Proste ciasto bez pieczenia na krakersach
Nie ma nic lepszego niż deser, który przyrządzimy szybko i bez pieczenia. Z takimi przepisami poradzi sobie niemal każdy, a efekty pozytywnie zaskoczą naszych gości. Wypróbujcie ciasto z kajmakową masą i krakersami, a nie zawiedziecie się.
To proste ciasto z krakersami skradnie serce każdego smakosza. Jest słodkie, nieco chrupiące, a przede wszystkim pyszne. Amatorzy kajmaku i migdałów, nie powinni przejść obok niego obojętnie. Receptura jest naprawdę prosta.
Przepis na ciasto z krakersami bez pieczenia
Składniki:
3 opakowania krakersów
1 puszka gotowej masy kajmakowej (400 g)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wrzątku
660 ml śmietanki kremówki 30%
100 g migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Puszkę masy kajmakowej wkładamy do garnka z wodą i podgrzewamy przez około 10 minut na średnim ogniu. To pomoże nam łatwiej rozsmarować ją na krakersach.
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody. Odstawiamy na bok na 3 minuty. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i wlewamy cienką strużką do ubitej masy śmietankowej, cały czas ją przy tym miksując. Blachę o wymiarach 26 cm x 32 cm wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę krakersów i pokrywamy ją połową masy śmietanowej.
Następnie układamy kolejną porcję krakersów i smarujemy połową masy kajmakowej. Czynności powtarzamy do czasu wyczerpania składników — na wierzchu powinniśmy mieć warstwę kajmaku.
Migdały prażymy na suchej patelni, a ostudzone wysypujemy na wierzch ciasta. Wkładamy je do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej pozostawić je tam na całą noc, by krakersy zmiękły. Smacznego.
Wypróbujcie inne receptury na szybkie ciasta bez pieczenia. Niespodziewanych gości zachwyci np. ta pyszna serowo-czekoladowa stefanka. Wasze serca skradnie też ten przepis na ciasto z wykorzystaniem sezonowego warzywa — dyni. Sprawdza się ona wspaniale w deserach.
Źródło zdjęcia: canva/5PH
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: primipiatti