Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowy dodatek do zupy pomidorowej. Bije na głowę ryż i makaron
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 08.02.2021 01:00

Nietypowy dodatek do zupy pomidorowej. Bije na głowę ryż i makaron

Zupa pomidorowa z nietypowym dodatkiem
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale POMIDOROWA RAZ!

Zupa pomidorowa z naleśnikami? Taki pomysł może wydawać się irracjonalny, jednak każdy, kto skosztował smakołyku w tej odsłonie, chętnie sięgał po niego ponownie. Zaskoczenie i prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Zupa pomidorowa w nietypowej odsłonie

Smakowita zupa pomidorowa jest jednym z najbardziej kultowych specjałów. Niektórzy mogliby ją zajadać niemal codziennie. Jeśli nie masz ochoty na dodatki w postaci ryżu i makaronu, koniecznie wypróbuj bardziej niekonwencjonalne rozwiązanie.

Zupa pomidorowa wiele razy wywoływała u nas zachwyt. Nie bez powodu tak często gości na naszych stołach. Niedawno informowaliśmy, jak przygotowuje go Magda Gessler. Tym razem skoncentrujemy się nietypowej odsłonie zupy.

Naleśniki i zupa pomidorowa nie są smakołykami, które większość z nas zmieszałaby w jednym talerzu. Jednak czasami warto postawić na tego typu eksperymenty. Naleśniki zastąpią makaron. Wystarczy je odpowiednio pokroić.

Receptura na pomidorówkę z naleśnikami została opublikowana na portalu Olga Smile. Nie należy ona do trudnych i każdy powinien sobie z nią poradzić. Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania wyjątkowej zupy?

Makaron z naleśników:

  • 500 ml wody

  • 500 ml mleka

  • 700 g mąki

  • 4 jajka

  • 3 g soli

  • 50 ml oleju

Zupa pomidorowa:

  • 8 marchewek

  • 2 pietruszki

  • seler

  • por

  • 3 cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • sól i pieprz

  • 4 l wody

  • kilka łyżek oleju lub oliwy

  • lubczyk

  • koncentrat pomidorowy

  • śmietana

Zaskakująca zupa pomidorowa z naleśnikami

Na początku przygotujemy naleśniki. W misce mieszamy wodę, mleko, jajka, mąkę i sól. Powinniśmy otrzymać lejące się ciasto. Po 30 minutach dodajemy olej, mieszamy i rozpoczynamy smażenie. Gotowe naleśniki odstawiamy na później.

Zupa pomidorowa tym razem będzie przygotowana w bezmięsnym wydaniu. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule opalamy nad palnikiem. Przyprawy i warzywa umieszczamy w garnku z wodą.

Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka godzin. W trakcie dodajemy czosnek, olej i koncentrat pomidorowy. Możemy również wzbogacić danie o kurkumę. Na koniec zabielamy ją śmietaną.

Zupa pomidorowa jest już gotowa i możemy dodać do niej naleśniki. Zwijamy je w rulon i tniemy tak, aby powstały nam długie paski. Zalewamy je naszym specjałem. Warto również zapoznać się z przepisem na zupę pomidorową od Jakuba Kuronia. Ciekawa receptura znajduje się również na YouTube na kanale POMIDOROWA RAZ! Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram