Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podpatrzyłam w restauracji patent na mizerię. Teraz smakuje mi 100 razy lepiej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.07.2023 08:29

Podpatrzyłam w restauracji patent na mizerię. Teraz smakuje mi 100 razy lepiej

mizeria z octem
Canva/Bartosz Luczak

Mizeria jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Orzeźwia i nadaje smaku. Jest zdrowa i doskonale komponuje się z jajkiem sadzonym oraz ziemniakami. Dodanie odrobiny octu do mizerii sprawia, że smakuje jak z najlepszej restauracji. Warto wypróbować ten przepis. 

Postaw na ogórki- są doskonałe do obiadu

Ogórki są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Dostarczają nam witaminy C i witamin z grupy B. Oprócz tego są świetnym źródłem wapnia, fosforu,  żelaza, magnezu i potasu. 

Ogórki składają się w 90% z wody, dlatego warto jeść je latem. Warzywa te doskonale gaszą pragnienie, warto je jeść w formie mizerii, czy chłodnika. Niwelują opuchliznę, zmęczenie, czy obrzęki. Proponujemy przepis na mizerię z dodatkiem octu. Smakuje ona 100 razy lepiej niż zwyczajna.

Sekretem tego szybkiego ciasta jest uwielbiany napój. Zapewnia mu lekkość, smak i długą świeżość

Jak przygotować mizerię z octem?

Składniki:

  • 500g ogórków gruntowych
  • młoda cebula
  • 200g śmietany 18%
  • 1-2 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • pół pęczka kopru lub szczypiorku

Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Jeśli ogórek jest przerośnięty- usuń gniazda nasienne. Cebulę pokrój w drobną kostkę, posól i odstaw na 5 minut. 

Ogórki odciśnij z nadmiaru płynu, dodaj cebulę, ocet, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i dodaj śmietanę. Możesz doprawić jeszcze octem, solą i pieprzem. Na koniec dodaj szczypior lub koper. 

Mizeria- schłodź ją przed podaniem

Warto pamiętać, żeby przed podaniem mizerii do obiadu- schłodzić ją. To sprawi, że będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i ugasi pragnienie. Szczególnie gdy panują upały. Taki dodatek do letniego obiadu będzie smakował dzieciom i dorosłym.

Mizeria z octem pasuje do jajka sadzonego, ale tez dań mięsnych. Ocet z powodzeniem możesz zastąpić sokiem z cytryny, a śmietanę- jogurtem. Taka wersja będzie miała zdecydowanie mniej kalorii. Pisaliśmy o patencie na mizerię. Podawaliśmy przepis na kontrowersyjną mizerię po warszawsku. 

ogórki
Canva/Abhiram1108

Źródło: kolorowegarnki.pl