Smakosze.pl Przepisy Oprócz ogórków, śmietany i koperku dodaję do mizerii jeszcze 1 składnik. Nic tak nie podkręca smaku
Canva/Szakaly

Oprócz ogórków, śmietany i koperku dodaję do mizerii jeszcze 1 składnik. Nic tak nie podkręca smaku

7 sierpnia 2023

Mizeria pasuje idealnie do letniego obiadu. Może stanowić dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich, czy nawet kanapek. Ogórki świetnie też gaszą pragnienie, co ma znaczenie podczas upałów. Polecamy przepis na mizerię z czosnkiem, który świetnie podkręci smak tej lubianej surówki.

Mizeria- nie tylko smaczna, ale i zdrowa

Mizeria jest prosta w przygotowaniu i pasuje do większości dań obiadowych. Kojarzy się nam z obiadem podczas upalnych dni, wakacjami i beztroską. Ogórki mają w sobie dużo wody, witamin i mikroelementów. Zawierają witaminę C i witaminy z grupy D.

Jedzenie ogórków dostarcza nam tez fosforu, wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Polecamy mizerię z dodatkiem czosnku i śmietany. Będzie nie tylko pyszna, ale jeszcze zdrowsza, niż zazwyczaj. Spróbujcie koniecznie ten przepis.

Ślub gwiazd „Sanatorium miłości”, na weselu królowała dziczyzna. W głowie się nie mieści, z czym podano rosół

Jak przygotować mizerię z czosnkiem?

Składniki:

  • 2 ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki koperku

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Solimy je, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ogórki odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do nich wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Do ogórków dodajemy śmietanę. Koperek siekamy i dorzucamy do ogórków . Dodajemy pieprz i dokładnie mieszamy. Mizeria jest już gotowa. Możemy ją podawać do obiadu.

Mizeria z czosnkiem, czyli podkręcamy smak ogórków

Mizeria będzie pysznie smakować z kotletami i zrazami. Dzięki czosnkowi nabierze bardziej wyrazistego smaku. Śmietana sprawi, że mizeria będzie kremowa i wyjątkowo smaczna. Czosnek oprócz smaku doda naszej mizerii dodatkowych witamin, takich jak: C, A, D, PP i witaminy z grupy B.

Oprócz tego dostarczy nam wapnia, manganu, fosforu i żelaza. Warto pamiętać, żeby ogórki podczas przygotowania posolić i odstawić, a następnie odcisnąć nadmiar wody . Mizeria z czosnkiem będzie smakować całej rodzinie. Pisaliśmy o mizerii z octem. Podawaliśmy też przepis na mizerię z maślanką.

czosnek
Canva/Michele Pevide

Źródło: uwielbiam.pl

Takiej fasolki szparagowej jeszcze nie jadłaś. Ciężko uwierzyć, że to połączenie smakuje tak dobrze
To ciasto jest gotowe w 5 min. Rodzina prosi mnie o nie przynajmniej raz w tygodniu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy