Smakosze.pl Przepisy Obłędny przepis na przepyszne ciasto Snikers
canva/manyakotic

Obłędny przepis na przepyszne ciasto Snikers

18 października 2021

Snikers jest pysznym ciastem przekładanym, które pasuje na wiele okazji. Wygląda efektownie, a przy tym jest dość prosty w przygotowaniu. Spróbujcie tego pełnego chrupiących orzechów i ciągnącego się karmelu deseru.

Wielokrotnie przedstawialiśmy wam już receptury na desery bez pieczenia. Ciasto z krakersami czy tiramisu smakują obłędnie. Nie przebiją one jednak Snikersa — pysznego deseru z orzechami budyniem i karmelem. Sprawdźcie koniecznie.

Przepis na wyśmienite ciasto Snikers

Składniki

Na ciasto składające się z 3 blatów o rozmiarze 25 cm x 35 cm potrzebujemy:

  • 600 g mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 jaja

  • 2 żółtka

  • 200 g margaryny

  • 2 łyżki mleka

  • 3 łyżki miodu

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Do przyrządzenia polewy orzechowej przygotujmy:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych

  • 90 g margaryny

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki miodu

Dodatkowo potrzebne będą:

  • 1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 4 łyżki cukru

  • 700 ml mleka

  • 1 mała puszka masy kajmakowej (około 200 g)

Przygotowanie:

W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę , dodajemy cukier i miód i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy do nich posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Najlepiej zrobić to przy pomocy wagi kuchennej.

Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przenosimy je na papier do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię przy pomocy wałka lub szklanki.

500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy budyń i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i, ciągle gotując, energicznie mieszamy. Studzimy.

Dwa blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut. Na trzeci blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy nieco dłużej, czyli przez 13-15 minut. Blaty wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Pierwszy smarujemy równo budyniem i przykrywamy go drugim. Drugi blat smarujemy masą kajmakową, a na niej układamy blat upieczony z orzechami. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego.

Karmel w misce
Karmel w misce

Źródło zdjęcia: canva/vaaseenaa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy