Smakosze.pl Przepisy Okrasa upiekł taką szynkę, że czapki z głów. Za jej smakiem stoją zaskakująco proste składniki
YouTube/@KuchniaLidla

Okrasa upiekł taką szynkę, że czapki z głów. Za jej smakiem stoją zaskakująco proste składniki

20 listopada 2023

Świąteczna szynka będzie kulinarnym przebojem w Boże Narodzenie. Karol Okrasa poleca znakomity i jednocześnie prosty przepis na ten przysmak. Jej korzenny smak zachwyci rodzinę i gości nie tylko w nadchodzące Święta. Pomysłowy dobór przypraw gwarantuje sukces.

Szynka od Karola Okrasy na świątecznym stole

W połowie listopada możecie już spokojnie myśleć o daniach, które przyrządzicie na Boże Narodzenie . Jeśli zależy Wam na znakomitym smaku, ale też nieskomplikowanym przepisie na obiad, to warto sięgnąć po recepturę Karola Okrasy na szynkę . Znany kucharz do przygotowania tego wybornego dania używa prostych składników.

Szynkę piecze w przyprawach i sosie cebulowym. Efekt po prostu zachwyca. To danie rozpływa się w ustach i jest idealne na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko . Wasi goście nie będą obojętni wobec obiadu z taką szynką w roli głównej.

szynka wieprzowa.jpg
Canva / Sloniki
Kolejne zamieszanie z niedzielą handlową w Wigilię. Wciąż nie wiadomo, czy przed świętami zrobimy zakupy

Jak zrobić szynkę z przepisu Karola Okrasy?

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 1 pomarańcza
  • 7 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 230 ml białego wina wytrawnego
  • laska cynamonu

Przyrządzenie świątecznej szynki warto zacząć od włożenia dzień wcześniej szynki do solanki. Robimy ją z 2 łyżek soli i 2 litrów wody . Dorzucamy liść laurowy i wstawiamy szynkę do solanki. Robimy to po to, by szynka była wyjątkowo soczysta.

Po moczeniu szynkę wyjmujemy i parzymy. Szynkę wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu . W międzyczasie drobno kroimy cebulę w piórka. Teraz ją karmelizujemy na odrobinie oleju i wyjmujemy szynkę. Do cebuli dodajemy startą skórkę z pomarańczy, sok i rozmaryn.

Soczysta szynka od Okrasy na uroczysty obiad

Dorzucamy też laskę cynamonu, miód i pokruszony czarny pieprz. Następnie dolewamy białe wino, dodajemy masło, a gdy się zagotuje, to dokładamy musztardę. Pora na włożenie części zawartości z patelni na dno żeliwnego naczynia. Wkładamy szynkę i zalewamy częścią sosu, która nam została.

Piekarnik nastawiamy na 150 stopni i naczynie wstawiamy na 30 minut. Co 10 minut możemy zaglądać i polewać mięso powstałym sosem . Szynkę wyjmujemy z piekarnika i gotujemy jeszcze bez przykrycia przez 15 minut. Sos powinien mieć zawiesistą i gęstą konsystencję. Szynkę podajemy z aromatycznym, korzennym sosem i ziemniakami. Pisaliśmy o tym, jak zrobić krupnik od Karola Okrasy. Podawaliśmy też przepis na szakszukę o tego znanego kucharza.

szynka Okrasy
YouTube/@KuchniaLidla

Źródło: YouTube/@KuchniaLidla

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Od lat korzystam ze sposobu mojej babci
Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy