W jaki sposób obrać ogórka, aby nie był gorzki? Jest genialny sposób
Ogórek kojarzy się z letnimi obiadami. Któż z nas nie uwielbia mizerii, czy pysznym sałatek z jego dodatkiem? Niestety, czar pryska gdy okazuje się, że popularne warzywo jest gorzkie i psuje smak naszej potrawy.
Dlaczego tak się dzieje? Wszystko wskazuje na to, że popełniamy spory błąd obierając to warzywo. Całe szczęście prosty trick sprawi, że już na zawsze pożegnamy się z tym problemem i unikniemy kulinarnej katastrofy.
Jak obrać ogórki, aby pozbyć się gorzkiego posmaku? Śpieszymy z odpowiedzią!
Za gorzki posmak ogórków odpowiadają substancje, które zawarte są w jego liściach i łodygach. Dlatego, sposób ubierania tego warzywa ma ogromne znaczenie. Ogórki są bowiem najbardziej gorzkie w części, która wyrasta z z całej rośliny.
W jaki sposób powinniśmy obierać ogórka? Przede wszystkim powinniśmy zaczynać od jaśniejszej strony tego warzywa. Gdy obierzemy je z drugiej nieco ciemniejszej strony, to niestety warzywo będzie miało niezbyt smaczną goryczkę.
Gdy natniemy końcówkę ogórka, która jest połączona z łodygą, to niestety rozprowadzimy gorzką substancję po całym warzywie . Niestety, kulinarne skutki takiego błędu odczuje niemal każdy smakosz.
Co odpowiada za gorzki posmak ogórków? Są to wspomniane wyżej substancje, które znajdują się w jego liściach i łodygach tzw. kukurbitacyny. Są to związki z grupy steroidów, które mają one za zadanie odstraszyć zwierzęta i chronić roślinę przed zjedzeniem.
Okazuje się jednak, że nie wszystkie ogórki są gorzkie. Dlaczego tak się dzieje? Powodem są różne warunki uprawy tego warzywa. Jeżeli są one dość ciężkie (np. susza lub niskie temperatury), to roślina chroni się wytwarzając więcej kukurbitacyn.
Jesteś ciekawy, dlaczego ogórki w sklepach spożywczych pakowane są w folię? Koniecznie przeczytaj jeden z naszych tekstów link znajdziesz tutaj . Na naszej stronie przeczytasz także, z jakim warzywem pod żadnym pozorem lepiej nie łączyć tego uwielbianego warzywa .
Czy wykorzystasz powyższy trick? Jesteśmy bardzo ciekawi!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gessler podała przepis na obłędną zupę gulaszową. Syci, rozgrzewa i dodaje energii
-
Najszybszy możliwy przepis na faworki. W sam raz dla zabieganych i niecierpliwych
-
Kiedy wypada najbliższa niedziela handlowa? Zaskoczenie gwarantowane
undefined
źródło: gotujmy
undefinedundefined