Smakosze.pl Produkty Ogromne wzrosty cen mleka. Problem nie dotyczy tylko Polski
canva/pixelshot

Ogromne wzrosty cen mleka. Problem nie dotyczy tylko Polski

7 kwietnia 2022

Mleko jest kolejnym produktem podstawowym, którego ceny rosną. Mimo że nie wyobrażamy sobie dnia bez szklanki tego produktu, będzie on coraz trudniej dostępny. Według ekspertów tendencja wzrostowa utrzyma się nawet do końca bieżącego roku.

Eksperci z Credit Agricole podają, że ceny wzrosły do naprawdę wysokiego poziomu. Tak drogo jeszcze nie było. Niedawno hektolitr mleka w skupie kosztował aż 184 zł. Prognozy nie są optymistyczne — do końca bieżącego roku cena ta może wzrosnąć nawet do 200 zł za jednostkę produktu.

Wzrost cen dotyka kolejnej gałęzi przemysłu spożywczego

Po wysokich cenach oleju rzepakowego czy zbóż kolejna informacja płynąca z rynku nie nastraja pozytywnie. Mleko także drożeje. Jedną z przyczyn są rosnące koszty jego produkcji. W konsekwencji w końcówce 2021 roku najważniejsi światowi eksporterzy tego nabiału obniżyli podaż.

Przyczyną zwyżki kosztów wytworzenia mleka, zdaniem ekspertów, są niesprzyjające warunki agrometeorologiczne — obejmujące np. wahania temperatur czy skąpe opady — oraz narastająca presja kosztowa. Nie pomagają też wzrosty cen nawozów oraz pasz.

Mleczarnie produkują mniej nabiału, mimo iż popyt rośnie

Wzrost zapotrzebowania na mleko, jaki obecnie obserwujemy wynika m.in. z braku możliwości zastąpienia tego produktu tańszymi zamiennikami. Prognozy przedstawione przez ekspertów są jasne — trend się utrzyma:

„Punkt zwrotny nastąpi dopiero w I kw. 2023 r.” - czytamy w artykule businessinsider.pl, omawiającym raport ekspertów.

Końcówka roku będzie naprawdę gorąca:

„Prognozujemy, że na koniec 2022 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 200 zł/hl” - podano w raporcie.

Pozostaje nam uzbroić się w cierpliwość i poszukać sposobów na oszczędności. Pomogą wam w tym artykuły na naszym portalu. Ten prezentuje sposób na pasztet z resztek po rosole . W tym natomiast znajdziecie sposób na wykorzystanie obierek z warzyw korzeniowych .

Kolejny podstawowy produkt drożeje
Kolejny podstawowy produkt drożeje

Źródło zdjęcia: canva/Biserka Stojanovic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: businessinsider

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy