Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kucharka pokazała jak robi kotlety mielone. Dodaje dwa nietypowe składniki do mięsa
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.06.2022 19:53

Kucharka pokazała jak robi kotlety mielone. Dodaje dwa nietypowe składniki do mięsa

kotlety mielone
screen z filmiku na kanale Dorota Kamińska na YouTube

Kucharka pokazała, jak robi kotlety mielone. Dodaje do mięsa dwa nietypowe składniki, czyli majeranek i czosnek. Nie tylko podnoszą one smak potrawy, ale też sprawiają, że staje się ona lżejsza dla żołądka. Spróbujcie koniecznie tej wersji mielonych kotletów, a z pewnością oczaruje was aromatem.

Kotlety mielone można robić z różnych rodzajów mięsa. Jednak najsmaczniejsze wychodzą z wieprzowiny i to tej tłuściejszej. Dobrze w tej roli sprawdza się mielona łopatka i karkówka. Smak kotletów jest doskonały, jednak potrawa nie grzeszy chudością. By poprawić jej strawność, do masy na mielone kotlety warto dodać majeranek i czosnek.

Spójrzcie na zdjęcie w naszym materiale. Prawda, że mielone prezentują się bardzo apetycznie. Zdjęcie jest screenem z filmiku na kanale Dorota Kamińska na YouTube.

Przepis kucharki na kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mielonej wieprzowiny, np. z łopatki

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki majeranku

  • sól, pieprz

  • tarta bułka

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do miski z mięsem.

Do mielonego mięsa dodaj też jajko, majeranek, sporą ilość soli i pieprzu. Dłonią dokładnie wyrób mięsną masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj do niej trochę tartej bułki.

Z mięsnej masy formuj zwilżonymi w wodzie dłońmi nieduże kotlety. Każdy panieruj z obu stron w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nią kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się złoto-brązowe.

Kotlety zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. z kaszą gryczaną i buraczkami.

Po więcej inspiracji na kotlety mielone zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na kotlety mielone z musztardą i żółtym serem, a także na kotlety mielone z dodatkiem cukinii.

majeranek
majeranek

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: film na kanale Dorota Kamińska na YouTube