Pieczesz kaczkę z jabłkami? Okrasa serwuje do niej wyśmienity sos. Goście będą się zajadać
![Pieczesz kaczkę z jabłkami? Okrasa serwuje do niej wyśmienity sos. Goście będą się zajadać](https://images.iberion.media/images/1920/7rcls_Y4_Da_Y0_X3_EE_Flyjho_X_kaczka_pieczona_z_jablkami_f9472c23a7.jpg)
Kaczka pieczona z jabłkami z dodatkiem korzennych przypraw jest świetnym pomysłem na uroczysty, jesienny obiad. Karol Okrasa pieczone mięso podaje z aromatycznym sosem, który sporządza na bazie nadzienia. Dodaje do niego trochę musztardy, miodu i białego wina. Smak całości jest rewelacyjny. Lepszej kaczki jeszcze nie jedliście.
Karol Okrasa znany jest z tego, że lubi łamać tradycyjne przepisy i przygotowywać dania w nieco zmienionej formie. Kaczka pieczona z jabłkami według jego receptury zachwyca delikatnością, smakiem i aromatem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi ze strony kuchnialidla.pl, na której znany kucharz publikuje swoje przepisy.
Sekretem smaku kaczki pieczonej z jabłkami są korzenne przyprawy. Okrasa mięso naciera mielonym imbirem i kardamonem. Przyprawy dodaje również do nadzienia z owoców, cebuli i czosnku. Kaczka po upieczeniu jest chrupiąca z zewnątrz, w środku ma bardzo delikatne i soczyste mięso.
Okrasa kaczkę pieczoną z jabłkami podaje z sosem, który przygotowuje z nadzienia, miodu, musztardy i białego wina. Słodki sos rewelacyjnie łączy się z mięsem drobiowym. Całe danie podajmy z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami opiekanymi i lekką surówką.
Kaczka pieczona z jabłkami w aromatycznym sosie według przepisu Karola Okrasy
Składniki:
1 tusza kaczki
4 jabłka średniej wielkości
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek musztardy francuskiej
100 g masła
pół szklanki białego, wytrawnego wina
łyżeczka kolendry w ziarnach
imbir mielony
mielony kardamon
łyżka płynnego miodu
sól, pieprz
Jak przyrządzić kaczkę z jabłkami? Smaku doda jej pyszny sos
Kaczkę dokładnie oczyść i natrzyj solą, pieprzem, mielonym imbirem, kardamonem. Jabłka, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski, posyp imbirem, kardamonem, dodaj kolendrę, wymieszaj.
Kaczkę nafaszeruj przygotowanym nadzieniem z jabłek i przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej. Resztę nadzienia poukładaj w naczyniu, połóż na nim kaczą tuszkę. Kaczkę piecz ok. 80 minut w piekarniku o temperaturze 160 st. C.
Następnie zwiększ temperaturę do 220 st. C i piecz kaczkę jeszcze 30 minut. Z upieczonej kaczki wyjmij nadzienie i przełóż je do garnka. Dodaj sos, który powstał z pieczenia mięsa, wlej wino i gotuj na małym ogniu, aż cały sos się zredukuje.
Sos zblenduj z kawałkami zimnego masła. Następnie dodaj musztardę, łyżkę miodu i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj pierś z kaczki z sosem malinowym i tymiankiem. Kaczka rewelacyjnie łączy się również z egzotycznymi owocami- tu poznasz przepis na sałatkę z kaczki z mango i granatem.
![Kaczka pieczona z jabłkami](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/4cKGLbG7KafxubSlMdw5NH/d140260400e24f43c3b9148c5cba2470/kaczka_pieczona_z_jab__kami.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak uniknąć zapachu gotującej się kapusty? Dorzuć składnik, który z pewnością masz w kuchni
Jak zrobić sok z selera naciowego? Jego zalety są nie do przecenienia
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla.pl
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![Ania Starmach](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_4825f6867e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![śmiertelny wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/ee_894b14f0e0.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Marek_BAZAK_East_News_7751556b85.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Michał Szpak](https://images.iberion.media/images/origin/Michal_Szpak_fot_KA_Pi_F_0491c687fb.jpg)
![Babcia z wnuczką nad morzem](https://images.iberion.media/images/origin/Babcia_z_wnuczka_3515bbfc07.jpg)
![Katarzyna Skrzynecka mąż](https://images.iberion.media/images/origin/Katarzyna_Skrzynecka_maz_172125bcb4.jpg)