Smakosze.pl

TRICOLORS/East News, canva/tbralnina

Pieczesz kaczkę z jabłkami? Okrasa serwuje do niej wyśmienity sos. Goście będą się zajadać

31 Października 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Kaczka pieczona z jabłkami z dodatkiem korzennych przypraw jest świetnym pomysłem na uroczysty, jesienny obiad. Karol Okrasa pieczone mięso podaje z aromatycznym sosem, który sporządza na bazie nadzienia. Dodaje do niego trochę musztardy, miodu i białego wina. Smak całości jest rewelacyjny. Lepszej kaczki jeszcze nie jedliście.

Karol Okrasa znany jest z tego, że lubi łamać tradycyjne przepisy i przygotowywać dania w nieco zmienionej formie. Kaczka pieczona z jabłkami według jego receptury zachwyca delikatnością, smakiem i aromatem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi ze strony kuchnialidla.pl, na której znany kucharz publikuje swoje przepisy.

Sekretem smaku kaczki pieczonej z jabłkami są korzenne przyprawy. Okrasa mięso naciera mielonym imbirem i kardamonem. Przyprawy dodaje również do nadzienia z owoców, cebuli i czosnku. Kaczka po upieczeniu jest chrupiąca z zewnątrz, w środku ma bardzo delikatne i soczyste mięso.

Okrasa kaczkę pieczoną z jabłkami podaje z sosem, który przygotowuje z nadzienia, miodu, musztardy i białego wina. Słodki sos rewelacyjnie łączy się z mięsem drobiowym. Całe danie podajmy z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami opiekanymi i lekką surówką.

Kaczka pieczona z jabłkami w aromatycznym sosie według przepisu Karola Okrasy

Składniki:
  • 1 tusza kaczki

  • 4 jabłka średniej wielkości

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 5 łyżek musztardy francuskiej

  • 100 g masła

  • pół szklanki białego, wytrawnego wina

  • łyżeczka kolendry w ziarnach

  • imbir mielony

  • mielony kardamon

  • łyżka płynnego miodu

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić kaczkę z jabłkami? Smaku doda jej pyszny sos

Kaczkę dokładnie oczyść i natrzyj solą, pieprzem, mielonym imbirem, kardamonem. Jabłka, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski, posyp imbirem, kardamonem, dodaj kolendrę, wymieszaj.

Kaczkę nafaszeruj przygotowanym nadzieniem z jabłek i przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej. Resztę nadzienia poukładaj w naczyniu, połóż na nim kaczą tuszkę. Kaczkę piecz ok. 80 minut w piekarniku o temperaturze 160 st. C.

Następnie zwiększ temperaturę do 220 st. C i piecz kaczkę jeszcze 30 minut. Z upieczonej kaczki wyjmij nadzienie i przełóż je do garnka. Dodaj sos, który powstał z pieczenia mięsa, wlej wino i gotuj na małym ogniu, aż cały sos się zredukuje.

Sos zblenduj z kawałkami zimnego masła. Następnie dodaj musztardę, łyżkę miodu i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj pierś z kaczki z sosem malinowym i tymiankiem . Kaczka rewelacyjnie łączy się również z egzotycznymi owocami- tu poznasz przepis na sałatkę z kaczki z mango i granatem.

Kaczka pieczona z jabłkami
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >