Pierogi z jagodami siostry Anastazji
Mallivan, Getty Images, ARTUR BARBAROWSKI/East News

Kultowe pierogi z jagodami według przepisu siostry Anastazji

Pierogi są świetnym sposobem na zachowanie różnorodności w kuchni. Wystarczy w dokładnie takie samo ciasto zawinąć zupełnie inny farsz i już możemy cieszyć się całkiem innym posiłkiem. Poniżej prezentujemy przepis siostry Anastazji na najlepsze pierogi z jagodami. Idealnie pasuje do nich słodka śmietanka, która podkreśli słodycz jagód.

Pierogi smakują praktycznie każdemu. Wiele osób zza granicy pytanych o skojarzenia z Polską, bez namysłu odpowiada "pierogi" oraz odrobine rzadziej, "kiełbasa". To właśnie z tych produktów słyniemy, więc warto kultywować to, w czym jesteśmy najlepsi i rozpoznawalni.

Siostra Anastazja od zawsze interesowała się gotowaniem, co szczególnie widać po pasji, z jaką spisuje swoje przepisy. Często w jej daniach można znaleźć ciekawe składniki, które polepszają dany posiłek. Nie inaczej jest z poniższymi pierogami, do których dodaje mleko.

Pierogi od siostry Anastazji

Dodatek mleka może zadziwiać, lecz nabiał sprawia, że ciasto jest znacznie trwalsze, a zarazem delikatniejsze i bardziej aksamitne w smaku i fakturze. Zamiast wrzącej wody, siostra Anastazja wykorzystuje gorące mleko, które równie dobrze zaparza surową mąkę.

Siostra Anastazja poświęciła wielką część swojego życia na gotowanie, więc jej pomysły i rozwiązania z pewnością są skuteczne. Jeśli jednak obawiasz się dodatku mleka, możesz spróbować przygotować przepis zgodnie z tradycją. Pamiętaj jednak, że może nie wyjść tak smaczny, jak wedle poniższej receptury.

Ponadczasowa maszynka do mięsa ma nietypowe zastosowaniaPonadczasowa maszynka do mięsa ma nietypowe zastosowaniaCzytaj dalej

Chcesz poczytać więcej ciekawych historii ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak znana celebrytka schudła po ciąży. W tym tekście wyjaśniamy dlaczego ziemniaki mogą ciemnieć po ugotowaniu.

Przepis na pierogi z jagodami

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • jagody, czereśnie, śliwki
  • śmietana
  • cukier

Zacznij od przesiania mąki i wysypania jej na stolnicę. Zrób w niej dołek i wlej do niego gorące mleko. Zamieszaj całość widelcem, a gdy składniki się połączą, dodaj jajko, sól i wodę. Zacznij zagniatać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Odłóż je na bok na około 30 minut.

Owoce dokładnie umyj i oczyść z pozostałości po transporcie czy hodowli. Te z pestkami wydryluj, aby nikt nie złamał sobie zęba podczas jedzenia. Delikatnie rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, by zmieniły się w masę, w której jednak będą widoczne i wyczuwalne kawałki owoców.

Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm i zacznij wycinać kółka szklanką. Nakładaj na nie owoce łyżką i lep pierogi mocząc brzegi ciasta wodą. Wrzucaj je do wrzącej i osolonej wody. Gotuj około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj ze słodką śmietaną lub masłem z cukrem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł