Kultowe pierogi z jagodami według przepisu siostry Anastazji
![Pierogi z jagodami siostry Anastazji](https://images.iberion.media/images/1920/1_CZ_7f_H69_Xd69_H_Cg_Zkv_Um_G6_projekt_bez_tytulu_2021_02_03t140718977_1612357646_c58bfe43ac.jpg)
Pierogi smakują praktycznie każdemu. Wiele osób zza granicy pytanych o skojarzenia z Polską, bez namysłu odpowiada "pierogi" oraz odrobine rzadziej, "kiełbasa". To właśnie z tych produktów słyniemy, więc warto kultywować to, w czym jesteśmy najlepsi i rozpoznawalni.
Siostra Anastazja od zawsze interesowała się gotowaniem, co szczególnie widać po pasji, z jaką spisuje swoje przepisy. Często w jej daniach można znaleźć ciekawe składniki, które polepszają dany posiłek. Nie inaczej jest z poniższymi pierogami, do których dodaje mleko.
Pierogi od siostry Anastazji
Dodatek mleka może zadziwiać, lecz nabiał sprawia, że ciasto jest znacznie trwalsze, a zarazem delikatniejsze i bardziej aksamitne w smaku i fakturze. Zamiast wrzącej wody, siostra Anastazja wykorzystuje gorące mleko, które równie dobrze zaparza surową mąkę.
Siostra Anastazja poświęciła wielką część swojego życia na gotowanie, więc jej pomysły i rozwiązania z pewnością są skuteczne. Jeśli jednak obawiasz się dodatku mleka, możesz spróbować przygotować przepis zgodnie z tradycją. Pamiętaj jednak, że może nie wyjść tak smaczny, jak wedle poniższej receptury.
Chcesz poczytać więcej ciekawych historii ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak znana celebrytka schudła po ciąży. W tym tekście wyjaśniamy dlaczego ziemniaki mogą ciemnieć po ugotowaniu.
Przepis na pierogi z jagodami
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki gorącego mleka
jagody, czereśnie, śliwki
śmietana
cukier
Zacznij od przesiania mąki i wysypania jej na stolnicę. Zrób w niej dołek i wlej do niego gorące mleko. Zamieszaj całość widelcem, a gdy składniki się połączą, dodaj jajko, sól i wodę. Zacznij zagniatać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Odłóż je na bok na około 30 minut.
Owoce dokładnie umyj i oczyść z pozostałości po transporcie czy hodowli. Te z pestkami wydryluj, aby nikt nie złamał sobie zęba podczas jedzenia. Delikatnie rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, by zmieniły się w masę, w której jednak będą widoczne i wyczuwalne kawałki owoców.
Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm i zacznij wycinać kółka szklanką. Nakładaj na nie owoce łyżką i lep pierogi mocząc brzegi ciasta wodą. Wrzucaj je do wrzącej i osolonej wody. Gotuj około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj ze słodką śmietaną lub masłem z cukrem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)