Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jakie jest najlepsze mięso na krupnik? Wybór Okrasy spodoba się nawet wybrednym
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.11.2023 21:29

Jakie jest najlepsze mięso na krupnik? Wybór Okrasy spodoba się nawet wybrednym

krupnik
Canva/ma-k, Facebook/Karol Okrasa

Krupnik jest zupą idealną na jesienne dni. Wspaniale rozgrzewa i syci. Na jakim mięsie gotować tę zupę? Karol Okrasa stawia na mięso, które przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wybrednym osobom. Warto wypróbować przepis znanego kucharza. 

Ugotuj krupnik na jesienny obiad

Zupy są wartościowym elementem naszej diety. Gdy robi się coraz chłodniej, warto ugotować zupę, która nie tylko rozgrzeje, ale też nas nasyci. Krupnik będzie tu najlepszym wyborem. Pożywny, smaczny i bardzo zdrowy, jest idealną zupą na jesienne chłody. 

Sekret tej potrawy jest mięso. Karol Okrasa krupnik gotuje na żeberkach wieprzowych. Dzięki nim zupa jest aromatyczna i bardzo smaczna. Polecamy przepis znanego kucharza na tę sycącą zupę. Ugotujcie ją na jesienny obiad.

krupnik
Canva/Diana Domin
Już nie kupuję mozzarelli w sklepie. Robię ją w domu w pół godziny

Jak zrobić krupnik z przepisu Karola Okarasy?

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • marchew 
  • pietruszka
  • 500 g ziemniaków
  • 4 liście laurowe
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie krupniku zaczynamy od ugotowania wywaru. Żeberka myjemy, wkładamy do garnka i dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Do garnka wlewamy około 4 litry wody. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy na duże kawałki.

Warzywa wkładamy do garnka i wszystko gotujemy przez godzinę. Z powierzchni zbieramy też szumowiny. Następnie wyjmujemy warzywa i gdy ostygną, kroimy na mniejsze kawałki. Żeberka gotujemy do miękkości, a cebulę kroimy na pół i opalamy na suchej patelni. Dodajemy ją do wywaru.

Krupnik od Okrasy posmakuje każemu

Gdy żeberka będą już miękkie, to wyjmujemy je z wywaru i oddzielamy mięso od kości. Teraz do garnka dodajemy kaszę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy jeszcze 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mięso, warzywa i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Nasze danie jest już gotowe. Możemy je podawać. Będzie znakomicie smakowało w chłodne jesienne dni. Taki obiad będzie doskonały dla całej rodziny. Dokładki na pewno będą konieczne. Pisaliśmy o krupniku od Ewy Wachowicz.  Radziliśmy jak ugotować krupnik na zapomnianym rodzaju mięsa. 

krupnik
Canva/Dar1930

Źródło: kuchnialidla.pl