Smakosze.pl
Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Canva / Ikostudio

Pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem i koperkiem

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dodatek obiadowy możemy przygotować na wiele sposobów. Tym razem sięgniemy po przepis na surówkę z młodej kapusty, którą wzbogacimy o koperek, majonez oraz lekki jogurt naturalny. Efekt powala na łopatki.

Nie da się ukryć, że surówka z młodej kapusty już sama w sobie jest wyśmienitym smakołykiem. Z pewnością warto wzbogacić ją o koperek oraz majonez. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fantastyczna surówka z młodej kapusty

Bez wątpienia surówka jest jedną z pozycji obowiązkowych, której nie powinno zabraknąć w trakcie obiadu. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na specjał z selera. Dziś wypróbujemy recepturę, w której zagości młoda kapusta.

Młoda kapusta w formie surówki nie byłaby tak pyszna, gdyby nie wykorzystanie odpowiednich dodatków. Najlepiej sprawdzi się koperek i majonez. Surówka w tym wydaniu z pewnością zachwyci domowników. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • główka młodej kapusty

  • 2 marchewki

  • pęczek koperku

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego

  • 40 g majonezu

  • 15 ml soku z cytryny 

  • 5 ml miodu

  • sól

  • pieprz

Knedle

Puszyste knedle faszerowane kurkami

CZYTAJ DALEJ

Surówka z młodej kapusty z dodatkiem koperku i majonezu

Na początku kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i głąba. Warzywo drobno szatkujemy. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z kolei koperek siekamy. Składniki umieszczamy w misce.

W osobnym naczyniu łączymy ze sobą jogurt, majonez, sok z cytryny, miód oraz przyprawy. Powinniśmy otrzymać jednolity sos. Dodajemy go do rozdrobnionych warzyw. Całość starannie mieszamy.

Surówka jest już gotowa. Przed podaniem jej do obiadu, warto wstawić ją na trochę do lodówki. Dzięki temu smaki zdążą się należycie przegryźć. Warto wiedzieć, która kapusta jest najzdrowsza.

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Canva / peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dibloguje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >