Smakosze.pl

canva/vinicef

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Od lat korzystam ze sposobu mojej babci

19 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Smaczny śledź nie może mieć zbyt dużo soli. Babcie doskonale o tym wiedziały i stosowały prostą technikę na usunięcie nadmiaru przyprawy. Pomagał im w tym jeden produkt oraz czas.
 

Przygotowanie śledzi wymaga nieco wysiłku

Wigilijny stół nie obędzie się w wielu domach bez śledzia. Sposobów na podanie taniej i smacznej ryby jest sporo, ale łączy je jedno — konieczność odsolenia zakupionych filetów. Do tego zadania można podejść różnie.

Niektórzy po prostu kupują rybę w oleju, lecz takie rozwiązanie nie zawsze się sprawdzi. Można też przez wiele godzin moczyć ją w zimnej wodzie, co jakiś czas zmieniając płyn. Tu efekty są dużo lepsze, ale istnieje metoda, która przeniesie smak ryby na najwyższy poziom.

Śledź z cytryną.jpg
canva/atlasstudio
Kotlety schabowe po cygańsku

Rozbijam schab i kładę na niego te składniki. Ten obiad jest hitem w moim domu

CZYTAJ DALEJ

Babciny patent na śledzie

Wspomniana technika przyda się przede wszystkim wtedy, gdy planujemy zrobienie śledzi w śmietanie. Moja babcia nie wyobrażała sobie, by mogła rybę zrobić inaczej, a do usuwania soli stosowała mleko.

Filety śledziowe zanurzała w porcji zimnego produktu — tu także zbyt wysoka temperatura mogła „zepsuć” strukturę ryby. Zawsze tylko narzekała na straty, bo mleko trzeba było wylewać, a zmieniało się je 2-3 razy w trakcie całego procesu. Smak był jednak wybitny.

Jak jeszcze zmienić smak śledzi?

Słoność filetów możemy zredukować za pomocą cukru lub octu. To dobry pomysł, by uniknąć wylewania kolejnej porcji mleka lub wody, jeśli naszym zdaniem jesteśmy już o włos od pożądanego smaku.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na śledzie. Sprawdźcie jak przygotować je w curry — są przyjemnie pikantne. Być może skusi was też sałatka z dodatkiem buraków .

Śledź z cebulą.jpg
canva/Grzegorz Sulkowski
Poznaj najlepszą czekoladę w Polsce. Wielki test Smakoszy

Poznaj najlepszą czekoladę w Polsce. Wielki test Smakoszy

CZYTAJ DALEJ
Na jesienną chandrę najlepsze ruchanki. Z fjutem

Na jesienną chandrę najlepsze ruchanki. Z fjutem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >