Okrasa robi kotlety mielone inaczej niż wszyscy. Wyróżnia je 1 składnik
Planujecie dziś na obiad mielone? Karol Okrasa robi kotlety mielone inaczej niż wszyscy. Może więc skorzystacie z jego przepisu? Wyróżnia je jeden składnik, a mianowicie dodatek kaszy jęczmiennej zamiast namoczonej bułki. Dzięki temu potrawa jest soczysta i pulchna.
Kotlety mielone można zrobić w zasadzie z każdego rodzaju mięsa. Jednak najlepiej do tego celu nadaje się mięso wieprzowe. Zawiera ono sporo tłuszczu, który dodaje kotletom soczystości.
Karol Okrasa ma jednak jeszcze jeden patent na większą soczystość kotletów mielonych. Otóż dodaje do nich trochę ugotowanej kaszy jęczmiennej. Zastępuje nią namoczoną i odciśniętą bułkę i trzeba przyznać, że ta zmiana wychodzi potrawie na dobre. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Przepis Okrasy na kotlety mielone
Składniki:
-
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
-
1 cebula
-
olej
-
10 dag ugotowanej kaszy jęczmiennej
-
1 jajko
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do obtoczenia
-
smalec do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, wsyp na patelnię z 2 łyżkami rozgrzanego oleju. Smaż ją, aż ładnie zbrązowieje. Cebulę osącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Cebulę dodaj do mięsa razem z ugotowaną kaszą jęczmienną i jajkiem. Całość dokładnie wyrób dłonią, przypraw sporą ilością pieprzu i soli.
Z przygotowanej masy uformuj w dłoniach kotlety. Obtocz je w tartej bułce. Na patelni rozgrzej smalec. Kładź na nią kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Wskazówka:
Jeśli masa na kotlety jest zbyt twarda i zbita, dodaj do niej trochę zimnej wody.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z dodatkiem czosnku i majeranku , a także na kotlety mielone z musztardą i żółtym serem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad
-
Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi
-
Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku. 100 razy lepszy od gotowanego
Źródło: pysznosci