Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
Karol Okrasa zdradził swój patent na ciasto na pierogi. Do ciasta zamiast wody dodaje mleko i roztopione masło. Ciasto po wyrobieniu jest niezwykle delikatne, miękkie i elastyczne. Pierogi posmakują wszystkim domownikom.
Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. Przygotujemy je na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie, np. z kapustą, grzybami, mięsem. Ciasto na pierogi będzie o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujesz je według przepisu Karola Okrasy.
Niektórzy ciasto na pierogi robią z mąki, wody i soli. Inni dodają również jajko i tłuszcz. Karol Okrasa natomiast przygotowuje ciasto jeszcze inaczej. Znany kucharz do ciasta dodaje mleko i masło. Dzięki rozpuszczonemu w mleku tłuszczowi ciasto wychodzi miękkie i niezwykle elastyczne.
Ciasto na pierogi według receptury Karola Okrasy zachwyca delikatnością. Z pewnością przyczynia się też do tego schłodzenie go po wyrobieniu. Gotowe ciasto na pierogi podziel na trzy części, owiń folią i wstaw do lodówki na około 10 minut. Ciasto musi odpocząć zanim rozwałkujesz je na cienki placek.
Ciasto na pierogi z przepisu Karola Okrasy
Składniki:
-
500 g mąki pszennej
-
120-150 ml mleka
-
100 g masła
-
sól
Jak zrobić ciasto na pierogi? Karol Okrasa ma niezawodną recepturę
Masło włóż do rondelka, zalej mlekiem i podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Mąkę przesiej i wsyp do miski, dodaj sól. Do miski wlej gorące mleko z tłuszczem i wymieszaj łyżką.
Gdy ciasto będzie chłodniejsze, zacznij wyrabiać je ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 10-15 minut.
Dania z przepisów Okrasy zachwycają smakiem i niezwykłymi dodatkami. Przygotuj kaczkę pieczoną z jabłkami . Okrasa placki ziemniaczane robi zupełnie inaczej niż wszyscy, efekt zachwyca całą rodzinę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety mielone zrobisz bez grama mięsa. Zastąpisz je uwielbianym warzywem
-
Nikt nie robi ryżu na mleku jak babcia Stasia. Zawsze pamięta o 1 aromatycznym dodatku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama