Smakosze.pl Porady Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.
canva/Erich Karnberger

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

12 sierpnia 2022

Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Niestety bez dokładnego usunięcia skórki w smaku bywają pełne goryczki. Jeden prosty patent pozwoli je sprawnie oczyścić. Mowa o blanszowaniu, czyli krótkim gotowaniu we wrzątku.

Orzechy są istotnym elementem diety, gdyż dostarczają zarówno białka, jak i tłuszczu. Są też po prostu smaczne. Z niektórych jednak dość jest trudno zdjąć gorzką skórkę. Na szczęście nie trzeba ograniczać się do kupowania już obranych smakołyków. Domowym sposobem można bowiem poradzić sobie z nieprzyjemnym urozmaiceniem.

Blanszowanie pomoże usunąć gorzką skórkę orzechów włoskich

Podstawowa technika kulinarna, która na co dzień służy szefom kuchni do zachowywania koloru warzyw czy właśnie pozbawiania ich twardych skórek, będzie pomocna również w obieraniu orzechów włoskich.

Smakołyk wystarczy wyjąć z zewnętrznej łupiny — np. korzystając z dziadka do orzechów — a następnie wrzucić do garnka z gorącą wodą i gotować przez zaledwie pół minuty. Po tym czasie naczynie zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy pokrywką.

Partiami wyławiamy orzechy i przy pomocy niewielkiego nożyka usuwamy skórkę. Będzie zmiękczona, wiec powinna łatwo odchodzić. W ten sposób przygotowane orzechy możecie zajadać już bez obaw — gorzki smak nam nie grozi.

Jak podać orzechy włoskie? Kilka prostych pomysłów

Smaczną i pełną cennych składników odżywczych roślinę można dodawać do deserów takich jak np. piernik czy lody. Dobrym pomysłem jest też zmielenie ich i dodanie do bułki tartej, którą opanierujemy kotlety.

Orzechy włoskie równie pyszne będą jako składnik obiadowych dodatków czy sałatek wytrawnych. Wrzućcie je np. do buraczków czy surówki z selerem , a efekty z pewnością przyjemnie zaskoczą was i waszą rodzinę.

Obieranie orzechów włoskich jest proste
canva/Lcc54613

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotakaminska

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy