Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?
Kiszone czy konserwowe? Czy zastanawialiście się może, które z ogórków są zdrowsze? Oba warianty są smaczne i mają wiele zastosowań w kuchni. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie o to, na co zwrócić uwagę, decydując się na zakup wybranej opcji. Jest wiele kryteriów, którymi możemy się kierować, a smak wcale nie jest najważniejszym.
Z ogórków przyrządzicie wiele pysznych dań. Wśród nich są lubiane przez wielu smakoszy zupa ogórkowa czy kultowa sałatka jarzynowa . Doskonale też smakują na kanapkach np. z pasztetem . Czasami potrawa, którą chcemy przygotować, decyduje o tym, jaki wyrób musimy kupić. Co jednak gdy tak nie jest? Warto przeanalizować zalety obu produktów.
Ogórki kiszone i konserwowe różnią się od siebie
Historycznie ogórki kiszone są starsze od konserwowych . Po raz pierwszy pojawiły się na terenach Mezopotamii, a w Polsce w średniowieczu. Są smacznym elementem wielu potraw rodzimej kuchni. Skąd ich wyjątkowy smak i jakie korzyści niesie ze sobą ich spożywanie?
Kiszone swój smak zawdzięczają procesowi fermentacji , w którym z cukrów prostych powstaje kwas mlekowy. Są silnym probiotykiem, co oznacza, że przywracają równowagę mikroflory jelitowej , przynosząc nie tylko lepsze samopoczucie, ale też wzmacniając odporność. Daje im to znaczącą przewagę nad ogórkami konserwowymi.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i witamin z grupy B ogórki te wpływają również na poprawę kondycji włosów i skóry. Zawarta w nich acetylocholina sprzyja też zachowaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Są przy tym lekkostrawne i niskokaloryczne. Możemy je więc spożywać bez obaw o figurę czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Jeśli kluczowe dla nas jest obniżenie masy ciała, ogórki kiszone będą lepszym wyborem. Te konserwowe mają więcej cukru, a co za tym idzie wyższą kaloryczność . Charakteryzuje je również wyższy indeks glikemiczny, co sprawia, że sięgać po takie wyroby nie powinny osoby zmagające się z cukrzycą .
Ogórki konserwowe mają też słodszy i ostrzejszy smak, który nie każdemu odpowiada. Można go jednak dostosować, przygotowując je samodzielnie. Są jeszcze inne zalety spożywania tego produktu. Wyroby konserwowe to bogactwo witamin m.in. A, D czy E oraz składników odżywczych takich jak magnez, wapń, fosfor, żelazo i cynk.
W przeciwieństwie do ogórków kiszonych nie mają one jednak właściwości probiotycznych . Będą mieć więc znikomy wpływ na mikroflorę, ale wesprą układ pokarmowy . Wykazują bowiem działanie przeciwbakteryjnie oraz pomagają złagodzić dolegliwości żołądkowe np. te związane z chorobą refluksową . Zawierają przy tym sporo błonnika, który sprzyja dobrej perystaltyce jelit.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp Zapraszamy na nasz Instagram