Pączki według dawnej receptury
Pixabay / phtorxp

Przepis na pączki z 1783 roku. Najlepsza tradycyjna receptura

Już wkrótce tłusty czwartek i pączki zagoszczą na wielu polskich stołach. Smakosze, którzy planują przygotować te frykasy samodzielnie, mogą skorzystać z wielu receptur. Z pewnością warto sięgnąć po przepis z 1783 roku. Efekty przygotowań powalają na łopatki.

Wyśmienite pączki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno znaleźć wielbicieli łakoci, którzy chętnie spałaszowaliby taki specjał. Okazuje się, że pączki są dosyć wiekową potrawą i wciąż można natknąć się na przepisy sprzed lat.

Pączki w wyjątkowej odsłonie, które zachwycą domowników

Mało kto spodziewałby się, że pączki mogą być tak mocno związane z naszą tradycyjną kuchnią. Okazuje się, że wzmianki o tych specjałach pochodzą już z pierwszej polskiej książki kulinarnej. Książka „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” już w 1682 roku poruszała kwestię pączków.

Pączki zyskały status kultowego deseru. Biorąc pod uwagę ich mocne zakorzenienie w naszej kulturze, warto wybrać przepis na smakołyki rodem z dawnych lat. We wspomnianej powyżej księdze nie została zamieszczona receptura na ciasto. Jednak istnieją inne stare przepisy. Dziś weźmiemy jeden z nich pod lupę.

Portal Onet, który powołuje się na bloga Retrofusion, podzielił się przepisem na pączki z 1783 roku. Został opublikowany w dziele noszącym nazwę „Kucharz doskonały”. Pączki w takiej odsłonie z pewnością zaskoczą domowników.

Czemu długie ogórki w sklepach opakowane są w folie? Trudno się samemu domyślićCzemu długie ogórki w sklepach opakowane są w folie? Trudno się samemu domyślićCzytaj dalej

Wyborne pączki potrafią zawrócić w głowie niejednemu smakoszowi. Nie inaczej będzie w przypadku specjału sprzed lat. Najpierw jednak musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 30 g mąki
  • 50 g łyżki cukru
  • 4 jajka
  • skórka z pomarańczy
  • 125 ml mleka
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • odrobina soli
  • 800 ml oleju
  • mąka do podsypania
  • cukier puder od posypania pączków

Panierka:

  • 30 g mąki
  • 30 ml wódki
  • 2 jajka

Przepis na pączki z 1783 roku

Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na pączki serowe. Dziś skupimy się na przysmaku sprzed lat. Na początku mąkę, cukier, jajka, skórkę pomarańczy, śmietanę i mleko mieszamy ze sobą w garnku. Masa nie może mieć grudek.

Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, do czasu aż masa zgęstnieje. Mąkę wysypujemy na blat i wykładamy na nią ciasto. Rozsmarowujemy je tak, aby miało grubość około 1,5 cm. Wierzch powstałego placka oprószamy mąką. Czekamy godzinę.

Podczas oczekiwania możemy przyrządzić drugą masę. Jajka mieszamy z mąką, wódką i solą. Powinny one stworzyć jednolitą panierkę. Z ciast pozostawionego na blacie wycinamy kieliszkiem niewielkie pączki. Obtaczamy je w masie z wódką i smażymy na głębokim oleju.

Powyższą czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na koniec pączki posypujemy cukrem pudrem. Wielbiciele łakoci z pewnością będą zachwyceni taką alternatywą. Warto również wiedzieć ile kosztują pączki w cukierni Magdy Gessler.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł