Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Bez smażenia i bez tartej cebuli
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.09.2022 13:51

Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Bez smażenia i bez tartej cebuli

Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Bez smażenia i bez tartej cebuli
TRICOLORS/East News, canva/voltan1

Karol Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Do masy ziemniaczanej nie dodaje tartej cebuli, a placki piecze w piekarniku. Znany kucharz cebulę dusi na oleju i podaje jako dodatek do placków. Całe danie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami.

Placki ziemniaczane smażymy na sporej ilości oleju, przez co są pyszne, ale również ciężkie dla żołądka. Karol Okrasa placki piecze jednak w piekarniku, dzięki czemu całe danie jest o wiele lżejsze i nie ocieka tłuszczem. Placki ziemniaczane Okrasa doprawia solą, pieprzem i odrobiną majeranku.

Znany kucharz do placków przygotowuje nieco inne dodatki. Placki podaje z podsmażoną i duszoną cebulą oraz z kwaśną śmietaną. Placki w takim wydaniu smakują rewelacyjnie, są bardzo proste i pożywne.

Do placków ziemniaczanych wybierajmy ziemniaki, które nie są bardzo wodniste. Wtedy bowiem placki rozwarstwią się podczas smażenia lub pieczenia. Najlepsze będą ziemniaki typu B lub C, czyli odmiany mączne.

Placki ziemniaczane z przepisu Karola Okrasy

Składniki na placki:

  • 500 g ziemniaków

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • szczypta suszonego majeranku

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 200 g śmietany 18%

  • 2 cebule

  • olej rzepakowy

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odsącz z soku. Do masy dodaj jajka, mąkę i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Nastaw piekarnik na 200 stopni z opcją grzania góra- dół.

Blachę wyłożoną papierem do pieczenia delikatnie nasmaruj olejem. Następnie wykładaj na nią przygotowaną masę ziemniaczaną. Placki piecz około 20 minut, wyjmij blachę, przewróć placki na drugą stronę i piecz kolejne 10-15 minut.

Gdy placki będą się piec, cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Następnie wlej niewielką ilość wody i duś pod przykryciem około 30 minut, żeby była idealnie miękka. Upieczone placki podaj z cebulą i kwaśną śmietaną.

Okrasa zdradził również przepis na obłędne kotlety mielone. Dodaje do nich jeden składnik. Ugotuj zupę kalafiorową według receptury Karola Okrasy. Posmakuje wszystkim domownikom.

Placki ziemniaczane
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy