

8 Lutego 2021
Ania Lewandowska wyjawiła swój popisowy przepis na pączki
Jeśli uwielbiasz domowe pączki, prezentujemy najlepszy możliwy sposób na ich przygotowanie. Dzięki poniższemu przepisowi Anny Lewandowskiej, z łatwością sporządzisz pyszne łakocie, które będą lekkie, puszyste i wspaniale wyrośnięte. Co ciekawe, Lewandowska używa do ich przygotowania mąki kokosowej, więc są znacznie zdrowsze od klasycznej wersji.
Pączki wcale nie muszą być niezdrową słodkością, która sprawia, że oponka na brzuchu rośnie, a wejście po schodach na 5 piętro staje się coraz większym wyzwaniem. Lewandowska pokazała, że można przygotować je w smaczny, a zarazem znacznie lżejszy sposób.
Jej metoda polega na zamianie niezdrowej białej pszennej mąki na mąkę kokosową. Jednak największą modyfikacją jest sposób, w jaki ciasto jest podgrzewane. Normalnie pączki smażone są na głębokim tłuszczu. Anna Lewandowska postanowiła upiec je w piekarniku.
Pączki Anny Lewandowskiej
Tłusty Czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, a według tradycji tego dnia należy zajadać się pączkami oraz faworkami. Jeśli jednak wolisz trzymać linię i nie opychać się niezdrowym cukrem - spróbuj pączków od Anny Lewandowskiej.
Dzięki nim możesz cieszyć się pysznym smakiem tradycji, a przy okazji nie obawiać się o przybieranie na wadze. Jej przepis na pączki jest dietetyczny i zawiera w sobie niewiele kalorii, dlatego można bez wyrzutów sumienia próbować ich praktycznie każdego dnia.
Chcesz poczytać o innych ciekawostkach ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak znana celebrytka schudła po ciąży. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego ziemniaki mogą ciemnieć po ugotowaniu.
Przepis na dietetyczne pączki
Składniki:
- 80 ml oleju kokosowego
- 70 ml miodu
- 4 jaja
- 100 g mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki sody
- gorzka czekolada
- mus kokosowy
- kruszone orzechy
Zacznij od włożenia słoiczka z olejem kokosowym do kąpieli wodnej. Dzięki niej tłuszcz się roztopi i będzie można połączyć go z resztą składników. Gdy olej będzie już płynny, a przy okazji chłodny, przelej go do sporej miski, w której przygotowywane będzie ciasto.
Do oleju dodawaj stopniowo jajka naprzemiennie z miodem. Ważne, aby całą masę energicznie ubijać, dzięki czemu wprowadzi się do niej znacznie więcej pęcherzyków powietrza. Gdy masa będzie puszysta, dodaj do niej mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Przełóż ciasto do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz je przez 14 minut. Udekoruj wierzch roztopioną czekoladą i pokruszonymi orzechami. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe?
- Popularny błąd, często popełniany podczas gotowania rosołu
- Brytyjski profesor skrytykował kultową polską potrawę
Źródło: pysznosci.pl
Następny artykuł