Smakosze.pl

Canva/ma-k, Facebook/Karol Okrasa

Jakie jest najlepsze mięso na krupnik? Wybór Okrasy spodoba się nawet wybrednym

14 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Krupnik jest zupą idealną na jesienne dni. Wspaniale rozgrzewa i syci. Na jakim mięsie gotować tę zupę? Karol Okrasa stawia na mięso, które przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wybrednym osobom. Warto wypróbować przepis znanego kucharza. 

Ugotuj krupnik na jesienny obiad

Zupy są wartościowym elementem naszej diety. Gdy robi się coraz chłodniej, warto ugotować zupę, która nie tylko rozgrzeje, ale też nas nasyci. Krupnik będzie tu najlepszym wyborem. Pożywny, smaczny i bardzo zdrowy, jest idealną zupą na jesienne chłody. 

Sekret tej potrawy jest mięso. Karol Okrasa krupnik gotuje na żeberkach wieprzowych. Dzięki nim zupa jest aromatyczna i bardzo smaczna. Polecamy przepis znanego kucharza na tę sycącą zupę. Ugotujcie ją na jesienny obiad.

krupnik
Canva/Diana Domin
mozzarella

Już nie kupuję mozzarelli w sklepie. Robię ją w domu w pół godziny

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić krupnik z przepisu Karola Okarasy?

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • marchew 
  • pietruszka
  • 500 g ziemniaków
  • 4 liście laurowe
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie krupniku zaczynamy od ugotowania wywaru. Żeberka myjemy, wkładamy do garnka i dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Do garnka wlewamy około 4 litry wody. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy na duże kawałki.

Warzywa wkładamy do garnka i wszystko gotujemy przez godzinę. Z powierzchni zbieramy też szumowiny. Następnie wyjmujemy warzywa i gdy ostygną, kroimy na mniejsze kawałki. Żeberka gotujemy do miękkości, a cebulę kroimy na pół i opalamy na suchej patelni. Dodajemy ją do wywaru.

Krupnik od Okrasy posmakuje każemu

Gdy żeberka będą już miękkie, to wyjmujemy je z wywaru i oddzielamy mięso od kości. Teraz do garnka dodajemy kaszę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy jeszcze 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mięso, warzywa i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Nasze danie jest już gotowe. Możemy je podawać. Będzie znakomicie smakowało w chłodne jesienne dni. Taki obiad będzie doskonały dla całej rodziny. Dokładki na pewno będą konieczne. Pisaliśmy o krupniku od Ewy Wachowicz.  Radziliśmy jak ugotować krupnik na zapomnianym rodzaju mięsa. 

krupnik
Canva/Dar1930

Źródło: kuchnialidla.pl

masło

Chciała kupić masło w Biedronce. Wyszła wściekła ze sklepu - „Absurd”

CZYTAJ DALEJ
Bosacka krytykuje McDonald's

Bosacka spojrzała na skład Burgera Drwala z McDonald's i zamarła. Teraz ostrzega wszystkich Polaków

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >