Smakosze.pl Porady Smakowity przepis na tradycyjną mizerię
nata_vkusidey, Getty Images Pro

Smakowity przepis na tradycyjną mizerię

9 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ogórki są podstawą mizerii - bez nich, ta pyszna sałatka nie mogłaby powstać. Aby cieszyć się doskonałym smakiem tego obiadowego dodatku, należy przykuć sporą uwagę do samych ogórków. Błędne wybory mogą bowiem sprawić, że przyjemność z jedzenia całkowicie zniknie.

Dlatego poniżej prezentujemy kilka sposobów, które sprawią, że za każdym razem mizeria wyjdzie Ci doskonała. Domownicy nie będą mogli powstrzymać się przed okrzykami zachwytu, ponieważ tak sporządzona, smakuje praktycznie idealnie.

Kiedy solić ogórki na mizerię?

Pytanie może wydawać się błahe, lecz prawdą jest, iż wielu Polaków popełnia kardynalny błąd przy tak prostej czynności. Nie wiedzą oni bowiem, że sól wyciąga wodę z komórek ogórka, przez co posolenie ich w złym momencie może spowodować rozrzedzenie śmietany.

Wtedy mizeria nie jest smaczna, ponieważ śmietana spływa z ogórków i gromadzi się na dnie. Wtedy nie mamy innego wyjścia, niż zjedzenie takiej niesmacznej sałatki, aby nie zmarnować żywności. Wystarczy jednak posolić warzywo w dobrym momencie, a nigdy nie uświadczy się tej komplikacji.

Po obraniu ogórka ze skórki, należy pokroić go w cienkie plastry. Najlepszym urządzeniem do tego jest mandolina, lecz nie każdy posiada ją w domu. Doskonale sprawdzi się także tarka o odpowiednich ostrzach, lub ostry nóż, jeśli ma się wystarczającą wprawę.

Następnie plastry wkłada się do miski i zasypuje solą. Ogórka trzeba dokładnie przemieszać, aby sól dotarła do każdego plastra. Tak doprawione warzywo odkłada się na 10-15 minut, żeby nadmiar wody został z niego uwolniony. Gdy sól wykona swoją pracę, odcedź wodę zebraną na dnie miski.

Jeśli chcesz poznać kilka ciekawych sposobów na ułatwienie kuchennej pracy, warto sprawdzić kilka innych naszych artykułów. W tym tekście pokazujemy przepis na dietetyczne pączki Ani Lewandowskiej. Z kolei tutaj opisujemy kultowe pierogi z jagodami od siostry Anastazji.

Po odsączeniu wody, ogórka można łączyć ze śmietaną i innymi dodatkami, takimi jak cebula, sok z cytryny, cukier czy nawet czosnek . Niezależnie od twoich preferencji, tak przygotowany ogórek spełni swoją rolę, a sałatka będzie smakować każdemu miłośnikowi tego dodatku.

Warto również pamiętać, że mizeria najlepiej smakuje, gdy jest świeżo sporządzona. Nawet odsączone z wody plastry zawierają jej sporą ilość, dlatego ciągle uwalniają ją do sosu. Jeśli jednak chcesz skrócić sobie czas, ogórki pozostaw bez śmietany w lodówce.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło:aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy