Oprócz ogórków, śmietany i koperku dodaję do mizerii jeszcze 1 składnik. Nic tak nie podkręca smaku
Mizeria pasuje idealnie do letniego obiadu. Może stanowić dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich, czy nawet kanapek. Ogórki świetnie też gaszą pragnienie, co ma znaczenie podczas upałów. Polecamy przepis na mizerię z czosnkiem, który świetnie podkręci smak tej lubianej surówki.
Mizeria- nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Mizeria jest prosta w przygotowaniu i pasuje do większości dań obiadowych. Kojarzy się nam z obiadem podczas upalnych dni, wakacjami i beztroską. Ogórki mają w sobie dużo wody, witamin i mikroelementów. Zawierają witaminę C i witaminy z grupy D.
Jedzenie ogórków dostarcza nam tez fosforu, wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Polecamy mizerię z dodatkiem czosnku i śmietany. Będzie nie tylko pyszna, ale jeszcze zdrowsza, niż zazwyczaj. Spróbujcie koniecznie ten przepis.
Jak przygotować mizerię z czosnkiem?
Składniki:
- 2 ogórki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki koperku
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Solimy je, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ogórki odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do nich wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Do ogórków dodajemy śmietanę. Koperek siekamy i dorzucamy do ogórków . Dodajemy pieprz i dokładnie mieszamy. Mizeria jest już gotowa. Możemy ją podawać do obiadu.
Mizeria z czosnkiem, czyli podkręcamy smak ogórków
Mizeria będzie pysznie smakować z kotletami i zrazami. Dzięki czosnkowi nabierze bardziej wyrazistego smaku. Śmietana sprawi, że mizeria będzie kremowa i wyjątkowo smaczna. Czosnek oprócz smaku doda naszej mizerii dodatkowych witamin, takich jak: C, A, D, PP i witaminy z grupy B.
Oprócz tego dostarczy nam wapnia, manganu, fosforu i żelaza. Warto pamiętać, żeby ogórki podczas przygotowania posolić i odstawić, a następnie odcisnąć nadmiar wody . Mizeria z czosnkiem będzie smakować całej rodzinie. Pisaliśmy o mizerii z octem. Podawaliśmy też przepis na mizerię z maślanką.
Źródło: uwielbiam.pl