Smakosze.pl

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale SmakowiteDania

Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros

10 Listopada 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Sałatka jarzynowa i gyros mają mocną konkurencję. Teraz na wszystkich rodzinnych imprezach króluje sałatka meksykańska. To doskonałe połączenie m.in. : kukurydzy, czerwonej fasoli i ananasa przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom!

Sałatka meksykańska lepsza niż jarzynowa

Imieniny, urodziny, święta są okazjami, które wymagają doskonałej oprawy. Również tej kulinarnej. Sałatka jarzynowa jest dobrze znana, w ostatnich latach rekordy popularności bił gyros z dodatkiem kurczaka, a teraz czas na sałatkę meksykańską z czerwoną fasolą w roli głównej. Wszystkie składniki do jej zrobienia zapewne masz pod ręką lub znajdziesz w osiedlowym sklepie. Zatem do dzieła!

Projekt bez nazwy (55).jpg
canva/Radu Bercan
mielone

Już nie dodaję do mielonych namoczonej bułki. Inny składnik sprawia, że wychodzą bosko puszyste

CZYTAJ DALEJ

Lista składników na sałatkę meksykańską

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ½ czerwonej papryki
  • 200 g żółtego sera w kawałku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę meksykańską?

Odsącz na sitku kukurydzę i ananasa. Tego drugiego pokrój na mniejsze kawałki. Na sitko wrzuć czerwoną fasolę, przepłukaj ją wodą, odsącz i dodaj do miski. 

Pokrój paprykę w kostkę, a na grubych oczkach zetrzyj żółty ser. Połącz ze sobą wszystkie składniki sałatki i dodaj 2 łyżki majonezu. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Porady:

  • Sałatkę możesz udekorować listkami pietruszki lub bazylii.
  • Z daniem dobrze komponuje się również por. Wystarczy go pokroić na małe plasterki sparzyć i dodać do dania wraz z pozostałymi składnikami. Sałatka zyska wtedy nieco więcej charakternego smaku.

Na naszej stronie znajdziesz również inne patenty na pyszne sałatki m.in. z ogórkami konserwowymi oraz kultową Leśną Polanę .

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową
canva/Stitchik
flaczki

Strzelczyk robi flaczki inaczej niż wszyscy. Wybiera niemal zapomniane mięso

CZYTAJ DALEJ
jesienne knedle

Moja babcia robiła najlepsze knedle w rodzinie. Na jesień podawała je zawsze z zaskakująco pysznym farszem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >