Ogórki kiszone są mętne i gazują? Wszystko przez 1 błąd
Ogórki kiszone są niezastąpione w naszej kuchni. ten przetwór chętnie przygotowujemy samodzielnie. Osoby niewtajemniczone w sztukę robienia kiszonek może zaskoczyć zjawisko mętnienia zalewy, oraz gazowania ogórków. Na szczęście nie są to powody do paniki.
Jak robi się ogórki kiszone?
Ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji. Nic więc dziwnego, że ich wygląd zmienia się równomiernie ze smakiem warzyw. Jeśli zauważysz jakiekolwiek niepokojące zjawiska, zachowaj spokój. Przy odpowiednio przeprowadzonym procesie kiszenia warzyw wyjdą idealne w smaku i w żadnym stopniu nie szkodliwe.
Dlaczego ogórki kiszone gazują i mętnięją?
Podczas robienia ogórków kiszonych możemy czasem spostrzec interesujące zjawisko . Z warzyw wydobywają się bąbelki gazu i uciekają do góry. Uspokajamy, że jest to jak najbardziej naturalna kolej rzeczy i nie stanowi powodu do obaw.
Powstający w ogórkach gaz jest wynikiem procesu fermentacji . Jest jednak jedna rzecz, o której warto przy tym pamiętać . Nie napełniajmy słoików z ogórkami zalewą do samej ich krawędzi. Gaz powinien mieć miejsce by ujść, w przeciwnym razie może rozszczelnić zakrętkę .
Równie popularnych zjawiskiem jest mętnienie zalewy . Nierzadko towarzyszy temu pojawienie się białego osadu na dnie słoika . To również nie są żadne powody do niepokoju. Dzięki nim wiemy, że proces fermentacji niezbędny do ukiszenia warzyw przebiega we właściwy sposób .
Jak prawidłowo przyrządzić ogórki kiszone?
Aby zachować spokojną głowę przy robieniu ogórków kiszonych pamiętajmy o podstawowych zasadach . Dzięki nim unikniemy niektórych błędów, które mogą prowadzić do zepsucia całej partii przetworów . Na szczęście poszczególne wskazówki są bardzo intuicyjne i łatwe do zapamiętania .
Słoiki na kiszonki powinny być zawsze starannie wyparzone oraz wysuszone . Źle umyte naczynia sprzyjają tworzeniu się pleśni . Pleśń zaś ze względu na swoją szkodliwość jest powodem, dla którego zapas pieczołowicie przygotowanych kiszonek może pójść na zmarnowanie .
Co jeszcze nie sprzyja ogórkom kiszonym? Zabójczy może być dla nich dostęp tlenu . Warzywa trzeba zatem całkowicie przykryć zalewą, która tworzy swego rodzaju barierę ochronną .
Ogórki w słoiku powinny być ciasno ułożone . W przeciwnym wypadku mogą wypłynąć na powierzchnię solanki . Połowicznie wystający z niej ogórek niemal na pewno spleśnieje, a także wpłynie na zepsucie pozostałych egzemplarzy w naczyniu .
Temperatura kiszenia ogórków musi być dobrana prawidłowo . Zbyt wysoka, czyli tzw. temperatura pokojowa może sprawić, że przez ukiszeniem warzywa zdążą się zepsuć . Najlepiej wybrać chłodne miejsce z daleka od światła słonecznego . Termometr powinien w nim wskazywać kilkanaście stopni . Koniecznie dowiedz się o czym świadczy piana zebrana na powierzchni ogórków . Na naszej stronie znajdziesz najlepszy przepis na ten kwaśny przysmak .