Karol Okrasa -znany polski kucharz, popularyzator kulinariów. Prezenter programów o gotowaniu.
Wątróbka to niedoceniany produkt kulinarny. Jednak po tym, jak przyrządza ją Karol Okrasa, wielu zacznie ją doceniać. W zaproponowanym przez niego nieoczekiwanym połączeniu smakuje ona wybornie.
Karol Okrasa jest zawodowym kucharzem, ale przez ostatnie 20 lat zyskał sobie status celebryty. Jak celebryta bywa też więc prześwietlany. Dziennikarze wytknęli wysoką cenę wody w jego restauracji, a Okrasa odniósł się do ich zarzutów.
Karol Okrasa pokazał, jak przygotowuje karpia na Wigilię. Pomysł jest nieco nietypowy, ale na pewno wart wypróbowania. Wigilijne danie z karpia spodoba się domownikom na tyle, że już na stałe zagości w świątecznym menu.
Mielone według Karola Okrasy to krok w kierunku ograniczania glutenu. Przede wszystkim jednak to smaczne, miękkie i puszyste kotlety. Warto więc wypróbować przepis znanego kucharza.
Karol Okrasa pokazał swoją wersję purée ziemniaczanego. Choć jest ono jedną z najbardziej znanych postaci jednego z najbardziej znanych warzyw, przygotował je nieco inaczej. W tym wydaniu zwykłe purée staje się dziełem sztuki.
Kulinarny program Karola Okrasy nosi tytuł „Okrasa łamie przepisy”. I rzeczywiście – w tym wypadku odszedł od tradycyjnej receptury ciasta na pierogi. Czy w dobrym kierunku? Każdy może się przekonać.
Znany kucharz - Karol Okrasa - pokazał swój przepis na pierogi. Wszystkich zaskoczył farsz, w którego składzie znalazł się bób. Właśnie na to warzywo już za niedługo zacznie się sezon, dlatego dowiedz się, jak przygotować te pierogi. Ich smak zostanie z tobą na długo.
Zupa koperkowa jest wprost stworzona na wiosnę. Ta z przepisu Karola Okrasy sprawi, że chętnie sięgniesz po kolejną porcję wybornej zupy. Świeża, pyszna i aromatyczna zachwyci niejednego smakosza.
Karol Okrasa przedstawił swój sposób na klasyczną amerykańską zapiekankę - mac&cheese. Z jego przepisu wychodzi naprawdę pyszne danie, które zachwyci każdego smakosza. Wystarczy, że masz trzy składniki, a stworzysz fantastyczne danie na obiad.
Ten przepis na marynowaną wątróbkę, który pokazał Karol Okrasa, nie ma sobie równych. Nowy pomysł na ten niezwykły produkt całkowicie zmienia jego oblicze.
Każdy, komu wydaje się, że kapuśniak ma jakąś kanoniczną i niezmienną postać, będzie po tym przepisie musiał zmienić zdanie. Okrasa naprawdę złamał dziś przepis, dodając do tradycyjnej polskiej zupy orientalny przysmak.
Dobrze przyrządzona ryba faszerowana to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cóż z tego, skoro czasem wielokrotne nawet eksperymenty nie prowadzą do oczekiwanych rezultatów. Galareta powinna być przecież klarowna, a ryba zwarta i delikatna, a obie te cechy są trudne do uzyskania. Dlatego tak się ucieszyłam, kiedy Karol Okrasa zaproponował przepis niezawodny.
Świąteczna szynka będzie kulinarnym przebojem w Boże Narodzenie. Karol Okrasa poleca znakomity i jednocześnie prosty przepis na ten przysmak. Jej korzenny smak zachwyci rodzinę i gości nie tylko w nadchodzące Święta. Pomysłowy dobór przypraw gwarantuje sukces.
Krupnik jest zupą idealną na jesienne dni. Wspaniale rozgrzewa i syci. Na jakim mięsie gotować tę zupę? Karol Okrasa stawia na mięso, które przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wybrednym osobom. Warto wypróbować przepis znanego kucharza.
Prosta wątróbka z jabłkami w wydaniu Karola Okrasy zachwyca smakiem. Produktu nie moczymy w mleku, a mimo to jest więcej niż znakomity. Jaki jest sekret dania od znanego kucharza? Wyjaśniamy.
