Genialny patent na wykorzystanie obierek po warzywach. Cudna przekąska skradnie twoje serce
Obierki z warzyw bardzo często wyrzucamy do kosza. Ten nieświadomie popełniany błąd kosztuje nas utratę bardzo smacznego materiału na zdrową przekąskę. Dobrze umyte skorki można bowiem upiec z przyprawami i zastąpić nimi klasyczne chipsy. Skusicie się?
Obierki z warzyw korzeniowych mogą być cennym składnikiem warzywnego bulionu. Warto je gromadzić w torebce strunowej w zamrażalniku, bo są pełne smaku. Inną opcją na ich wykorzystanie jest upieczenie. Tak uzyskana przekąska świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznych chipsów ziemniaczanych. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na wyśmienite chipsy z warzywnych obierek
Składniki:
obierki z wybranych warzyw: ziemniaków, buraków czerwonych, pietruszki lub marchewki
ulubione przyprawy np. słodka i ostra papryka, rozmaryn, tymianek
olej rzepakowy do posmarowania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Warzywa starannie myjemy. Najlepiej wykonać tę czynność w trzech etapach, zaczynając od dokładnego ich wyszorowania w celu usunięcia pozostałości ziemi.
Następnym krokiem jest wypłukanie składników w kwaśnej wodzie. W tym celu 3 litry wody łączymy z ½ szklanki octu winnego. Zanurzamy w tym roztworze warzywa na 2 minuty, a następnie przenosimy je do mieszaniny wody i sody oczyszczonej (1 łyżka proszku na 1 litr wody) na kolejne 3 minuty.
Na koniec warzywa osuszamy i obieramy. W misce łączymy olej wraz z wybranymi przyprawami. Następnie umieszczamy w niej przygotowane obierki i dokładnie nacieramy je aromatycznym tłuszczem.
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na nią nasze chipsy, tak aby do siebie nie przylegały. Wstawiamy do piekarnika na 8-12 minut. Chipsy podajemy z dodatkiem wegańskiego majonezu. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/milla1974
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: sprawdzonakuchnia, befitbestrong