Smakosze.pl

canva/Максим Крысанов; Screen z filmu na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Zapomnij o jajecznicy. Okrasa stawia na zaskakującą, orientalną szakszukę

12 Listopada 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Szakszuka podbiła serca Polaków. Aromatyczne danie na bazie jajek i pomidorów jest idealną śniadaniową propozycję. Swoją wersję tej potrawy ma sam Karol Okrasa. Nie mamy wątpliwości, że jego przepis na orientalną szakszukę przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.

Szakszuka bije na głowę klasyczną jajecznicę jajecznicę

Polacy kochają kulinarne nowinki. Ich serce podbija ostatnio orientalna szakszuka. Danie prawdopodobnie pochodzi z Tunezji. Jest połączeniem jajek, cebuli, pomidorów oraz aromatycznych przypraw. Swój patent na to danie ma również Karol Okrasa. Popularny kucharz w swoim stylu złamał jednak przepis i jego wersja szakszuki nieco różni się od oryginału. Znajdziemy w nim m.in. passatę pomidorową(zamiast świeżych pomidorów) a także, charakterną cebulę dymkę. Jesteśmy ciekawi, czy ta wersja kultowego śniadania przypadnie Wam do gustu. Przepis poniżej!

Szakszuka Karola Okrasy jest pyszna.png
canva/afro
Najszybszy jesienny deser. Goście wyjadają z blachy

Najszybszy jesienny deser. Goście wyjadają z blachy

CZYTAJ DALEJ

Orientalna szakszuka według przepisu Karola Okrasy

Lista składników:

  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 szczypty kuminu
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryczka chilli
  • 7 łyżek passaty pomidorowej

Opcjonalnie:

  • kromka ulubionego chleba
  • oliwa z suszonych pomidorów

Jak Karol Okrasa przyrządza szakszukę?

Karol Okrasa słynie z łamania przepisów. Jego patent nieco odbiega od oryginalnej wersji tego dania. Możecie ją znaleźć tutaj

Orientalna szakszuka według Karola Okrasy. Przepis krok po kroku

Cebulę kroimy w pióra i przesmażamy na oleju. Dodajemy do niej passatę pomidorową, kumin oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Zmniejszamy ogień, dodajemy dwie łyżki masła i dusimy ze sobą wszystkie składniki przez kilka minut pod pokrywką.

Dokładnie mieszamy cebulę z passatą, na środku wydzielamy miejsce dla jajek. Wbijamy tam dwa jajka, znów przykrywamy patelnię i czekamy aż jajka. się zetną.

Szakszukę możemy podawać z domowymi grzankami. Okrasa proponuje pokroić chleb, następnie polać go oliwą z suszonych pomidorów i podpiec w piekarniku. Takiego śniadania z pewnością nie powstydziłyby się nawet najlepsze restauracje!

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Karola Okrasy. Jesienią szczególnie polecamy jego patent na rozgrzewający bigos w 30 minut .

szakszuka.jpg
canva/afro

 

buraczki

Buraczki do mielonych siostry Anastazji są niemal legendarne. 1 składnik może zaskoczyć

CZYTAJ DALEJ
canva/vvoevale

Bomba kaloryczna i mieszanka konserwantów, a Polacy wciąż dodają ją do rosołu. Znamy zdrowszą alternatywę

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >