Smakosze.pl
Zupa pomidorowa od Karola Okrasy

Sceny z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale KuchniaLidla.pl

Wyjątkowy przepis Karola Okrasy na zupę pomidorową

25 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita zupa pomidorowa zalicza się do grona przysmaków, które cieszą się ogromną popularnością. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na ten wyjątkowy specjał. Mało kto spodziewałby się, że miód dodany do zupy pomidorowej daje tak pyszny efekt.

Nie da się ukryć, że zupa pomidorowa niejednokrotnie przyprawiała o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. W każdym domostwie przyrządza się ją odrobinę inaczej. Karol Okrasa stawia na nieoczywiste dodatki.

Zupa pomidorowa od Karola Okrasy

Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. Nie jest to zaskoczeniem, ponieważ charakteryzuje się ona niecodziennymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Jakiś czas prezentowaliśmy recepturę od samej Magdy Gessler.

Karol Okrasa zna się na kuchni jak mało kto. W związku z tym jego zupa pomidorowa bez wątpienia smakuje obłędnie. Przepis został opublikowany na YouTube na kanale KuchniaLidla.pl. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

Okazuje się, że zupa pomidorowa od Karola Okrasy swój wyjątkowy smak zawdzięcza niepozornym dodatkom, o których mało kto by pomyślał. Prym wśród nich wiedzie miód, który nadaje specjałowi bardziej wyrazistego charakteru. Jednak to nie jedyne zaskoczenie na liście składników.

Zupa pomidorowa od Karola Okrasy zawiera również sok z cytryny i liście bazylii. Przepis jest banalnie prosty. Każdy poradzi sobie z nim bez najmniejszych problemów. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 1 kg pomidorów malinowych

  • 2 marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • cebula

  • 15 g miodu

  • 45 ml oliwy

  • 2 l bulionu

  • 7 liści bazylii

  • sok z połówki cytryny

  • sól i pieprz

(YouTube / KuchniaLidla.pl)

Zupa pomidorowa w wyjątkowej odsłonie

Pomidory kroimy na ćwiartki, marchewkę i czosnek na plastry, a pozostałe warzywa drobno siekamy. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Polewamy je mieszanką oliwy i miodu. Następnie pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza.

Kiedy warzywa już się upieką, wówczas łączymy je w sporym garnku z litrem bulionu. Całość blendujemy. Powinniśmy otrzymać jednolitą mieszankę o kremowej konsystencji. Jeśli będzie zbyt gęsta, wówczas dodajemy jeszcze więcej bulionu.

Wszystko zagotowujemy. W międzyczasie doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą, pieprzem i liśćmi bazylii. Najlepiej serwować ją z domowym makaronem. Jakiś czas temu wspominaliśmy, jak przygotować go samodzielnie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Podobne artykuły

Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Nachosy zapiekane z warzywami

Przepisy

Idealna przekąska na wieczory z Euro

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >