Podpatrzyłam w restauracji patent na mizerię. Teraz smakuje mi 100 razy lepiej
Mizeria jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Orzeźwia i nadaje smaku. Jest zdrowa i doskonale komponuje się z jajkiem sadzonym oraz ziemniakami. Dodanie odrobiny octu do mizerii sprawia, że smakuje jak z najlepszej restauracji. Warto wypróbować ten przepis.
Postaw na ogórki- są doskonałe do obiadu
Ogórki są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Dostarczają nam witaminy C i witamin z grupy B. Oprócz tego są świetnym źródłem wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i potasu.
Ogórki składają się w 90% z wody, dlatego warto jeść je latem. Warzywa te doskonale gaszą pragnienie, warto je jeść w formie mizerii, czy chłodnika. Niwelują opuchliznę, zmęczenie, czy obrzęki. Proponujemy przepis na mizerię z dodatkiem octu. Smakuje ona 100 razy lepiej niż zwyczajna.
Sekretem tego szybkiego ciasta jest uwielbiany napój. Zapewnia mu lekkość, smak i długą świeżośćJak przygotować mizerię z octem?
Składniki:
- 500g ogórków gruntowych
- młoda cebula
- 200g śmietany 18%
- 1-2 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
- pół pęczka kopru lub szczypiorku
Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Jeśli ogórek jest przerośnięty- usuń gniazda nasienne. Cebulę pokrój w drobną kostkę, posól i odstaw na 5 minut.
Ogórki odciśnij z nadmiaru płynu, dodaj cebulę, ocet, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i dodaj śmietanę. Możesz doprawić jeszcze octem, solą i pieprzem. Na koniec dodaj szczypior lub koper.
Mizeria- schłodź ją przed podaniem
Warto pamiętać, żeby przed podaniem mizerii do obiadu- schłodzić ją. To sprawi, że będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i ugasi pragnienie. Szczególnie gdy panują upały. Taki dodatek do letniego obiadu będzie smakował dzieciom i dorosłym.
Mizeria z octem pasuje do jajka sadzonego, ale tez dań mięsnych. Ocet z powodzeniem możesz zastąpić sokiem z cytryny, a śmietanę- jogurtem. Taka wersja będzie miała zdecydowanie mniej kalorii. Pisaliśmy o patencie na mizerię. Podawaliśmy przepis na kontrowersyjną mizerię po warszawsku.
Źródło: kolorowegarnki.pl