Kucharka pokazała jak robi kotlety mielone. Dodaje dwa nietypowe składniki do mięsa
Kucharka pokazała, jak robi kotlety mielone. Dodaje do mięsa dwa nietypowe składniki, czyli majeranek i czosnek. Nie tylko podnoszą one smak potrawy, ale też sprawiają, że staje się ona lżejsza dla żołądka. Spróbujcie koniecznie tej wersji mielonych kotletów, a z pewnością oczaruje was aromatem.
Kotlety mielone można robić z różnych rodzajów mięsa. Jednak najsmaczniejsze wychodzą z wieprzowiny i to tej tłuściejszej. Dobrze w tej roli sprawdza się mielona łopatka i karkówka. Smak kotletów jest doskonały, jednak potrawa nie grzeszy chudością. By poprawić jej strawność, do masy na mielone kotlety warto dodać majeranek i czosnek.
Spójrzcie na zdjęcie w naszym materiale. Prawda, że mielone prezentują się bardzo apetycznie. Zdjęcie jest screenem z filmiku na kanale Dorota Kamińska na YouTube.
Przepis kucharki na kotlety mielone
Składniki:
50 dag mielonej wieprzowiny, np. z łopatki
1 czerstwa kajzerka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
tarta bułka
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do miski z mięsem.
Do mielonego mięsa dodaj też jajko, majeranek, sporą ilość soli i pieprzu. Dłonią dokładnie wyrób mięsną masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj do niej trochę tartej bułki.
Z mięsnej masy formuj zwilżonymi w wodzie dłońmi nieduże kotlety. Każdy panieruj z obu stron w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nią kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się złoto-brązowe.
Kotlety zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. z kaszą gryczaną i buraczkami.
Po więcej inspiracji na kotlety mielone zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na kotlety mielone z musztardą i żółtym serem, a także na kotlety mielone z dodatkiem cukinii.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Zdradzamy najlepszy przepis
Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami. Puszysty przysmak o smaku lata
Ile czasu gotować kukurydzę? Przez 1 błąd ziarna będą twarde i łykowate
Źródło: film na kanale Dorota Kamińska na YouTube