Smakosze.pl Porady Ogórki kiszone już nigdy nie wyjadą puste w środku. Wszystko przez ten trick
Fot. Canva/PhotoMIX-Company

Ogórki kiszone już nigdy nie wyjadą puste w środku. Wszystko przez ten trick

5 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ten trick sprawi, że twoje ogórki kiszone nigdy nie będą puste w środku. Dowiesz się także, dlaczego twoje ogórki są puste oraz jak temu zapobiec. Metoda jest banalnie prosta i co najważniejsze skuteczna. Dzięki niej ogórki pozostaną twarde.

Ogórki kiszone są najlepsze

Ogórki kiszone to bardzo smaczny dodatek nie tylko do dań obiadowych, ale też do kanapek, sałatek, czy do uwielbianych przez większość smakoszy tatara.  Można śmiało powiedzieć, że to klasyk kuchni polskiej.

Te ogórki robi każda polska gospodyni, ale nie każda zna trick, dzięki któremu nie będą puste w środku. Poniżej przedstawię ci nie tylko trick, ale też powiem ci, dlaczego tak się dzieje, że ogórki tracą środek.

ogórki.jpg
Fot. Canva/nataliyabk
Ekskluzywna restauracja stawia na nietypowe dania. Ich główny składnik może szokować

Dlaczego ogórki są puste w środku?

Ogórki kiszone mogą być puste w środku przez kilka powodów. Jednym z nich są zbyt duże ogórki, które podczas procesu kiszenia pękają w środku. Innym powodem jest także to, że chcąc zapełnić każdą wolną przestrzeń w słoiku, upycha się zbyt dużo ogórków.

Podczas wyboru ogórków do kiszenia, należy także unikać tych, które mają zbyt ciemną skórkę . Ta świadczy o tym, że do ich uprawy stosowano nawozy sztuczne.

Trik na ogórki kiszone

Trick na kiszone ogórki jest banalnie prosty. Odkąd poznałem tę metodę, stosuję ją za każdym razem, kiedy przygotowuję przetwory. Przed kiszeniem należy ogórki odpowiednio przygotować. W tym celu namocz ogórki w ziemnej wodzie.

Ten prosty trick sprawi, że ogórki nie będą puste w środku, a w dodatku wyjdą przepyszne. Zimna woda sprawi, że ogórki w pewien sposób się zahartują i pozostaną twarde. Wykorzystaj tę metodę i ciesz się doskonałymi ogórkami kiszonymi. Sprawdź, ile kosztują truskawki w sklepach oraz poznaj przepis na szybki i prosty deser .

Wystarczy mleko, kakao i owoce. Taki deser robię zawsze w weekendy
Przepis na to ciasto znalazłem w starej gazecie. Nikt już takich nie piecze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy