Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ania Lewandowska wyjawiła swój popisowy przepis na pączki
Adam Moskal
Adam Moskal 08.02.2021 01:00

Ania Lewandowska wyjawiła swój popisowy przepis na pączki

Pączki Anny Lewandowskiej
TRICOLORS/East News, EvgeniiAnd, Getty Images Pro

Pączki wcale nie muszą być niezdrową słodkością, która sprawia, że oponka na brzuchu rośnie, a wejście po schodach na 5 piętro staje się coraz większym wyzwaniem. Lewandowska pokazała, że można przygotować je w smaczny, a zarazem znacznie lżejszy sposób. 

Jej metoda polega na zamianie niezdrowej białej pszennej mąki na mąkę kokosową. Jednak największą modyfikacją jest sposób, w jaki ciasto jest podgrzewane. Normalnie pączki smażone są na głębokim tłuszczu. Anna Lewandowska postanowiła upiec je w piekarniku. 

Pączki Anny Lewandowskiej 

Tłusty Czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, a według tradycji tego dnia należy zajadać się pączkami oraz faworkami. Jeśli jednak wolisz trzymać linię i nie opychać się niezdrowym cukrem - spróbuj pączków od Anny Lewandowskiej.

Dzięki nim możesz cieszyć się pysznym smakiem tradycji, a przy okazji nie obawiać się o przybieranie na wadze. Jej przepis na pączki jest dietetyczny i zawiera w sobie niewiele kalorii, dlatego można bez wyrzutów sumienia próbować ich praktycznie każdego dnia.

Chcesz poczytać o innych ciekawostkach ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak znana celebrytka schudła po ciąży. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego ziemniaki mogą ciemnieć po ugotowaniu. 

Przepis na dietetyczne pączki

Składniki: 

  • 80 ml oleju kokosowego

  • 70 ml miodu

  • 4 jaja

  • 100 g mąki kokosowej

  • 1/2 łyżeczki sody

  • gorzka czekolada

  • mus kokosowy

  • kruszone orzechy

Zacznij od włożenia słoiczka z olejem kokosowym do kąpieli wodnej. Dzięki niej tłuszcz się roztopi i będzie można połączyć go z resztą składników. Gdy olej będzie już płynny, a przy okazji chłodny, przelej go do sporej miski, w której przygotowywane będzie ciasto. 

Do oleju dodawaj stopniowo jajka naprzemiennie z miodem. Ważne, aby całą masę energicznie ubijać, dzięki czemu wprowadzi się do niej znacznie więcej pęcherzyków powietrza. Gdy masa będzie puszysta, dodaj do niej mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. 

Przełóż ciasto do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz je przez 14 minut. Udekoruj wierzch roztopioną czekoladą i pokruszonymi orzechami. Smacznego

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci.pl

Zapraszamy na nasz Instagram