorowa ma status kultowego dania. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez tego specjału. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zupę pomidorową z dodatkiem pokrojonych naleśników .
Tym razem wypróbujemy coś zupełnie innego. Kasza jaglana nie jest zbyt oczywistym dodatkiem do zupy pomidorowej. Jednak walory smakowe takiego połączenia mówią same za siebie . Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
4,5 l wody
-
8 marchewek
-
4 pietruszki
-
seler korzeniowy z nacią
-
por
-
lubczyk
-
2 cebule
-
ostra papryczka
-
10 suszonych pomidorów
-
300 g koncentratu pomidorowego
-
4 listki laurowe
-
8 ziaren ziela angielskiego
-
sól
-
pieprz
-
5 g wędzonej papryki
-
5 g imbiru w proszku
-
200 g czerwonej soczewicy
-
45 ml oliwy
-
śmietana
-
ugotowana kasza jaglana
Przepis na zupę pomidorową z kaszą jaglaną
Na początku obieramy i myjemy włoszczyznę. Marchewki oraz pietruszki warto przekroić wzdłuż. Wówczas dadzą zupie więcej smaku. Cebule również obieramy i opalamy nad palnikiem lub na suchej patelni . Warzywa umieszczamy w garnku razem z suszonymi pomidorami, pokrojoną ostrą papryczką, soczewicą oraz natką pietruszki i selera.
Całość zalewamy wodą i dodatkowo wzbogacamy o przyprawy. Zupa powinna gotować się na małym ogniu przez minimum 2 godziny . Gdy czas dobiegnie końca warzywa i nać wyławiamy z wywaru. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
Litr zupy miksujemy razem z marchewkami, ugotowanymi suszonymi pomidorami oraz śmietaną. Możemy zastąpić ją wyrobem roślinnym . Mieszankę przelewamy do garnka. Po skosztowaniu doprawiamy danie wedle uznania.
Zupa pomidorowa jest już gotowa, wystarczy podać ją razem z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Smakołyk momentalnie znika z talerzy. Godny uwagi jest także przepis od Karola Okrasy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Olga Smile