Smakosze.pl
Pączki według dawnej receptury

Pixabay / phtorxp

Przepis na pączki z 1783 roku. Najlepsza tradycyjna receptura

9 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Już wkrótce tłusty czwartek i pączki zagoszczą na wielu polskich stołach. Smakosze, którzy planują przygotować te frykasy samodzielnie, mogą skorzystać z wielu receptur. Z pewnością warto sięgnąć po przepis z 1783 roku. Efekty przygotowań po

Wyśmienite pączki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno znaleźć wielbicieli łakoci, którzy chętnie spałaszowaliby taki specjał. Okazuje się, że pączki są dosyć wiekową potrawą i wciąż można natknąć się na przepisy sprzed lat.

Pączki w wyjątkowej odsłonie, które zachwycą domowników

Mało kto spodziewałby się, że pączki mogą być tak mocno związane z naszą tradycyjną kuchnią. Okazuje się, że wzmianki o tych specjałach pochodzą już z pierwszej polskiej książki kulinarnej. Książka „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” już w 1682 roku poruszała kwestię pączków.

Pączki zyskały status kultowego deseru. Biorąc pod uwagę ich mocne zakorzenienie w naszej kulturze, warto wybrać przepis na smakołyki rodem z dawnych lat. We wspomnianej powyżej księdze nie została zamieszczona receptura na ciasto. Jednak istnieją inne stare przepisy. Dziś weźmiemy jeden z nich pod lupę.

Portal Onet, który powołuje się na bloga Retrofusion, podzielił się przepisem na pączki z 1783 roku. Został opublikowany w dziele noszącym nazwę „Kucharz doskonały”. Pączki w takiej odsłonie z pewnością zaskoczą domowników.

Wyborne pączki potrafią zawrócić w głowie niejednemu smakoszowi. Nie inaczej będzie w przypadku specjału sprzed lat. Najpierw jednak musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 30 g mąki

  • 50 g łyżki cukru 

  • 4 jajka

  • skórka z pomarańczy

  • 125 ml mleka

  • 125 ml kwaśnej śmietany

  • odrobina soli

  • 800 ml oleju 

  • mąka do podsypania

  • cukier puder od posypania pączków

Panierka:

  • 30 g mąki

  • 30 ml wódki

  • 2 jajka

Przepis na pączki z 1783 roku 

Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na pączki serowe. Dziś skupimy się na przysmaku sprzed lat. Na początku mąkę, cukier, jajka, skórkę pomarańczy, śmietanę i mleko mieszamy ze sobą w garnku. Masa nie może mieć grudek.

Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, do czasu aż masa zgęstnieje. Mąkę wysypujemy na blat i wykładamy na nią ciasto. Rozsmarowujemy je tak, aby miało grubość około 1,5 cm. Wierzch powstałego placka oprószamy mąką. Czekamy godzinę.

Podczas oczekiwania możemy przyrządzić drugą masę. Jajka mieszamy z mąką, wódką i solą. Powinny one stworzyć jednolitą panierkę. Z ciast pozostawionego na blacie wycinamy kieliszkiem niewielkie pączki. Obtaczamy je w masie z wódką i smażymy na głębokim oleju.

Powyższą czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na koniec pączki posypujemy cukrem pudrem. Wielbiciele łakoci z pewnością będą zachwyceni taką alternatywą. Warto również wiedzieć ile kosztują pączki w cukierni Magdy Gessler.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Kiszona fasolka szparagowa

Przepisy

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe inaczej

Przepisy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Czytaj więcej >
Pampuchy

Przepisy

Bajecznie prosty przepis na pampuchy z jagodami

Czytaj więcej >
Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >