Sałatka jarzynowa z dodatkiem ogórków konserwowych
Sałatka jarzynowa występuje w wielu wersjach, a w każdej smakuje równie pysznie. Prezentujemy wam opcję bezjajeczną z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych. Spróbujcie koniecznie.
Jeżeli macie ochotę na klasyczną jarzynową, sięgnijcie po ten przepis. Dodajemy tam klasyczny majonez i ogórki kiszone. Ta receptura natomiast zaskoczy was słodkim smakiem gruszek.
Przepis na sałatkę jarzynową z ogórkami konserwowymi
Składniki:
500 g ziemniaków
1 średnia pietruszka
kawałek selera
110 g kukurydzy z puszki kukurydzy
110 g groszku zielonego gotowanego
1 średnia marchew
5 średnich ogórków konserwowych
1 mała cebula
1 średnie jabłko
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki czarnej soli
sól i pieprz w ilości do smaku
słoik majonezu wegańskiego (390 g)
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę myjemy. Gotujemy do miękkości bez obierania. Studzimy — najlepiej przez kilka godzin.
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w dużej misce. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy, a następnie dodajemy do sałatki. Możemy ją wcześniej sparzyć, przelewając wrzątkiem, by była nieco łagodniejsza w smaku.
Ogórki i jabłko kroimy w kosteczkę, dodajemy do miski z sałatką wraz z groszkiem i kukurydzą. Warzywa mieszamy z musztardą i majonezem. Doprawiamy czarną solą, solą kuchenną i pieprzem. Smacznego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wskazówki:
Czarna sól, inaczej kala namak, to popularny w kuchni wegańskiej dodatek nadający potrawom jajecznego posmaku. Warto zastosować go w tym przepisie by smak był bliski oryginalnej jarzynowej.
Aby sałatka była nieco lżejsza, część majonezu można zastąpić jogurtem np. naturalnym sojowym. Dodamy w ten sposób porcję białka do naszej potrawy.
Sałatka najlepiej smakuje, gdy smaki „się przegryzą". Dobrym pomysłem jest więc przygotowanie jej wieczorem i włożenie na noc do lodówki.
Źródło zdjęcia: canva/katerinabelaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: healthyvegan