Kapusta do kotletów schabowych pasuje doskonale. Zamiast jednak przygotowywać z niej surówkę, wypróbujcie przepis Karola Okrasy. Nietypowe dodatki nadają warzywu niesamowitego smaku i aromatu.
Smakowity rosół można zrobić na wiele sposobów. Karol Okrasa stawia na zupę na kaczce i kurczaku. Te dwa mięsa sprawiają, że jest aromatyczna i pełna smaku. Wiemy, jak ją przygotować.
Twoje kotlety mielone mogą być smaczniejsze i bardziej sycące. Wystarczy, że, podobnie jak Karol Okrasa, zastąpisz bułkę kaszą jęczmienną. Przepis kucharza jest bardzo prosty, a efekty zachwycają. Spróbujecie?
Mizerię można przygotować na wiele sposobów. Karol Okrasa w swojej wersji zaskakuje nietypowym dodatkiem, na który nie zdecydowałaby się żadna babcia. Do sosu oprócz octu wlewa olej słonecznikowy. Nie jest to jedyna modyfikacja oryginalnego przepisu.
Kotlety jajeczne pamięta niemal każdy. Pyszne danie jarskie obecne było chyba w każdym barze mlecznym. Karol Okrasa postanowił je przygotować w swoim stylu, nieco modyfikując listę składników. Wciąż nie ma w nich mięsa, lecz zachwycają smakiem.
Placki z cukinii mogą być jeszcze bardziej pożywne. Zaproponowana przez Karola Okrasę wersja z dodatkiem kaszy gryczanej spodobałaby się niejednej babci. Potrawa nie wymaga wielu przygotowań, a zachwyca od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.
Maczanka krakowska została niemal zapomniana. Prosta i pełna smaku potrawa stała się gwiazdą spotkania Karola Okrasy i Roberta Makłowicza. Uwielbiany kucharz-podróżnik rozsmakował się w dość nietypowej propozycji warszawskiego szefa kuchni. Sprawdźcie, co jego zdaniem wyróżniało tę propozycję.
Ogórki kiszone są ulubioną kiszonką Polaków. Pyszne i chrupkie ogórki są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych i sałatek. Pasują też jako przekąska i dostarczają nam wielu cennych witamin. Karol Okrasa korzysta z tricku babć podczas przyrządzania ogórków kiszonych. Ważne są liście, które dodaje do słoików- zobacz, jakie daje znany kucharz.
Do leczo zazwyczaj trafia kiełbasa. Karol Okrasa stawia jednak na zupełnie inny białkowy dodatek. W jego daniu znajdziemy bowiem plastry schabu. Kucharz obsmaża je osobno, na koniec dopiero dusząc mięso z warzywami i sosem pomidorowym. Musicie spróbować — smak jest nieziemski.
Polacy uwielbiają jeść rosół. Ta zupa stała się już dawno kultowym daniem kuchni polskiej. Pyszna, zdrowa i rozgrzewająca. Karol Okrasa rosół gotuje nie z całego kurczaka. Znany kucharz jednej części pozbywa się. Jego patent zachwyci smakoszy.
Kotlety mielone powinny być soczyste. Karol Okrasa zdradził sposób na uzyskanie dania o niesamowicie przyjemnej konsystencji. Do mięsa kucharz dodaję ugotowaną kaszę jęczmienną, która z powodzeniem zastępuje bułkę pszenną, sprawiając, że danie jest zdrowsze i bardziej sycące.
Czy ziemniaki z ogniska mogą być daniem wykwintnym? Okazuje się, że tak! Przepis Karola Okrasy z prostego dania czyni absolutny kulinarny majstersztyk. Wszystko dzięki pysznemu i zdrowemu dodatkowi. Koniecznie wypróbuj przepis znanego kucharza na pyszne ziemniaki.
Cukinia w koperkowej marynacie będzie pysznym dodatkiem do dań obiadowych i przekąsek. Przepis Karola Okrasy przypadnie do gustu wielbicielom przetworów i smakoszom nie tylko cukinii. Taki słoik otwarty zimą, będzie pysznym wspomnieniem lata.