Smakosze.pl Porady Ogórki kiszone są mętne i gazują? Wszystko przez 1 błąd
Canva / Alliance Images

Ogórki kiszone są mętne i gazują? Wszystko przez 1 błąd

11 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ogórki kiszone są niezastąpione w naszej kuchni. ten przetwór chętnie przygotowujemy samodzielnie. Osoby niewtajemniczone w sztukę robienia kiszonek może zaskoczyć zjawisko mętnienia zalewy, oraz gazowania ogórków. Na szczęście nie są to powody do paniki.

Jak robi się ogórki kiszone?

Ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji. Nic więc dziwnego, że ich wygląd zmienia się równomiernie ze smakiem warzyw. Jeśli zauważysz jakiekolwiek niepokojące zjawiska, zachowaj spokój. Przy odpowiednio przeprowadzonym procesie kiszenia warzyw wyjdą idealne w smaku i w żadnym stopniu nie szkodliwe.

Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Bosacka apeluje do wszystkich

Dlaczego ogórki kiszone gazują i mętnięją?

Podczas robienia ogórków kiszonych możemy czasem spostrzec interesujące zjawisko . Z warzyw wydobywają się bąbelki gazu i uciekają do góry. Uspokajamy, że jest to jak najbardziej naturalna kolej rzeczy i nie stanowi powodu do obaw.

Powstający w ogórkach gaz jest wynikiem procesu fermentacji . Jest jednak jedna rzecz, o której warto przy tym pamiętać . Nie napełniajmy słoików z ogórkami zalewą do samej ich krawędzi. Gaz powinien mieć miejsce by ujść, w przeciwnym razie może rozszczelnić zakrętkę .

Równie popularnych zjawiskiem jest mętnienie zalewy . Nierzadko towarzyszy temu pojawienie się białego osadu na dnie słoika . To również nie są żadne powody do niepokoju. Dzięki nim wiemy, że proces fermentacji niezbędny do ukiszenia warzyw przebiega we właściwy sposób .

Jak prawidłowo przyrządzić ogórki kiszone?

Aby zachować spokojną głowę przy robieniu ogórków kiszonych pamiętajmy o podstawowych zasadach . Dzięki nim unikniemy niektórych błędów, które mogą prowadzić do zepsucia całej partii przetworów . Na szczęście poszczególne wskazówki są bardzo intuicyjne i łatwe do zapamiętania .

Słoiki na kiszonki powinny być zawsze starannie wyparzone oraz wysuszone . Źle umyte naczynia sprzyjają tworzeniu się pleśni . Pleśń zaś ze względu na swoją szkodliwość jest powodem, dla którego zapas pieczołowicie przygotowanych kiszonek może pójść na zmarnowanie .

Co jeszcze nie sprzyja ogórkom kiszonym? Zabójczy może być dla nich dostęp tlenu . Warzywa trzeba zatem całkowicie przykryć zalewą, która tworzy swego rodzaju barierę ochronną .

Ogórki w słoiku powinny być ciasno ułożone . W przeciwnym wypadku mogą wypłynąć na powierzchnię solanki . Połowicznie wystający z niej ogórek niemal na pewno spleśnieje, a także wpłynie na zepsucie pozostałych egzemplarzy w naczyniu .

Temperatura kiszenia ogórków musi być dobrana prawidłowo . Zbyt wysoka, czyli tzw. temperatura pokojowa może sprawić, że przez ukiszeniem warzywa zdążą się zepsuć . Najlepiej wybrać chłodne miejsce z daleka od światła słonecznego . Termometr powinien w nim wskazywać kilkanaście stopni . Koniecznie dowiedz się o czym świadczy piana zebrana na powierzchni ogórków . Na naszej stronie znajdziesz najlepszy przepis na ten kwaśny przysmak .

słoik ogórków kiszonych.png
Canva / HandmadePictures

Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli
Zostały ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, wykorzystasz je w niezwykły sposób
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy