Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jajecznicy. Okrasa stawia na zaskakującą, orientalną szakszukę
Monika Dec
Monika Dec 12.11.2023 08:32

Zapomnij o jajecznicy. Okrasa stawia na zaskakującą, orientalną szakszukę

szakszuka
canva/Максим Крысанов; Screen z filmu na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Szakszuka podbiła serca Polaków. Aromatyczne danie na bazie jajek i pomidorów jest idealną śniadaniową propozycję. Swoją wersję tej potrawy ma sam Karol Okrasa. Nie mamy wątpliwości, że jego przepis na orientalną szakszukę przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.

Szakszuka bije na głowę klasyczną jajecznicę jajecznicę

Polacy kochają kulinarne nowinki. Ich serce podbija ostatnio orientalna szakszuka. Danie prawdopodobnie pochodzi z Tunezji. Jest połączeniem jajek, cebuli, pomidorów oraz aromatycznych przypraw. Swój patent na to danie ma również Karol Okrasa. Popularny kucharz w swoim stylu złamał jednak przepis i jego wersja szakszuki nieco różni się od oryginału. Znajdziemy w nim m.in. passatę pomidorową(zamiast świeżych pomidorów) a także, charakterną cebulę dymkę. Jesteśmy ciekawi, czy ta wersja kultowego śniadania przypadnie Wam do gustu. Przepis poniżej!

Szakszuka Karola Okrasy jest pyszna.png
canva/afro
Najszybszy jesienny deser. Goście wyjadają z blachy

Orientalna szakszuka według przepisu Karola Okrasy

Lista składników:

  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 szczypty kuminu
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryczka chilli
  • 7 łyżek passaty pomidorowej

Opcjonalnie:

  • kromka ulubionego chleba
  • oliwa z suszonych pomidorów

Jak Karol Okrasa przyrządza szakszukę?

Karol Okrasa słynie z łamania przepisów. Jego patent nieco odbiega od oryginalnej wersji tego dania. Możecie ją znaleźć tutaj

Orientalna szakszuka według Karola Okrasy. Przepis krok po kroku

Cebulę kroimy w pióra i przesmażamy na oleju. Dodajemy do niej passatę pomidorową, kumin oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Zmniejszamy ogień, dodajemy dwie łyżki masła i dusimy ze sobą wszystkie składniki przez kilka minut pod pokrywką.

Dokładnie mieszamy cebulę z passatą, na środku wydzielamy miejsce dla jajek. Wbijamy tam dwa jajka, znów przykrywamy patelnię i czekamy aż jajka. się zetną.

Szakszukę możemy podawać z domowymi grzankami. Okrasa proponuje pokroić chleb, następnie polać go oliwą z suszonych pomidorów i podpiec w piekarniku. Takiego śniadania z pewnością nie powstydziłyby się nawet najlepsze restauracje!

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Karola Okrasy. Jesienią szczególnie polecamy jego patent na rozgrzewający bigos w 30 minut.

szakszuka.jpg
canva/afro

 

Tagi: Jajka