Ogórki po ukraińsku ze słoika
Ogórki często goszczą na naszych stołach. Na bazie tych uwielbianych warzyw przygotowuje się rozmaite przetwory. Tym razem wypróbujemy recepturę na ogórki po ukraińsku. Wyróżniają się wyrazistym czosnkowym posmakiem.
Ogórki po ukraińsku znakomicie sprawdzają się w roli dodatku do obiadu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić o nie, chociażby kanapki. Specjał zamknięty w słoiku będzie nas cieszył nawet zimą.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyśmienite ogórki po ukraińsku
Z całą pewnością ogórki idealnie sprawdzają się w różnego rodzaju przetworach. Wystarczy spojrzeć przykładowo na kultowe kiszonki na ich bazie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ogórki kiszone po kołobrzesku .
Dziś wypróbujemy recepturę na ogórki po ukraińsku. Marynowane warzywa w tym wydaniu przyprawią o zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy . Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania przekąski?
-
2 kg ogórków gruntowych
-
10 ząbków czosnku
-
pęczek koperku
-
ziele angielskie
-
liście laurowe
-
5 g soli
-
5 g cukru
-
50 ml octu
Niezawodny przepis na ogórki po ukraińsku
Zaczynamy od porządnego umycia ogórków. Warzywa kroimy na cienkie plasterki i przekładamy do miski. Czosnek możemy przecisnąć przez praskę. Jednak nie zaszkodzi go pokroić na plastry.
Czosnek dodajemy do ogórków razem z solą, cukrem i octem. Wszystko starannie mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie możemy skosztować, czy ogórki spełniają nasze oczekiwania smakowe .
Jeśli czujemy taką potrzebę, możemy je jeszcze dodatkowo doprawić. W każdym słoiku umieszczamy kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy . Dodajemy do nich ogórki wraz z powstałą zalewą.
Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut. Przetwory ustawiamy do góry dnem. Kiedy wystygną, możemy przełożyć je w ciemne i chłodne miejsce. Ogórki w tym wydaniu smakują obłędnie. Warto sięgnąć także po ich kozacką odsłonę .
Canva / Bignai
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: