

8 Lutego 2021
Nietypowy dodatek do zupy pomidorowej. Bije na głowę ryż i makaron
Zupa pomidorowa uznawana jest za jedną z najbardziej klasycznych zup. Jedni smakosze preferują dodatek w postaci makaronu. Inni wolą ryż. Okazuje się, że zupa pomidorowa może być również wzbogacona o naleśniki. Efekt powala na łopatki.
Zupa pomidorowa z naleśnikami? Taki pomysł może wydawać się irracjonalny, jednak każdy, kto skosztował smakołyku w tej odsłonie, chętnie sięgał po niego ponownie. Zaskoczenie i prośby o dokładkę są praktycznie pewne.
Zupa pomidorowa w nietypowej odsłonie
Smakowita zupa pomidorowa jest jednym z najbardziej kultowych specjałów. Niektórzy mogliby ją zajadać niemal codziennie. Jeśli nie masz ochoty na dodatki w postaci ryżu i makaronu, koniecznie wypróbuj bardziej niekonwencjonalne rozwiązanie.
Zupa pomidorowa wiele razy wywoływała u nas zachwyt. Nie bez powodu tak często gości na naszych stołach. Niedawno informowaliśmy, jak przygotowuje go Magda Gessler. Tym razem skoncentrujemy się nietypowej odsłonie zupy.
Naleśniki i zupa pomidorowa nie są smakołykami, które większość z nas zmieszałaby w jednym talerzu. Jednak czasami warto postawić na tego typu eksperymenty. Naleśniki zastąpią makaron. Wystarczy je odpowiednio pokroić.
Receptura na pomidorówkę z naleśnikami została opublikowana na portalu Olga Smile. Nie należy ona do trudnych i każdy powinien sobie z nią poradzić. Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania wyjątkowej zupy?
Makaron z naleśników:
- 500 ml wody
- 500 ml mleka
- 700 g mąki
- 4 jajka
- 3 g soli
- 50 ml oleju
Zupa pomidorowa:
- 8 marchewek
- 2 pietruszki
- seler
- por
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 4 l wody
- kilka łyżek oleju lub oliwy
- lubczyk
- koncentrat pomidorowy
- śmietana
Zaskakująca zupa pomidorowa z naleśnikami
Na początku przygotujemy naleśniki. W misce mieszamy wodę, mleko, jajka, mąkę i sól. Powinniśmy otrzymać lejące się ciasto. Po 30 minutach dodajemy olej, mieszamy i rozpoczynamy smażenie. Gotowe naleśniki odstawiamy na później.
Zupa pomidorowa tym razem będzie przygotowana w bezmięsnym wydaniu. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule opalamy nad palnikiem. Przyprawy i warzywa umieszczamy w garnku z wodą.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka godzin. W trakcie dodajemy czosnek, olej i koncentrat pomidorowy. Możemy również wzbogacić danie o kurkumę. Na koniec zabielamy ją śmietaną.
Zupa pomidorowa jest już gotowa i możemy dodać do niej naleśniki. Zwijamy je w rulon i tniemy tak, aby powstały nam długie paski. Zalewamy je naszym specjałem. Warto również zapoznać się z przepisem na zupę pomidorową od Jakuba Kuronia. Ciekawa receptura znajduje się również na YouTube na kanale POMIDOROWA RAZ! Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Pyszny i zdrowy kiszony czosnek
- Czy jajka na śniadanie są dobrym pomysłem? Eksperci rozwiali wątpliwości
- Czemu długie ogórki w sklepach opakowane są w folie? Trudno się samemu domyślić
Źródło: Olga Smile
Następny artykuł