Smakosze.pl Przepisy Olśniewający, tradycyjny przepis na chałkę z kruszonką według babci Ewy
canva/RonBailey, Getty Images Signature

Olśniewający, tradycyjny przepis na chałkę z kruszonką według babci Ewy

18 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Chałka w tradycyjnym wydaniu zachwyca prostotą, delikatnością, puszystością oraz prawdopodobnie najważniejszym elementem - kruszonką. Korzystając z przepisu Babci Ewy, użytkowniczki serwisu przyslijprzepis.pl, można cieszyć się właśnie taką chałką. Recepturę na ten doskonały wypiek prezentujemy poniżej.

Chałka z kruszonką to prawdopodobnie jedna z najlepszych możliwych propozycji na kolację, szczególnie gdy za oknem jest nieprzyjemna zimna aura, a ciasto podaje się ze szklanką świeżo podgrzanego mleka z odrobiną cukru czy miodu lub kakao.

Chałka wywodzi się z tradycyjnej kuchni żydowskiej, w której wydaniu jest jednak bardziej wytrawnym rodzajem chleba. Polacy zaadaptowali ją na swoją modłę, dodając więcej cukru i obsypując ją z wierzchu słodką kruszonką. Największą pasją obdarzają ją zazwyczaj dzieci, które uwielbiają słodycz oraz delikatność wypieku.

Przepis na klasyczną chałkę

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 170 ml mleka

  • 70 g cukru

  • 70 g masła

  • 1 żółtko

  • 1 jajko

  • 25 g drożdży świeżych

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka masła

Zacznij od podgrzania mleka do około 40 stopni Celsjusza, rozpuszczeniu w nim łyżeczki cukru, wsypaniu dwóch łyżek mąki oraz dodaniu drożdży. Zamieszaj rozczyn i odstaw go na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do miski wsyp mąkę, cukier, wlej jajko, żółtko, rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki wstępnie się połączą, powoli zacznij wlewać roztopione, aczkolwiek ostudzone ciasto. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj je kilka minut. Przełóż je do miski i odstaw na 30 minut.

Ciasto ponownie zagnieć i podziel na 3 równe części. Z każdego uformuj równej długości wałki i zrób z nich warkocz. Chałkę przełóż na blachę do pieczenia z pergaminem. 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę masła szybko wymieszaj i obsyp kruszonką wierzch ciasta. Piecz chałkę w 170 stopniach Celsjusza przez około 35 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Chałka

Źródło zdjęcia: canva/sautepl, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy