Olśniewający, tradycyjny przepis na chałkę z kruszonką według babci Ewy
Chałka w tradycyjnym wydaniu zachwyca prostotą, delikatnością, puszystością oraz prawdopodobnie najważniejszym elementem - kruszonką. Korzystając z przepisu Babci Ewy, użytkowniczki serwisu przyslijprzepis.pl, można cieszyć się właśnie taką chałką. Recepturę na ten doskonały wypiek prezentujemy poniżej.
Chałka z kruszonką to prawdopodobnie jedna z najlepszych możliwych propozycji na kolację, szczególnie gdy za oknem jest nieprzyjemna zimna aura, a ciasto podaje się ze szklanką świeżo podgrzanego mleka z odrobiną cukru czy miodu lub kakao.
Chałka wywodzi się z tradycyjnej kuchni żydowskiej, w której wydaniu jest jednak bardziej wytrawnym rodzajem chleba. Polacy zaadaptowali ją na swoją modłę, dodając więcej cukru i obsypując ją z wierzchu słodką kruszonką. Największą pasją obdarzają ją zazwyczaj dzieci, które uwielbiają słodycz oraz delikatność wypieku.
Przepis na klasyczną chałkę
Składniki:
-
500 g mąki pszennej
-
170 ml mleka
-
70 g cukru
-
70 g masła
-
1 żółtko
-
1 jajko
-
25 g drożdży świeżych
-
2 łyżki mąki
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka masła
Zacznij od podgrzania mleka do około 40 stopni Celsjusza, rozpuszczeniu w nim łyżeczki cukru, wsypaniu dwóch łyżek mąki oraz dodaniu drożdży. Zamieszaj rozczyn i odstaw go na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsyp mąkę, cukier, wlej jajko, żółtko, rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki wstępnie się połączą, powoli zacznij wlewać roztopione, aczkolwiek ostudzone ciasto. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj je kilka minut. Przełóż je do miski i odstaw na 30 minut.
Ciasto ponownie zagnieć i podziel na 3 równe części. Z każdego uformuj równej długości wałki i zrób z nich warkocz. Chałkę przełóż na blachę do pieczenia z pergaminem. 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę masła szybko wymieszaj i obsyp kruszonką wierzch ciasta. Piecz chałkę w 170 stopniach Celsjusza przez około 35 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/sautepl, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. W sam raz na chłodniejsze dni
-
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: przyslijprzepis