Smakosze.pl
Pączki Anny Lewandowskiej

TRICOLORS/East News, EvgeniiAnd, Getty Images Pro

Ania Lewandowska wyjawiła swój popisowy przepis na pączki

8 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jeśli uwielbiasz domowe pączki, prezentujemy najlepszy możliwy sposób na ich przygotowanie. Dzięki poniższemu przepisowi Anny Lewandowskiej, z łatwością sporządzisz pyszne łakocie, które będą lekkie, puszyste i wspaniale wyrośnięte. Co cieka

Pączki wcale nie muszą być niezdrową słodkością, która sprawia, że oponka na brzuchu rośnie, a wejście po schodach na 5 piętro staje się coraz większym wyzwaniem. Lewandowska pokazała, że można przygotować je w smaczny, a zarazem znacznie lżejszy sposób. 

Jej metoda polega na zamianie niezdrowej białej pszennej mąki na mąkę kokosową. Jednak największą modyfikacją jest sposób, w jaki ciasto jest podgrzewane. Normalnie pączki smażone są na głębokim tłuszczu. Anna Lewandowska postanowiła upiec je w piekarniku. 

Pączki Anny Lewandowskiej 

Tłusty Czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, a według tradycji tego dnia należy zajadać się pączkami oraz faworkami. Jeśli jednak wolisz trzymać linię i nie opychać się niezdrowym cukrem - spróbuj pączków od Anny Lewandowskiej.

Dzięki nim możesz cieszyć się pysznym smakiem tradycji, a przy okazji nie obawiać się o przybieranie na wadze. Jej przepis na pączki jest dietetyczny i zawiera w sobie niewiele kalorii, dlatego można bez wyrzutów sumienia próbować ich praktycznie każdego dnia.

Chcesz poczytać o innych ciekawostkach ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak znana celebrytka schudła po ciąży. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego ziemniaki mogą ciemnieć po ugotowaniu. 

Przepis na dietetyczne pączki

Składniki: 

  • 80 ml oleju kokosowego

  • 70 ml miodu

  • 4 jaja

  • 100 g mąki kokosowej

  • 1/2 łyżeczki sody

  • gorzka czekolada

  • mus kokosowy

  • kruszone orzechy

Zacznij od włożenia słoiczka z olejem kokosowym do kąpieli wodnej. Dzięki niej tłuszcz się roztopi i będzie można połączyć go z resztą składników. Gdy olej będzie już płynny, a przy okazji chłodny, przelej go do sporej miski, w której przygotowywane będzie ciasto. 

Do oleju dodawaj stopniowo jajka naprzemiennie z miodem. Ważne, aby całą masę energicznie ubijać, dzięki czemu wprowadzi się do niej znacznie więcej pęcherzyków powietrza. Gdy masa będzie puszysta, dodaj do niej mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. 

Przełóż ciasto do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz je przez 14 minut. Udekoruj wierzch roztopioną czekoladą i pokruszonymi orzechami. Smacznego

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kiszona fasolka szparagowa

Przepisy

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe inaczej

Przepisy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Czytaj więcej >
Pampuchy

Przepisy

Bajecznie prosty przepis na pampuchy z jagodami

Czytaj więcej >