Dlaczego schabowe są twarde po usmażeniu? Pewnie lekceważysz 1 zasadę
Kotlety schabowe wychodzą twarde po usmażeniu? Znamy na to skuteczną radę. Mięso stanie się kruche i delikatne, jeśli przed włożeniem na patelnię zostanie zamarynowane. Różnicę momentalnie wychwycą wszyscy domownicy.
Nigdy więcej nie usmażysz twardych kotletów schabowych
Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni. W wielu domach przyrządzane są regularnie. Niejedna osoba boryka się jednak z tym, że mięso po zdjęciu z patelni jest twarde i nieapetyczne. Winne jest temu pomijanie 1 ważnej czynności.
Usmażenie idealnych kotletów mielonych nie ogranicza się jedynie do ich rozbicia i posolenia. Mięso wymaga też odpowiedniej marynaty. Dzięki leżakowaniu w niej stanie się nie tylko delikatne, ale dużo smaczniejsze. Wypróbuj ten trik raz, a już nigdy nie zrobisz kotletów schabowych inaczej.
To szczyt bezczelności. Skandaliczne zachowanie klientki Biedronki, bałagan to nie wszystkoSprytny patent na mięciutkie kotlety schabowe
Niektórzy kucharze nie poświęcają kotletom schabowym należytej uwagi. Po rozbiciu przyprawiają je solą, pieprzem, i wrzucają na patelnię. Takie mięso nie ma prawa wyjść soczyste i delikatne. Brakuje mu bowiem składnika, który umożliwiłby jego skruszenie.
Kotlety schabowe należy przed smażeniem zamarynować. Najlepiej wybrać do tego składnik charakteryzujący się lekko kwaśnym smakiem. Idealnie nada się chociażby kefir albo musztarda. Do tego możemy dodać mieszankę ulubionych przypraw.
Kwaśny składnik marynaty zmieni strukturę mięsa. Dzięki temu stanie się ono bardziej delikatne. Kotlety powinny spędzić w takiej mieszance przynajmniej 2-3 godziny przed włożeniem na patelnię. Optymalnie będzie je jednak przetrzymać w ten sposób przez całą noc.
Co jeszcze warto wiedzieć o smażeniu kotletów schabowych?
Marynowanie mięsa to nie wszystko, co należy z nim zrobić. W pierwszej kolejności kotlety schabowe wymagają równomiernego rozbicia z obu stron. Najlepiej, aby kotlety były możliwie cienkie, dzięki czemu wymagać będą krótszej obróbki termicznej. Wpłynie to znacząco na ich miękkość oraz soczystość.
Po zamarynowaniu, mięso wymaga dobrego odsączenia. Idealnie nada się do tego kuchenny ręcznik papierowy. Dzięki tej czynności panierka nie będzie po usmażeniu odpadać od kotletów schabowych. Takie niepożądane zjawisko potrafi zepsuć najsmaczniejszego kotleta.
Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów schabowych jest smalec wieprzowy. Jeśli bardzo nie lubisz jego smaku, możesz wybrać też olej rzepakowy. Mięso wkładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy na średniej mocy palnika. W ten sposób nie przypali się z zewnątrz, w środku zaś zdąży się całkowicie usmażyć. Dowiedz się, jak prosto przyrządzić schabowego na cały talerz. Taka marynata do mięsa to absolutny hit kulinarny.