Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka jarzynowa z dodatkiem ogórków konserwowych

Sałatka jarzynowa z dodatkiem ogórków konserwowych

Projekt bez tytułu - 2021-10-12T140439.221
canva/springtime78

Sałatka jarzynowa występuje w wielu wersjach, a w każdej smakuje równie pysznie. Prezentujemy wam opcję bezjajeczną z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych. Spróbujcie koniecznie.

Jeżeli macie ochotę na klasyczną jarzynową, sięgnijcie po ten przepis. Dodajemy tam klasyczny majonez i ogórki kiszone. Ta receptura natomiast zaskoczy was słodkim smakiem gruszek.

Przepis na sałatkę jarzynową z ogórkami konserwowymi

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 średnia pietruszka

  • kawałek selera

  • 110 g kukurydzy z puszki kukurydzy

  • 110 g groszku zielonego gotowanego

  • 1 średnia marchew

  • 5 średnich ogórków konserwowych

  • 1 mała cebula

  • 1 średnie jabłko

  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej

  • 1/2 łyżeczki czarnej soli

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • słoik majonezu wegańskiego (390 g)

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę myjemy. Gotujemy do miękkości bez obierania. Studzimy — najlepiej przez kilka godzin.

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w dużej misce. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy, a następnie dodajemy do sałatki. Możemy ją wcześniej sparzyć, przelewając wrzątkiem, by była nieco łagodniejsza w smaku.

Ogórki i jabłko kroimy w kosteczkę, dodajemy do miski z sałatką wraz z groszkiem i kukurydzą. Warzywa mieszamy z musztardą i majonezem. Doprawiamy czarną solą, solą kuchenną i pieprzem. Smacznego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wskazówki:

  • Czarna sól, inaczej kala namak, to popularny w kuchni wegańskiej dodatek nadający potrawom jajecznego posmaku. Warto zastosować go w tym przepisie by smak był bliski oryginalnej jarzynowej.

  • Aby sałatka była nieco lżejsza, część majonezu można zastąpić jogurtem np. naturalnym sojowym. Dodamy w ten sposób porcję białka do naszej potrawy.

  • Sałatka najlepiej smakuje, gdy smaki „się przegryzą". Dobrym pomysłem jest więc przygotowanie jej wieczorem i włożenie na noc do lodówki.

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa

Źródło zdjęcia: canva/katerinabelaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: healthyvegan

Zapraszamy na nasz Instagram