Smakosze.pl
Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Bez smażenia i bez tartej cebuli

TRICOLORS/East News, canva/voltan1

Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Bez smażenia i bez tartej cebuli

22 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Karol Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Do masy ziemniaczanej nie dodaje tartej cebuli, a placki piecze w piekarniku. Znany kucharz cebulę dusi na oleju i podaje jako dodatek do placków. Całe danie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami.

Placki ziemniaczane smażymy na sporej ilości oleju, przez co są pyszne, ale również ciężkie dla żołądka. Karol Okrasa placki piecze jednak w piekarniku, dzięki czemu całe danie jest o wiele lżejsze i nie ocieka tłuszczem. Placki ziemniaczane Okrasa doprawia solą, pieprzem i odrobiną majeranku.

gołąbki z grzybami

Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. 1 dodatek bosko podkręca smak

CZYTAJ DALEJ

Znany kucharz do placków przygotowuje nieco inne dodatki. Placki podaje z podsmażoną i duszoną cebulą oraz z kwaśną śmietaną. Placki w takim wydaniu smakują rewelacyjnie, są bardzo proste i pożywne.

Do placków ziemniaczanych wybierajmy ziemniaki, które nie są bardzo wodniste. Wtedy bowiem placki rozwarstwią się podczas smażenia lub pieczenia. Najlepsze będą ziemniaki typu B lub C, czyli odmiany mączne.

Placki ziemniaczane z przepisu Karola Okrasy

Składniki na placki:

  • 500 g ziemniaków

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • szczypta suszonego majeranku

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 200 g śmietany 18%

  • 2 cebule

  • olej rzepakowy

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odsącz z soku. Do masy dodaj jajka, mąkę i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Nastaw piekarnik na 200 stopni z opcją grzania góra- dół.

Blachę wyłożoną papierem do pieczenia delikatnie nasmaruj olejem. Następnie wykładaj na nią przygotowaną masę ziemniaczaną. Placki piecz około 20 minut, wyjmij blachę, przewróć placki na drugą stronę i piecz kolejne 10-15 minut.

Gdy placki będą się piec, cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Następnie wlej niewielką ilość wody i duś pod przykryciem około 30 minut, żeby była idealnie miękka. Upieczone placki podaj z cebulą i kwaśną śmietaną.

Okrasa zdradził również przepis na obłędne kotlety mielone. Dodaje do nich jeden składnik. Ugotuj zupę kalafiorową według receptury Karola Okrasy. Posmakuje wszystkim domownikom.

Placki ziemniaczane

canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >