Smakosze.pl
Zupa pomidorowa z nietypowym dodatkiem

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale POMIDOROWA RAZ!

Nietypowy dodatek do zupy pomidorowej. Bije na głowę ryż i makaron

8 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zupa pomidorowa uznawana jest za jedną z najbardziej klasycznych zup. Jedni smakosze preferują dodatek w postaci makaronu. Inni wolą ryż. Okazuje się, że zupa pomidorowa może być również wzbogacona o naleśniki. Efekt powala na łopatki.

Zupa pomidorowa z naleśnikami? Taki pomysł może wydawać się irracjonalny, jednak każdy, kto skosztował smakołyku w tej odsłonie, chętnie sięgał po niego ponownie. Zaskoczenie i prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Zupa pomidorowa w nietypowej odsłonie

Smakowita zupa pomidorowa jest jednym z najbardziej kultowych specjałów. Niektórzy mogliby ją zajadać niemal codziennie. Jeśli nie masz ochoty na dodatki w postaci ryżu i makaronu, koniecznie wypróbuj bardziej niekonwencjonalne rozwiązanie.

Zupa pomidorowa wiele razy wywoływała u nas zachwyt. Nie bez powodu tak często gości na naszych stołach. Niedawno informowaliśmy, jak przygotowuje go Magda Gessler. Tym razem skoncentrujemy się nietypowej odsłonie zupy.

Naleśniki i zupa pomidorowa nie są smakołykami, które większość z nas zmieszałaby w jednym talerzu. Jednak czasami warto postawić na tego typu eksperymenty. Naleśniki zastąpią makaron. Wystarczy je odpowiednio pokroić.

Receptura na pomidorówkę z naleśnikami została opublikowana na portalu Olga Smile. Nie należy ona do trudnych i każdy powinien sobie z nią poradzić. Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania wyjątkowej zupy?

Makaron z naleśników:

  • 500 ml wody

  • 500 ml mleka

  • 700 g mąki

  • 4 jajka

  • 3 g soli

  • 50 ml oleju

Zupa pomidorowa:

  • 8 marchewek

  • 2 pietruszki

  • seler

  • por

  • 3 cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • sól i pieprz

  • 4 l wody

  • kilka łyżek oleju lub oliwy

  • lubczyk

  • koncentrat pomidorowy

  • śmietana

Zaskakująca zupa pomidorowa z naleśnikami

Na początku przygotujemy naleśniki. W misce mieszamy wodę, mleko, jajka, mąkę i sól. Powinniśmy otrzymać lejące się ciasto. Po 30 minutach dodajemy olej, mieszamy i rozpoczynamy smażenie. Gotowe naleśniki odstawiamy na później.

Zupa pomidorowa tym razem będzie przygotowana w bezmięsnym wydaniu. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule opalamy nad palnikiem. Przyprawy i warzywa umieszczamy w garnku z wodą.

Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka godzin. W trakcie dodajemy czosnek, olej i koncentrat pomidorowy. Możemy również wzbogacić danie o kurkumę. Na koniec zabielamy ją śmietaną.

Zupa pomidorowa jest już gotowa i możemy dodać do niej naleśniki. Zwijamy je w rulon i tniemy tak, aby powstały nam długie paski. Zalewamy je naszym specjałem. Warto również zapoznać się z przepisem na zupę pomidorową od Jakuba Kuronia. Ciekawa receptura znajduje się również na YouTube na kanale POMIDOROWA RAZ! Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków kiszonych

Przepisy

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Czytaj więcej >
Kawa z lodami

Przepisy

Idealny poobiedni deser – kawa z lodami

Czytaj więcej >
Puszyste ciasto na naleśniki

Przepisy

Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >
pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >