Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Bez smażenia i bez tartej cebuli
Karol Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Do masy ziemniaczanej nie dodaje tartej cebuli, a placki piecze w piekarniku. Znany kucharz cebulę dusi na oleju i podaje jako dodatek do placków. Całe danie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami.
Placki ziemniaczane smażymy na sporej ilości oleju, przez co są pyszne, ale również ciężkie dla żołądka. Karol Okrasa placki piecze jednak w piekarniku, dzięki czemu całe danie jest o wiele lżejsze i nie ocieka tłuszczem. Placki ziemniaczane Okrasa doprawia solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
Znany kucharz do placków przygotowuje nieco inne dodatki. Placki podaje z podsmażoną i duszoną cebulą oraz z kwaśną śmietaną. Placki w takim wydaniu smakują rewelacyjnie, są bardzo proste i pożywne.
Do placków ziemniaczanych wybierajmy ziemniaki, które nie są bardzo wodniste. Wtedy bowiem placki rozwarstwią się podczas smażenia lub pieczenia. Najlepsze będą ziemniaki typu B lub C, czyli odmiany mączne.
Placki ziemniaczane z przepisu Karola Okrasy
Składniki na placki:
-
500 g ziemniaków
-
2 jajka
-
4 łyżki mąki pszennej
-
szczypta suszonego majeranku
-
sól, pieprz
Dodatkowo:
-
200 g śmietany 18%
-
2 cebule
-
olej rzepakowy
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odsącz z soku. Do masy dodaj jajka, mąkę i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Nastaw piekarnik na 200 stopni z opcją grzania góra- dół.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia delikatnie nasmaruj olejem. Następnie wykładaj na nią przygotowaną masę ziemniaczaną. Placki piecz około 20 minut , wyjmij blachę, przewróć placki na drugą stronę i piecz kolejne 10-15 minut.
Gdy placki będą się piec, cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Następnie wlej niewielką ilość wody i duś pod przykryciem około 30 minut, żeby była idealnie miękka. Upieczone placki podaj z cebulą i kwaśną śmietaną.
Okrasa zdradził również przepis na obłędne kotlety mielone . Dodaje do nich jeden składnik. Ugotuj zupę kalafiorową według receptury Karola Okrasy . Posmakuje wszystkim domownikom.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pierogi ruskie z tajnym składnikiem. Lepszych nigdy nie jadłeś
-
Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników. Nikt mu się nie oprze
Źródło: newsy.gotujmy