Smakosze.pl Przepisy Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
canva/Dar1930, TRICOLORS/East News

Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność

14 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Karol Okrasa zdradził swój patent na ciasto na pierogi. Do ciasta zamiast wody dodaje mleko i roztopione masło. Ciasto po wyrobieniu jest niezwykle delikatne, miękkie i elastyczne. Pierogi posmakują wszystkim domownikom.

Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. Przygotujemy je na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie, np. z kapustą, grzybami, mięsem. Ciasto na pierogi będzie o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujesz je według przepisu Karola Okrasy.

Niektórzy ciasto na pierogi robią z mąki, wody i soli. Inni dodają również jajko i tłuszcz. Karol Okrasa natomiast przygotowuje ciasto jeszcze inaczej. Znany kucharz do ciasta dodaje mleko i masło. Dzięki rozpuszczonemu w mleku tłuszczowi ciasto wychodzi miękkie i niezwykle elastyczne.

Ciasto na pierogi według receptury Karola Okrasy zachwyca delikatnością. Z pewnością przyczynia się też do tego schłodzenie go po wyrobieniu. Gotowe ciasto na pierogi podziel na trzy części, owiń folią i wstaw do lodówki na około 10 minut. Ciasto musi odpocząć zanim rozwałkujesz je na cienki placek.

Ciasto na pierogi z przepisu Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 120-150 ml mleka

  • 100 g masła

  • sól

Jak zrobić ciasto na pierogi? Karol Okrasa ma niezawodną recepturę

Masło włóż do rondelka, zalej mlekiem i podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Mąkę przesiej i wsyp do miski, dodaj sól. Do miski wlej gorące mleko z tłuszczem i wymieszaj łyżką.

Gdy ciasto będzie chłodniejsze, zacznij wyrabiać je ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 10-15 minut.

Dania z przepisów Okrasy zachwycają smakiem i niezwykłymi dodatkami. Przygotuj kaczkę pieczoną z jabłkami . Okrasa placki ziemniaczane robi zupełnie inaczej niż wszyscy, efekt zachwyca całą rodzinę.

Pierogi
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy