Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Genialny patent na wykorzystanie obierek po warzywach. Cudna przekąska skradnie twoje serce

Genialny patent na wykorzystanie obierek po warzywach. Cudna przekąska skradnie twoje serce

Genialny patent na wykorzystanie obierek po warzywach
canva/troyanphotos

Obierki z warzyw bardzo często wyrzucamy do kosza. Ten nieświadomie popełniany błąd kosztuje nas utratę bardzo smacznego materiału na zdrową przekąskę. Dobrze umyte skorki można bowiem upiec z przyprawami i zastąpić nimi klasyczne chipsy. Skusicie się?

Obierki z warzyw korzeniowych mogą być cennym składnikiem warzywnego bulionu. Warto je gromadzić w torebce strunowej w zamrażalniku, bo są pełne smaku. Inną opcją na ich wykorzystanie jest upieczenie. Tak uzyskana przekąska świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznych chipsów ziemniaczanych. Koniecznie spróbujcie.

Przepis na wyśmienite chipsy z warzywnych obierek

Składniki:

  • obierki z wybranych warzyw: ziemniaków, buraków czerwonych, pietruszki lub marchewki

  • ulubione przyprawy np. słodka i ostra papryka, rozmaryn, tymianek

  • olej rzepakowy do posmarowania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Warzywa starannie myjemy. Najlepiej wykonać tę czynność w trzech etapach, zaczynając od dokładnego ich wyszorowania w celu usunięcia pozostałości ziemi.

Następnym krokiem jest wypłukanie składników w kwaśnej wodzie. W tym celu 3 litry wody łączymy z ½ szklanki octu winnego. Zanurzamy w tym roztworze warzywa na 2 minuty, a następnie przenosimy je do mieszaniny wody i sody oczyszczonej (1 łyżka proszku na 1 litr wody) na kolejne 3 minuty.

Na koniec warzywa osuszamy i obieramy. W misce łączymy olej wraz z wybranymi przyprawami. Następnie umieszczamy w niej przygotowane obierki i dokładnie nacieramy je aromatycznym tłuszczem.

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na nią nasze chipsy, tak aby do siebie nie przylegały. Wstawiamy do piekarnika na 8-12 minut. Chipsy podajemy z dodatkiem wegańskiego majonezu. Smacznego.

Chipsy warzywne można również przyrządzić z obierek
Chipsy warzywne można również przyrządzić z obierek

Źródło zdjęcia: canva/milla1974

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: sprawdzonakuchnia, befitbestrong

Zapraszamy na nasz Instagram