Smakosze.pl Przepisy Odkąd dostałam przepis na kotlety gyros nie robię mielonych i schabowych. Wszyscy prosza o dokładki
Canva/from_my_point_of_view

Odkąd dostałam przepis na kotlety gyros nie robię mielonych i schabowych. Wszyscy prosza o dokładki

7 lipca 2023

Jeśli wypróbujesz kotlety gyros, to nie będziesz chciał już innych. Zapomnij o schabowych i mielonych. Gyros bije je na głowę. Ta wersja kotletów będzie pyszną propozycją na smaczny i szybki sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Kotlety gyros- pyszny i szybki obiad

Polacy uwielbiają kotlety schabowe i mielone. Te dania obiadowe można śmiało uznać za nasze dania narodowe. Często trafiają na nasze stoły i lubi je większość smakoszy. Są proste w przygotowaniu, sycące i smaczne.

Jednak tym razem proponujemy kotlety, które mogą przyćmić smak schabowych i mielonych. To potrafi kotlet gyros, który przygotujesz równie szybko. Będzie ciekawym zamiennikiem popularnego schabowego. Mięso, warzywa i sos podbiją twoje podniebienie.

To szczyt bezczelności. Skandaliczne zachowanie klientki Biedronki, bałagan to nie wszystko

Jak przygotować kotlet gyros?

Składniki:

  • 4 filety z udek kurczaka
  • 2 ogórki konserwowe
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 250 g sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • sól
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Mięso z udek delikatnie rozbijamy, solimy i dodajemy przyprawę gyros. Udka smażymy na patelni, zdejmujemy patelnię z ognia. Udka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem lub do naczynia żaroodpornego.

Pokrojone warzywa mieszamy z keczupem i majonezem i układamy na porcjach kurczaka. Na wierzch mięsa z warzywami, sypiemy tarty ser żółty i zapiekamy w piekarniku, który powinien mieć 190 stopni.

Kotlet gyros, czyli obiad raz-dwa

Kotlet gyros jest daniem typu 3 w 1. To mięso, warzywa i sos zapiekane w jednej blaszce. Pikantny keczup nada temu daniu ostrości, ser żółty rozpłynie się i z sokiem z warzyw stworzy pyszny sos. Kotlet gyros przygotujemy szybko, a polubi go cała rodzina.

To smaczne danie obiadowe można podawać z ziemniakami, frytkami czy ryżem. Dobre będzie też z tostami . Warto wypróbować przepis, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego schabowego. Radziliśmy, co robić, by schabowe nie były twarde. Podawaliśmy przepis na mielone od Ewy Wachowicz.

mięso
Canva/boiling

Źródło: beszamel.se.pl

Wlej jogurt do wrzątku i wymieszaj. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie
Tylko najbardziej spostrzegawczy znajdą w kuchni ukrytego kota. Widzi go 1% ludzi
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy